Змінити не можна залишити

0

Як впустити вітер перемін у своє життя?

Знайти цікаву роботу, нове кохання чи переїхати у власне помешкання – бажання змінити своє життя на краще, у великому чи малому, властиве кожній людині. Ми прагнемо змін, але водночас боїмося їх. Втім незадоволення від нереалізованих планів, які так і ризикують залишитися рожевими мріями, накопичується з кожним днем, і все чіткіше викристалізовується бажання – треба щось міняти! Як знайти в собі сили втілити їх в реальність, здолати власні переконання, що обмежують, та досягти успіху, «Like» дізнавався у психотерапевта Ольги Барабаш.

Людина за своєю природою доволі парадоксальне створіння: з одного боку, ми прагнемо змін, думаємо, говоримо про них. З іншого – тяжіємо до сталості та стабільності. Так народжується внутрішній конфлікт: ми начебто і хочемо попрощатися з тим, що нас не влаштовує, але водночас руками і ногами тримаємося за старе. Інша частинка нашого “Я” не бажає ризикувати і звертати з добре протоптаної доріжки у невідомість. Як вирішувати цей конфлікт? Потрібно розібратися зі своїми страхами і домовлятися з собою.

Готовність №1

         Насправді охочих перевернути своє життя з ніг на голову не так багато. Все кинути і почати з нуля взагалі під силу одиницям. Та чи потрібно це? Не факт, що від таких кардинальних кроків наше життя стане щасливішим.

Перш ніж затівати грандіозні чи менш глобальні зміни, перевірте власну готовність впустити нове у своє життя. Проста психологічна вправа допоможе визначити внутрішні «гальма», які тримають вас у поточній ситуації та не дають зробити крок вперед. Випишіть свої вигоди від того, що все залишиться таким, як є. Адже зміни – це вихід за рамки комфорту, іноді навіть відчутний дискомфорт. Подумайте, чому вам вигідно нічого не змінювати, чому це для вас зручно? До прикладу, сильний рух вперед по кар’єрній драбині – це прощання з тими, хто є тут і зараз . Можливо, ви боїтеся, що ваші близькі почнуть вам заздрити, якщо ви підете занадто далеко вперед, і ваші стосунки зіпсуються.

 Для тих, хто шукає серйозних стосунків та не знаходить своєї половинки, варто подумати над тим, які переваги у тому, аби далі залишатися самому. У фінансових питаннях – чому вигідно залишатися на тому ж рівні заробітку? Можливо, ви не хочете заробляти більше і виділятися серед своїх знайомих? Або вірите у те, що багатство – це погано?

            Такі моменти обов’язково слід враховувати, адже саме вони можуть підсвідомо гальмувати рух вперед. Тому письмово перерахуйте свої вигоди від поточної ситуації. В ході роботи обов’язково прийдуть цікаві відповіді, які допоможуть зрозуміти себе.

            Аби «переконати» ту половинку свого «Я», яка все ще сумнівається у доцільності змін, пропишіть плюси, які ви отримаєте в результаті.

           Також дуже важливий момент у перебудові вашого життя – це своєчасність змін. Коли у вас виникає спокуса їх пришвидшити, подумайте, чи справді задумані зміни на часі. Якщо від розриву попередніх стосунків не минуло й тижня, немає сенсу форсувати події та кидатися з головою у новий бурхливий роман. Зробіть паузу – призупиніться, дайте собі можливість перевести подих, «заземлитися» , все обдумати. Таке затишшя – не завжди гальмування, це період підготовки, накопичення внутрішньої енергії для нового.

            Не всі зміни залежать від нас, тож іноді вони вриваються зовсім стрімко та несподівано. Якщо ви опинилися перед вибором, а часу на роздуми не так багато, скористайтеся простою та ефективною технікою, яка чудово допомагає зорієнтуватися на життєвому роздоріжжі. Пропишіть плюси і мінуси від того, що ви залишите все, як є, і окремо, що ви виграєте і що втратите в разі, якщо заважитеся на зміни.

З ким поведешся, у того наберешся

10-40-50. Саме таке співвідношення у формулі успіху американський вчений, батько особистісного коучингу Томас Леонард відвів знанням, способу мислення та оточенню. Так, левову частку успіху – 90% – визначають наші думки (40%) та оточення (50%). Відсоток знань, умінь та навичок у досягненні довгострокового успіху, на думку Леонарда, становить лише 10%. Співвідношення вражає, якщо брати до уваги, що змалку майже всіх нас орієнтували на «вчитися, вчитися і ще раз вчитися». Без сумніву, знання важливі, їх потрібно регулярно поновлювати. Але в основному ваш успіх залежить від найближчого оточення та від думок у голові!

Хто та що перебуває довкола вас, допомагає це вам рухатися вперед чи тягне назад, підтримка близькими вашого прагнення до успіху, їх позитивний довід чи, навпаки, неприйняття будь-якого поривання вперед? Ці фактори мають величезний вплив на вашу готовність до змін та життя загалом.

Якщо ви вирішили кинути набридлу роботу та знайти нову, а навколо вас люди, які 20 років працюють на одному місці, керуючись принципом, що синиця в руці краще, ніж журавель в небі, то про жодний прорив не може бути й мови. Думки цих людей, їх страхи передаватимуться і неабияк гальмуватимуть вас. Треба бути надзвичайно сильним, аби подолати усі ці перепони. І навпаки, якщо ваш тато або мама, друг чи подруга мають успішний досвід, благополучно змінювали місце роботи, це дуже сильно підтримує та надихає.

Ваш рівень благополуччя в цілому, у різних сферах становить приблизно середньоарифметичний рівень п’яти людей з вашого найближчого оточення.

Те саме стосується не лише вашого матеріального благополуччя, а й загального рівня щастя та здоров’я. У компанії, де всі люблять добре погуляти і випити, важко залишатися прихильником здорового способу життя. У сім’ї, в якій не мають досвіду і взагалі не вірять у можливість успіху власної справи, складно розпочати свій бізнес. Тому уважно обирайте тих, з ким спілкуєтеся, вони формують половину вашого успіху.

Зачароване коло наших уявлень

Що робити з іншою половинкою? 40% успіху залежить від способу вашого мислення, і це немало. Проаналізуйте, як ви сприймаєте себе, навколишній світ, оцінюєте свої можливості та невдачі. Невпевненість та невіра у власні сили не дають рухатися вперед. Життя складається не так, як нам хочеться, саме через наші думки, шаблони, засвоєні в дитинстві або старшому віці, які не дозволяють вийти за їх межі. Якщо відчуваєте, що у якійсь сфері життя пробуксовуєте, випишіть свої уявлення про неї – думки, які автоматично зринають у вашій свідомості, коли ви про це думаєте. До прикладу, ви хочете покращити свій матеріальний стан, але ніяк не виходить. Пригадайте, що казала мама, бабуся у таких ситуаціях? «Гроші не головне»? Які народні приказки на цю тему вам близькі? Може, «гроші даються тяжкою працею»? Усі такі твердження створюють навколо вас зачароване коло, вийти за межі якого вкрай складно. Сформований батьками, вчителями світогляд не так легко змінити, але навіть виявлення таких обмежувальних переконань – це вже половина успіху.

Більш детально про те, як батьки та найближче оточення можуть благословити нас на успіх і щастя або дати на це заборону, радимо прочитати в книзі Й. Стюарт, В. Джойнс «Життєвий сценарій». Тут детально розібрано 12 заборон, якими батьки несвідомо можуть зіпсувати життя своїм дітям.

Як самостійно перепрограмувати свої обмежувальні уявлення? Тут допоможе чудова техніка відомого психотерапевта Лізи Нікольс. Випишіть їх – пишіть багато, хоча б один листок А4 на кожну сферу життя – здоров’я, стосунки, фінанси і т.д., залишаючи місце для розширювальних установок. Тоді викреслюйте старе і вписуйте нове. Можна використати для цього простий олівець – витирання написаного допомагає психіці перепрограмуватися на новий лад.

Крім цього, шукайте докази розширювальних тверджень довкола – можливо, це вас здивує, але ви знайдете багато підтверджень того, що у цьому житті можливо все.

Якщо трава росте, не треба її смикати

Усі зміни потребують часу: чим більше питання, тим більше часу та сил буде задіяно. Це як розвернути великий корабель – вмить добитися бажаного результату нереально. Тому якщо ціль дуже велика, і це вас лякає, розділіть її, як святковий торт, на шматки, та їжте по одному. Так ви зможете зосередитися на тому, що слід робити сьогодні, і крок за кроком дійдете до великої мети.

 

Життя пульсує у своєму ритмі, чергуючи періоди розвитку та затишшя. Важливо не боятися рухатися у своєму темпі до своєї мети, і тоді за якийсь час ви обов’язково зустрінете людей, яких потрібно зустріти, та будете там, де хочете бути.

Наталія КРІЛЬ

 

 

Share.

Leave A Reply