Пологи без болю: шкода чи благо?

0

Пологи – це прекрасний природний процес, під час якого народжується нова людина і з’являється нове життя. Проте однією з асоціацій, яка виникає з пологами у більшості людей, є біль. Розповіді наших мам, бабусь і подруг про їхній досвід зазвичай лише посилюють страхи та хвилювання, впевнюють у неминучості страшних мук під час пологів. Наслухавшись таких страшилок, деякі вагітні заздалегідь планують кесарів розтин, аби уникнути ймовірних жахливих страждань. Чи можливі пологи без болю та як полегшити дискомфорт природними методами, Like дізнавався у експерта з підготовки до материнства, доули Катерини Лейцюсь.

Біль – це індивідуальна психічна реакція на фізичний вплив. Цей вплив мозок може зчитувати як болісне, приємне або нейтральне відчуття. Тобто наш мозок сам інтерпретує те, що з нами відбувається, і може видавати різні реакції на однакову силу впливу, залежно від наших очікувань, мотивації та попереднього досвіду. До прикладу, відчуття болю у м’язах після інтенсивного тренування сприймаються людиною інакше, ніж відчуття болю такої ж інтенсивності під час хвороби. Тож ключ до сприйняття болю у нас в голові. Недаремно є таке поняття, як оргазмічні пологи, коли жінка описує свої відчуття як найбільше задоволення у житті. Без сумніву, дискомфорт, який відчуває жінка в процесі народження дитини, – найінтенсивніший та найсильніший у її досвіді. Це напруження, робота заради великої мети. Біль при пологах – це союзник, він підказує, як дихати, яку позицію зайняти, як рухатися. Майбутня мама усвідомлює, що цей біль не патологічний, як у інших випадках, коли організм сигналить про якісь негаразди, що дитина – це не ворог, а інтенсивні перейми допомагають народжувати малюка, якого вона чекала дев’ять місяців. Таке психологічне налаштування змінює сприйняття ситуації.

У страху великі очі

Біль у нашому розумінні – це завжди небезпека. Тому цілком природно, що більшість із нас бояться цього відчуття та намагаються його уникнути будь-яким способом. Страх працює проти породіллі. Він збільшує напруження, що, в свою чергу, робить пологи більш затяжними, а відчуття гострішими. Страх сприяє викиду адреналіну, який є ворогом головного гормону пологів – окситоцину.

Чи можливо взагалі не боятися? Звичайно, ні. Тому що це один з найбільш непередбачуваних процесів, у якому завжди стоїть питання життя та здоров’я мами і малюка.

Однак повірте, мудра природа подбала про знеболення при пологах: у відповідь на відчуття болю організм вмикає власну знеболювальну систему, виділяючи опіати, що в 400 разів сильніші від морфіну. Вони, до того ж, допомагають увійти у стан зміненої свідомості, у якому найлегше народжувати.

Як можна самостійно пропрацювати страхи? Проаналізуйте, чого конкретно ви боїтеся. Проговоріть, визнайте свої побоювання. Так ви ніби проллєте світло в темну кімнату, де, здавалося, живе багато монстрів. Перефразуйте у позитивному ключі свої негативні установки, до прикладу, “я боюся, що не витерплю болю” у “хочу легко пережити больові відчуття”.

Підіть на підготовчі курси, де зможете освоїти методики дихання, релаксації тощо, які допоможуть вам під час пологів. Підготувавшись не лише теоретично, але й практично, ви будете почувати себе впевненіше, знатимете, що відбувається, краще відчуєте своє тіло та свої потреби, а відтак народжувати буде легше.

Знеболювання: зворотний бік медалі

Що таке біль і яка його функція?

У відповідь на жіночі страхи в акушерській практиці за останні десятиліття з’явилося чимало медикаментозних методів знеболювання, найефективнішим з яких є епідуріальна анестезія. У той же час чимало лікарів та жінок вважають, що пологи мають проходити якомога природніше, та звертають увагу на негативні наслідки і протипоказання, які мають медичні втручання. Недаремно на останньому семінарі “Пологи в науковому контексті 2016: наука проти традиції”, який ми відвідали в Києві, видатний акушер-гінеколог Мішель Оден порушує проблему здатності сучасних жінок народжувати природним шляхом. Медик висловлює побоювання, що через кілька поколінь людство взагалі розучиться народжувати природно через надмірну залежність породіль від лікарських препаратів. Введення синтетичного окситоцину пригнічує у жінки вироблення власного, який відграє провідну роль у переймах. “Недовикористання фізіологічної функції організму призводить до того, що вона поступово загасає, перестає працювати і слабшає з покоління в покоління”, – стверджує фахівець.

Для підтвердження своєї думки Мішель Оден проводить аналогію з французькими бульдогами, які на сьогодні не здатні народжувати самостійно. Оскільки у собак покоління змінюються швидше, можна прослідкувати тенденцію, що рівень кесаревих розтинів у самок цієї породи сягає 95%, вони мають великі проблеми із зачаттям, з грудним вигодовуванням, а в природних пологах – високий рівень смертності щенят. Усе це сумні наслідки того, що впродовж останніх 10-12 поколінь було багато кесаревих розтинів і сторонніх втручань у пологи собак цієї породи. Саме тому лікар переконаний, що людям час замислитися над питанням, скільки поколінь потрібно людству, аби розучитися народжувати природно.

У цьому контексті освоєння природних методів знеболювання є, як ніколи, актуальним. Вони не діють як повна анестезія під загальним наркозом, а допомагають переживати дискомфорт при пологах та справлятися з болем, при цьому без жодних побічних дій.

  1. Дихання

Існують десятки різних технік, як дихати при пологах. Усі вони мають на меті знизити м’язовий тонус, розслабити і зосередити увагу жінки на підтримці ритму, наповнити організм киснем. Головне правило при переймах – не затримувати подих та не затискатися. Концентруйтеся на ритмічності дихання: вдих носом – уповільнений видих ротом. Стежте за тим, аби губи були розслаблені. Спеціальні техніки використовуйте під час переймів, а в перерві між ними дихайте звичайно.

  1. Релаксація

Методів зняття м’язової напруги є безліч. Кожна жінка може вибрати та освоїти щось своє: контрольоване поетапне розслаблення м’язів, техніку сканування або розслаблення з різними видами візуальних образів. Релаксація використовується як при переймах – для полегшення болю, так і в проміжках між ними – для відновлення сил. Навчіться прислухатися до свого тіла, відчувати, де є напруження, і свідомо надсилати туди з видихом розслаблення. Сюди автоматично приходить знеболювання. Спочатку тренуйтеся релаксувати у спокійній атмосфері, а далі пробуйте експериментувати у якомусь більш шумному місці, адже ідеальних умов у пологовому залі годі чекати.

Цей метод, як і інші, варто освоїти задовго до пологів. Чим раніше розпочати, тим легше буде використовувати їх під час пологів.

  1. Звучання і голосові практики

Зауважимо, що вони не мають нічого спільного з криком про допомогу. Це озвучені видихи – швидкі чи затягнуті, які допомагають мамі розслабитися та відволіктися, увійти у стан зміненої свідомості. Жінка наче проспівує перейми, найчастіше видаючи звуки [а] або [м], надсилає їх у місце локалізації болю.

  1. Візуалізація

Не секрет, що наше тіло взаємопов’язане з психікою і ті образи, які ми собі уявляємо, те, про що ми думаємо, має величезний вплив на фізіологічні процеси. Що уявляти під час пологів, обирати, звичайно, жінці, але найбільш актуальними будуть образи розкриття, розширення. Наприклад, бутон красивої квітки, що розпускається. Кожні перейми уявляються як розкриття ще однієї пелюстки. Таким чином, жінка по-іншому сприймає перейми – як наближення до бажаного результату. Також можна уявляти, що ви у прекрасному місці на природі або ниряєте у глибоке озеро. Головне, щоб це були приємні для вас картинки.

  1. Молитва й афірмації

Дуже індивідуальний метод. Деяким жінкам допомагає повторення під час кожних переймів коротенької молитви, а іншим – фраз, які додають їм впевненості або надихають: “Я довіряю своєму тілу, воно знає, як народжувати”, “Я довіряю своїй дитині, вона вміє народжуватися” та ін. Повторюйте їх самі, запишіть на диктофон, підготуйте відеопрезентацію з музикою, красивими фото природи чи діток. Цей спосіб також допоможе налаштуватися на позитивний лад і сконцентруватися на процесі.

Доказом актуальності та дієвості цих методів є те, що гіпнопологи набувають популярності. Жінка під час вагітності освоює метод самогіпнозу, а при пологах – глибоко дихає, використовує техніки релаксації та візуалізації, слухає записаний аудіотекст, який допомагає їй увійти у потрібний стан.

  1. Масаж

Загальний чи точковий масаж ділянки попереку, стегон та сідниць зменшує відчуття дискомфорту, а масаж обличчя, кистей рук і стоп дозволяє розслабитися. Підказуйте партнеру, масажу якої інтенсивності вам хочеться саме зараз – легких погладжувань чи глибокого, з розминанням і натисканням.

Цікавий факт: точковий масаж, акупунктура, акупресура знижують ризик проведення кесаревого розтину, використання щипців та вакуумного екстрактора.

  1. Вода

Чудово, якщо в активній фазі пологів – під час переймів – є змога зануритися у теплу ванну чи побути під теплим душем, направляючи його на ділянку попереку чи низ живота. Доведено, що вода допомагає легше перенести біль, а жінки, які використовували цей метод, відзначають значно більший рівень задоволення власними пологами.

  1. Ароматерапія

Запахи впливають на загальний емоційний стан: вони можуть знімати напругу, втому, допомагають подолати тривогу. З-поміж рекомендованих при пологах ефірних олій варто заздалегідь підібрати ті, які вам найбільше до вподоби. Деякі з них, як-от лаванда чи троянда, сприяють розслабленню, в той час як апельсин чи мандарин тонізують і додають сил. Добре вивчіть це питання і не наносьте ефірні олії в чистому вигляді на шкіру. Подбайте, щоб у разі, якщо запах набридне, ви могли його легко усунути.

Під час пологів жінка забуває усе, тому важливо дисциплінувати себе і працювати над техніками вдома кожного дня (вранці та перед сном). Ваше головне завдання – не просто знати техніки, про які ви прочитали в Інтернеті чи почули на спеціальних курсах, а практикувати їх на власному тілі. Адже якщо не буде відповідної навички, наприклад, якщо про дихання ви знатимете лише з прочитаної статті або переглянутого ролика і жодного разу не спробуєте це на собі – ефекту не буде жодного. Ви не загадаєте про цю інформацію при пологах.

  1. Ритмічні рухи і танці

Вільний вибір позиції та свобода руху при пологах зафіксовані у наказі Міністерства охорони здоров’я, тож кожна жінка має на це право. Прислухайтеся до свого тіла, воно підкаже. Ритмічні похитування стегнами, колові рухи на фітболі, нескладний танець допоможуть вам подолати дискомфорт, полегшать роботу дитині, забезпечать більш плавний перебіг пологів. Увімкніть музику, заздалегідь складіть добірку улюблених пісень, звуків природи або танцювальних ритмів. І обов’язково чергуйте активність з відпочинком.

  1. Комфортна атмосфера

Основні труднощі у жінок під час пологів виникають не через фізіологічні причини (вузький таз у жінки, великий розмір голівки у дитини та ін.), як вважалося раніше. Справжня причина криється у сильно розвиненому неокортексі – корі головного мозку, і тому гальмівному впливі, який він чинить на фізіологію.

Інтелекту при пологах немає що робити. Активність неокортексу гальмує пологи і утруднює їх. Тому ми повинні пам’ятати, що стимулюючи його, заважаємо природі. Тепле затишне місце з приглушеним світлом, де жінка почуває себе безпечно, де їй не ставлять запитань та не спонукають до розмови, – ось що потрібне породіллі. Подбайте про маленькі дрібнички, які зігріють вашу душу і додадуть комфорту. Беріть з собою чоловіка, доулу, подругу, аби почувати себе безпечно, відчувати їх постійну підтримку і прийняття. Жінці, яка народжує, необхідне відчуття любові та дбайливого догляду, шанобливого ставлення і підтримки.

Як ми вже згадували, головний гормон пологів – окситоцин. Усі описані техніки покликані допомогти вам розслабитися і наповнити тіло любов’ю, завдяки якій народжується дитина.

Наталія КРІЛЬ

Share.

Leave A Reply