Тримаємо баланс: Як зберегти душевну рівновагу під час кризи?

0

Упродовж тривалого часу ми живемо в умовах постійного стресу: бойові дії на Сході України, економічні негаразди… Тож навіть у «найміцніших» горішків починають здавати нерви. Ми піддаємося сумнівам та тривогам, іноді гостро відчуваємо страх та невпевненість у майбутньому.

Як у нинішній ситуації зберігати душевну рівновагу та не піддаватися депресивним настроям, ‒ наша сьогоднішня розмова з психотерапевтом Ольгою Барабаш.

  1. Акцент на позитив

1

У китайській мові слово «криза» складається з двох ієрогліфів: перший означає «небезпека», а другий ‒ «випадок» або «можливість». Немає абсолютно хороших чи поганих подій. Кожна містить у собі і позитив, і негатив. Не варто концентруватись на негативі, важливо бачити ситуацію цілісно, зважати і на плюс, і на мінус. Так, іде війна, триває криза, знецінюється гривня, виникає багато інших труднощів. Разом із тим, криза ‒ це шанс. Вона має свої ресурси та дає можливість розвиватись, рости, ставити собі нові запитання і цілі.

Поміркуйте:

– у чому ви ростете та розвиваєтесь завдяки нинішній кризовій ситуації?

  • чого нового ви вчитеся?
  • які нові можливості та цілі відкриваються перед вами?
  • у чому станете сильнішою та мудрішою після того, як усе закінчиться, коли ви вийдете з кризи?

Є дуже багато компаній-мультимільйонерів, які зародилися на тлі кризи.

  1. Фільтруйте інформацію та оточення

3

Щодня ми отримуємо величезний потік негативної інформації, яка щедро ллється з екранів телевізорів, моніторів комп’ютерів та навіть із розмов. Знову ж таки питання: як ви до неї ставитесь? Панікуєте? Переймаєтеся та півночі не можете заснути? Те, що ви впускаєте в себе, у своє поле ‒ ваша особиста відповідальність. Тривожні новини, моторошні історії про смерть, біль, горе, бідність запускають відповідний спектр думок, породжуючи багато сумнівів та страхів. Не варто вірити всім сенсаційним повідомленням. Обмежте перегляд телевізора та Інтернету. Краще переключіться на інформацію про те, як люди виходять із кризових ситуацій, долають труднощі. Так ви самі надихнетесь та отримаєте стимул рухатися далі.

Спілкуйтеся з оптимістами або принаймні позитивно налаштованими реалістами.

2

Відмовтесь від розмов типу «все погано і буде ще гірше, ціни ростуть, роботи нема…» Емоційне нагнітання проблеми не сприяє її вирішенню, а просто виснажує вас. Зробіть чіткий розподіл відповідальності:  пропишіть, що від вас залежить (чим ви можете допомогти собі, близьким, Україні), а що ні. Займайтеся тим, що вам під силу. Те, що від Вас не залежить, внутрішньо передайте іншим та Богу.

  1. Приймайте різноманіття свої станів та емоцій

4

Якщо відчуваєте потребу поплакати, покричати, посумувати, дозвольте собі це пережити. Реагувати різним спектром емоцій на події, що відбуваються у нашій країні ‒ нормально. Цілком природно періодично гостро переживати горе, біль, жах, злість, гнів, розчарування через війну. Не тримайте почуття у собі. Прийміть їх. Дайте їм вихід. Хвиля болю, розчарування та злості спаде і знову з’являться сили до життя.

  1. Виберіть шлях довіри

«За вірою твоєю тобі буде дано»

Кризові ситуації загострюють сумніви, невпевненість й довіру до себе, чоловіка, до Бога, України.

Варто пам’ятати: що плекаєте, те й росте. Якщо будете накручувати себе, малювати страшні картинки майбутнього, у вас збільшиться тривога, негативні емоції зашкалюватимуть, а здатність протистояти стресу різко знизиться. Вашими частими гостями стануть відчай, апатія та безпорадність.

Повторюйте собі: «Я здібна, я вірю в себе, я опираюсь на весь свій попередній досвід. Я довіряю Богові й Життю. Бог підтримує мене і несе мені лише позитивний досвід. Усе, що мені потрібно, приходить до мене вчасно».

Такими думками ви зміните сумнів на віру, віру в себе, в краще, оберете для себе стан довіри.

А коли у серці є натхнення і віра, то страх відступає і жодна криза не страшна.

  1. Усвідомте, що криза ‒ явище тимчасове

Якою б темною не була ніч, все одно настане ранок. Війна закінчиться, економічні кризи, що із великою періодичністю вриваються у наше життя, теж минуть. Кожне покоління неодноразово проходить через свої випробування. Ось нещодавно ‒ 2008-ий рік та різка девальвація гривні, трохи раніше ‒ буремні 90-ті, перебудова, тотальний дефіцит  і т. д.  Труднощі переживали всі наші предки, тож і ми їх здолаємо.

  1. Підтримуйте своїх близьких

Безымянный

Поруч із сильним чоловіком ‒ жінка, яка надихає. Якщо чоловік хвилюється (до прикладу, через роботу), сумнівається у собі, не бігайте та не метушіться як квочка. Своєю стурбованістю та гіперактивним бажанням врятувати і допомогти ви  покажете йому, що він слабкий, та ще більше посієте сумніви. Скажіть йому: «Я в тебе вірю. Я впевнена, що за будь-яких обставин ти точно знайдеш рішення, я тут з тобою, тебе підтримаю. Я спокійна, бо ти у мене сильний». Саме ваш спокій та віра надихне його. На цій вірі він просто розцвіте. Так жінка може стати опорою й своїм спокоєм заземлити чоловіка.

Нам випало жити у складний період, коли іноді опускаються руки. Проте саме такі випробування стимулюють рости, міцнішати, виховують нас як сильних. Це одна з основних цінностей нашого часу.

 

Наталія Кріль

Share.

Leave A Reply