Мода під хайпом: тенденції на межі божевілля

0

XXI століття – і нас уже мало чим здивуєш. Життя – театр, ми – актори, навколо – декорації. Світ занурений у монітори своїх гаджетів. Але час від часу з’являється той, хто змушує відволіктися від рутини. А саме, деякі герої, чий спосіб життя і нестандартна життєва позиція цілковито відрізняються від неписаних стандартів.

Світові дизайнери вловили сутність сучасної людини і її бажання підкреслити власну індивідуальність, часом неоднозначну. З’явилося достатньо колекцій, наповнених несподіваними поєднаннями, дивакуватими формами та провокативними елементами. І справа навіть не у дизайнерах. Розвиток інтернет-fashion-блогінгу дозволяє обирати стиль, який відображає нашу індивідуальність. Сьогодні суспільство диктує моду, а не навпаки.

На подіум вийшли фрики — з жаргонної англійської «freak» — «божевільний, скажений, божевільно модний» — напрям у молодіжній культурі кінця XX, початку XXI століття. Соціальні групи людей, які одягаються неординарно та оригінально. Серед тих, хто зараховує себе до фриків – багато письменників, художників, поетів та музикантів. Не треба багато вигадувати, можна просто інколи поспостерігати за людьми на центральних вулицях твого міста.

Вони самі створюють для себе моду, яка потім успішно крокує в маси. Саме таким, десь примітивним шляхом, ці сміливці заробляють. Ба більше, вони створюють та розвивають власні бренди. Фрик – це особливий внутрішній стан, який неможливо викликати в собі штучно. Це не гра, це життя. А ось чи потрібні фрики суспільству? Питання суперечливе. Багато хто вважає, що ні. Насправді ці люди – оптимісти, вони сміливі, веселі і випромінюють позитив. І пройти повз них у натовпі, не посміхнувшись, неможливо. Дещо інше можна сказати про ще одну модну тенценцію сучасності – трансгендерів.

Цих людей ти бачив на екрані, насичена яскравими подіями стрічка інтернет-новин підгодовує нас такими «перлами». По подіумах усе частіше крокують моделі, чию стать визначити вкрай важко, а бренди випускають одяг із позначкою #genderless. Трансгендери. Таємнича каста дивакуватих персонажів, чи просто модне шаленство, що стає все популярнішим?

По-перше, хто такі трансгендери (не плутати з транссексуалами)? Трансгендер – це людина, народжена з певною біологічною статтю, але така, що відчуває себе особистістю протилежної статі, має відповідну свідомість і поведінку, тобто, володіє гендерною ідентичністю, властивою іншій статі. Вважають, що трансгендерність не є хворобою або розладом. Найчастіше вона не має стосунку до сексуальної орієнтації. Не завжди трансгендери роблять операцію зі зміни статі.

Відома на весь світ сімейка Кардаш’ян прославилась не тільки завдяки чорнявим красуням із «силіконової долини», але й відчайдушним вчинком Брюса Дженнера, вітчима Кім, який приголомшив світ новиною про зміну статі. У 65 років він став Кейтлін. Суспільство поділилося на два табори: толерантна частина вітала рішення Дженнера, більш консервативна – з жахом хапалася за голову. А він, тим часом, за тиждень із моменту публічного зізнання, зібрав близько трьох мільйонів підписників у своєму Твіттері й позував для відомого глянцю. Та й не треба далеко ходити – зовсім нещодавно на одному з українських ТВ-шоу ми бачили виступ рудоволосої красуні Зіанджі, яка розмовляла з явним американським акцентом, і ще кілька років тому була співаком, відомим за псевдонімом Борис Апрєль. Хвиля емоцій і коментарів розійшлася навіть сусідніми державами.

У fashion-індустрії люди з невизначеною сексуальною ідентичністю стали трендсеттерами (англ. «trendsetter»; від англ. «trend» — тенденція, «to set» — встановлювати, призначати). Згадаймо навіть того ж улюбленця Жан-Поля Готьє та Марка Джейкобса – Андрія (Андреа) Пежича. Як до, так і після видимих змін, кількість контрактів у нього не змінилася. Трансгендерна естетика і колекції з домінуванням безрозмірних, але при цьому доволі провокативних речей зараз у fashion-авангарді. Відомі кіноактори та зірки шоу-бізнесу часто полюбляють одягати саме такі речі. В Лондонському універмазі «Selfridges» відкрився цілий відділ під назвою «#agender», а лакшері-онлайн-бутик thecorner.com розпочав продаж лінії «No gender». Ходять чутки, що серед ангелів «Victoria’s Secret» скоро може з’явитися перша транссексуалка. Що ж, побачимо…

Ми живемо в еру нарцисичного індивідуалізму, шокуючої любові до себе, де самовираження стало важливішим за все. Багато хто збився зі шляху, загубив орієнтири і, можливо, відчуття міри. А дехто не може знайти себе. Кожен з нас намагається реалізуватися у цьому світі та прагне бути щасливим. Як би там не було, усі ми під пильним оком Того, хто бачить усе. Йому і звітуватимемо. Не губіть себе. Всім миру ))

 

Альона Kolibri

Share.

Leave A Reply