Дозвольте собі полінуватися!

0

Після хорошого літнього відпочинку ми б мали братися до справ, сповнені сил та енергії. Однак минає тиждень, другий, проходить місяць, а налаштуватися на роботу так і не вдається. Дедлайни, дзвінки, плани, величезна кількість справ, а ви не можете взяти себе в руки та почати діяти. У чому причина? Вона, здавалося б, зовсім банальна — лі-і-і-і-і-і-нь… Однак насправді не все так просто. Не поспішайте засмучуватися чи картати себе. Можливо, саме ваша лінь є корисною! Звучить дивно? Але це факт. Чому інколи добре нічого не робити, дізнавалися в психолога Вікторії Гаврилюк.

Умовно лінь можна розділити на три види.

ПЕРЕВТОВТОМА-ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ

Трапляється з нами тоді, коли ресурси організму на нулі. Ми зупиняємося й нічого не робимо, хоча справ ще дуже багато. Тут лінь виступає як захист від перевтоми — як фізичної, так і моральної, як спосіб відновити ресурс. Навіть якщо ви займаєтеся улюбленою справою, але забуваєте про своєчасний відпочинок, ви вигораєте. У таких випадках хвилини, години чи інколи навіть дні ліні просто необхідні. Це час для переосмислення ситуації. Скористайтеся ним, щоби зрозуміти, як вирішити справи швидше, простіше та якісніше. А, можливо, від деяких із них взагалі варто відмовитися? Пауза — чудова нагода розібрати все до дрібниць. Тож, якщо відчуваєте втому, без докорів сумління дозвольте собі більше поспати, подивитися серіали, посмакувати улюбленою їжею, провести день пасивно, без зустрічей та термінових дзвінків. Зробіть те, що давно хотіли. Основне — просто кардинально перемкніть себе на іншу діяльність. Щоби не довести себе до стану перевтоми, краще регулярно дозволяти собі «ліниві дні». Стежте, щоб у вашому щільному робочому графіку був час для «перезавантаження» і «днів ліні». Це корисно.

МОТИВАЦІЯ-ЗАДОВОЛЕННЯ

Також лінь часто буває наслідком відсутності мотивації та цілей. Людина скаржиться, як усе погано, шукає винних довкола та постійно невдоволена собою. Але за таких умов не поспішає бодай щось робити та змінювати. Причини такої поведінки можуть бути різними: психологічні травми в дитинстві, брак розуміння своїх справжніх бажань та кінцевої мети. Тому спершу важливо зрозуміти, що керує вами. Чому лінь? Якщо вас не радує те, чим ви займаєтеся, поставте собі за мету досягти того, що по-справжньому вас надихає. Тоді з’явиться смак до життя та бажання діяти. Поставте собі запитання: що для вас задоволення? Що для вас є мотивацією? Для кожної людини це буде щось своє. Однак не покладайтеся на те, що вас має мотивувати хтось ззовні! Передусім — мотивуйте себе самі!

Великий проєкт може чудово надихати, але водночас не менше лякати. Якщо на вас тисне багаж завдань, які потрібно зробити, поділіть їх на менші частини. Складіть план та щодня виконуйте ту частину, яка вам під силу.

Так, наприклад, ви хотіли поприбирати увесь будинок. Але від об’єму роботи стає страшно і з’являється спокуса взагалі нічого не робити. Тоді скажіть собі: «Сьогодні я приберу одну кімнату. І все. Потім іншу тощо»

Або ж інша ситуація: якщо ви роками обіцяєте собі піти в зал, але так цього й не робите, займайтеся вдома. Хай це буде 30 хвилин чи година. Однак у будь-якому випадку це ефективніше, аніж взагалі нічого не робити.

Після виконання задуманого обов’язково похваліть себе та зазначте, який(а) ви молодець.

А як бути зі справами, які є вашими обов’язками, але робити їх зовсім не хочеться? До прикладу, як із миттям посуду. Замість того, щоби змушувати себе й думати, яка це повинність, сфокусуйтеся на тому, як ви любите, коли все чисте. Надихає? Робіть кожну справу з задоволенням, мийте тарілки під музику, пританцьовуючи, з гарним настроєм і тоді все зробиться значно швидше.

Також чудовим методом подолання ліні є виконання найважчого завдання до 12 години дня. Більш докладно ця техніка описана в книзі Браяна Трейсі «З’їсти жабу, або Зроби це зараз».

ТАКИЙ ПЕРІОД

Щоденних справ, які вимагають нашої уваги, безліч. Не розрахувавши своїх сил, ми беремося за непомірну кількість завдань і хочемо встигати все. Коли не виходить, починаємо картати себе за неефективність. Однак робити цього не варто, особливо, якщо на даний час у вас є справа чи проєкт, які вимагають повної вашої віддачі. Цілком природно, що інші, менш важливі завдання, випадають. Не потрібно відчувати вину, бо це аж ніяк не лінь, а просто такий період. І він мине. Отже, «дозвольте» собі відкласти малозначні справи, щоби займатися великими!

А що говорить про лінь наше внутрішнє «Я»?

Якщо ви дуже довго відкладаєте якусь справу, поставте собі запитання: «Чому я не хочу цього робити?»

Причини в кожного будуть свої. Буває так, що людина зовсім не на своєму місці, чи робить не те, що справді хоче. До прикладу, їй складно бути підлеглою, бо вона не любить виконувати чиїсь накази. Або навпаки — їй некомфортно бути керівником, давати вказівки та стежити за їхнім виконанням. Якщо екстраверта заставляють сидіти в офісі за комп’ютером, а інтроверта — ходити домовлятися з клієнтами, для них це мука.

Лінь на роботі може з’являтися також через недостатню мотивацію від керівництва, малу зарплату або брак заохочення. Якщо працівника ніколи ні за що не хвалять, не цінують, а натомість тільки виставляють претензії — охота працювати відпадає.

Проаналізуйте свою ситуацію та зізнайтесь собі чесно, яка з цих причин ліні ваша:

  • Я не хочу починати цей проєкт, бо боюсь, що він не актуальний.
  • Цей проєкт — це вказівка керівництва, а не моє власне бажання.
  • Цей проєкт може забрати в мене багато часу й сил, а всі причетні до нього цього не оцінять.
  • Мені не хочеться братися за цей проєкт, бо… (ваша причина).

Після того, як ви зізнаєтеся собі у своїх почуттях, чітко збагнете їх, знайти вихід із ситуації буде легше. З цього моменту ви можете вже більш чітко розуміти, чи продовжувати вам цю справу, жертвуючи своїми почуттями, бо так «треба», чи піти за своїм «хочу» і відмовитися від цього проєкту.

Часто буває так, що не робити щось нам підказує наша інтуїція. Вона «знає», що потрібно почекати, або, можливо, взагалі відмовитися від затії, бо нічого доброго з неї не вийде. Чи дійсно ви робите те, чого по-справжньому хочете? «Слухайте» себе, ваше внутрішнє «я» знає відповіді на всі ці запитання! І ще, іноді дозвольте собі полінуватися!

Share.

Leave A Reply