Чотири кроки до щасливого материнства

0

Материнство саме по собі є радістю та щастям для будь-якої жінки. Народження малюка змінює звичний ритм життя, кидаючи батькам, а особливо мамі, нові виклики та випробування. Як уже в перші дні після народження дитини додати радості в спілкування з малюком та закласти міцну основу гармонійної сім’ї, читачам «Like» розкаже Катерина Лейцюсь, інструктор із підготовки до пологів та батьківства клубу «Мілагро».

Використовуючи головні принципи, кожна мама може зробити материнство по-справжньому щасливим, без надмірних жертв та мук. Ставлення до цих принципів у сучасному суспільстві неоднозначне. Проте вони є природними, а природа ‒ мудра, все у ній досконале та продумане. Дослухаючись до власної інтуїції, ви зможете приймати правильні рішення, адже у наших генах закладений тисячолітній досвід праматерів.

Чотири прості, але дуже ефективні кроки сформують міцний зв’язок між мамою та дитиною.

Крок перший: годуємо грудьми!

383981732

Грудне вигодовування – це довготривалий вклад у здоров’я дитини, який відчуватиметься багато років поспіль. Сучасні дослідження доводять беззаперечну користь та перевагу материнського молока над сумішами. Про це вже багато написано й сказано. Ось лише кілька красномовних фактів: зі 400 компонентів грудного молока найкраща суміш може відтворити лише 80. Рівень IQ у діток, котрих годували грудним молоком, значно вищий, ніж у тих, котрі росли на штучному вигодовуванні. Мамине молоко завжди має ідеальний склад ‒ свіже, готове до вживання у літаку чи поїзді, парку або ж удома.

Що стосується фінансової сторони медалі, то грудне вигодовування дозволяє суттєво заощадити на сумішах, стерилізаторах та пляшечках. Крім користі для немовляти, покращує здоров’я самої мами. Вона швидше повертається у форму після пологів. У таких жінок зменшується ризик виникнення раку яєчників, остеопорозу, перелому стегна.

Грудне вигодовування допомагає створити між мамою та дитиною стосунки любові та довіри, які залишаються на все життя. Дитина отримує, попри найкращу їжу та імунітет, материнське тепло та відчуття захищеності, глибоке емоційне задоволення. Окрім того, допомагає мамі розслабитися завдяки гормонам, які виділяються в процесі годування.

ФАКТ: грудне вигодовування запорука високого IQ.

Згідно з результатами дослідження фахівців Гарвардської школи медицини, годування дитини материнським молоком до року підвищує IQ до 7 років на 30%.

Крок другий: спільний сон!

IMG_3742

Спільний сон із матір’ю ‒ базова потреба дитини. Спати разом – природно та корисно, ‒ переконує Катерина Лейцюсь. Такий сон полегшує нічний догляд за малюком, дає змогу виспатись і дозволяє взагалі забути про «безсонні ночі» як неодмінний атрибут материнства. Недарма в природі дитинчата ссавців сплять не окремо, а тісно притулившись один до одного і до мами.

Тож важливо організувати цей процес правильно. Сон матері, котра годує грудьми, переважно поверхневий, тому вона чутливіша до сигналів дитини. Вона повинна бути спокійною та вміти годувати лежачи. Зрозуміло, що аби батьківське ліжко було безпечним для дитини, батьки не повинні курити, вживати алкоголь, наркотики чи ліки, що викликають сонливість.

Не треба боятися, що дитина поселиться у батьківському ліжку назавжди. Адже коли потребу задовольнити, вона відпадає. Коли почнеться період «я сам!», після кризи трьох років, малюк без проблем спатиме окремо. Якщо ж дитина не «набудеться», то перехід до власного ліжка справді може затягнутися, інколи навіть до підліткового віку.

У 1992-му році доктор Вільям Сірс проводив дослідження спільного сну. Здорову дитину, тримісячну доньку Лорен, обвішали датчиками і вклали в ліжечко відразу після годування. За 6 годин без контакту з матір’ю у Лорен було зафіксовано 53 збої дихання і серцевого ритму, а також 150 епізодів падіння рівня кисню в крові.

Наступної ночі малятко спало з мамою. У результаті нуль збоїв. Третю ніч організували 50 на 50: 3 години окремо в ліжечку, потім ще 3 поруч. Поки дитина спала на відстані метра від мами, 28 аномалій. Через 15 хвилин перебування дитини в материнському ліжку в неї зафіксували ідеальний серцевий ритм і дихання.

Крок третій: до мами на ручки!

MomsNBabes-rodyi-v-mayami-SSHA-22Поради доброзичливців на кшталт: «Не привчай дитину до рук, потім не відучиш!» та «Хай трошки покричить ‒ це гарно розвиває легені» хорошим мамам краще забути.

Потреба бути на руках матері закладена в дитині і є життєво важливою необхідністю. Носіть, гладьте, цілуйте своїх дітей! Тоді вони будуть значно спокійніші, впевненіші у собі, пізнаватимуть світ активніше, ростимуть та розвиватимуться краще. Якщо дитина знаходиться у мами на руках, вона рухається, включає в роботу свій м’язовий корсет, добре розвиває вестибулярний апарат. Тому «ручні» діти краще тримають голову, групуються та добре володіють своїм тілом. Окрім того, вони частіше смокчуть груди, а тому швидше набирають вагу.

Залишатися при цьому мобільною, повноцінно жити, займатися своїми справами і доглядати за дитиною допоможуть слінги.

«Не бійтеся «перелюбити» дитину, адже любові забагато не буває! Носити на руках ‒ це не балуватися!» ‒ наголошує експерт.

Найбільш розвинені діти у віці до 4-ьох років – з Уганди….

Дослідження, проведені француженкою Марсель Же Бер в Уганді показали, що за рівнем психічного й фізичного розвитку маленькі африканці з бідних сімей у перші роки життя набагато переганяють європейських дітей (пізніше маленькі європейці наздоганяють їх завдяки досягненням цивілізації). А все тому, що африканська мама весь час носить малюка з собою. Так прив’язана до неї хусткою або шматком тканини дитина пізнає світ і отримує багатий матеріал для розвитку.

Крок четвертий: мама турбується про себе!

Щаслива мати – щаслива уся сім’я! Тільки емоційно наповнена, спокійна, впевнена жінка може дати любов дитині і чоловіку. Похмура мама, у якої завжди щось не те і не так, нехай не чекає, що у неї виросте життєрадісна успішна особистість.

Звісно, повернути собі ту частину життя, коли можна було 3 години полежати з книжкою на дивані чи поніжитись у ванні, як це було до вагітності, вже не вдасться. Проте впродовж дня мамі необхідно знайти час на моменти турботи про себе, які додадуть їй енергії та ресурсу. Кожна жінка сама знає, що піднімає їй настрій та потрібно для відпочинку: чай з тістечком, красива музика, ароматерапія, маска для обличчя чи щось інше.

Достатньо віднайти 15 хвилин, аби потішити себе приємним заняттям та відновити сили. Навчившись цьому, мама зробить величезний подарунок не лише собі, а й усій сім’ї.

Усі ці чотири кроки допоможуть жінці закласти міцний фундамент щасливого материнства. А вже організувавши міцну основу, буде значно легше звести міцний будинок сімейного щастя.

 

Інструктор із підготовки до пологів та батьківства Катерина Лейцюсь

Share.

Leave A Reply