ТОП-10 порад як боротися з осінньою депресією

0

Спекотні літні дні залишилися позаду, на зміну їм прийшли похмурі осінні. Безліч людей, в цей період, стають найбільш вразливими для осінньої депресії. Зміна яскравих фарб, на сірі і похмурі,  дощова погода – все це впливає на наш настрій. Сприяє настанню осінньої депресії і усвідомлення того, що рік підходить до кінця і не всім вдалося реалізувати те, що було задумано.

Є й медичне обгрунтування у осінньої депресії. В осінній час сонце вже не так часто тішить нас своєю присутністю, як це було влітку. Зменшення активності сонця провокує збільшення вироблення в організмі такого гормону, як меланін. А меланін, – це гормон сприяє виникненню депресивних станів.

Так що якщо ви відчуваєте занепад сил, апатію і смуток – вас відвідала осіння депресія. Від легкої форми депресії можна позбутися, не вдаючись до допомоги фахівця, тоді як важка форма депресії вимагає обов’язкового медичного втручання, так як може привести до суїцидальних нахилів. Пропонуємо вам поради, які допоможуть у боротьбі з осінньою депресією.

  1. Приймайте сонячні ванни

Намагайтеся вставати раніше, щоб збільшити свій світловий день. Не упускайте можливості прогулятися на свіжому повітрі, особливо, коли світить сонце. Це зменшить вироблення меланіну, який провокує депресію. Не перекривайте штори в будинку, нехай світло вільно проникає в кімнати.

  1. Їжте шоколад

В осінній період не рекомендується захоплюватися дієтами. Так як організму необхідно безліч поживних речовин для активації захисних сил. Купіть собі улюблених цукерок або побалуйте себе шоколадкою. Шоколад збільшує вироблення гормонів щастя і радості-ендорфінів. Коли нам сумно і понуро, хочеться з’їсти солоденького – це наш організм сигналізує, що насувається депресія. Не відмовляйте йому.

  1. Добре висипайтеся

Немає нічого корисніше, ніж здоровий сон. У період, коли організм найбільш вразливий, восьмигодинний сон – це необхідність. Не засиджуйтеся довго вечорами, оптимальний час для відходу до сну 22:00. Тоді вранці ви будете почувати себе відпочившими і задоволеними. Якщо ви звикли лягати набагато пізніше, випийте перед сном склянку теплого молока з цукром або медом. Це чудодійний снодійне використовували ще наші бабусі.

  1. Створіть у будинку живий куточок

Коли за вікном похмуро і понуро, а дерева вже скинули своє листя, ні що так не радує око, як наявність яскравих фарб в будинку.

Обзаведіться кімнатними рослинами. Квіти допоможуть вам відволіктися від сірих вуличних фарб, крім того їх зелений колір діє заспокійливо.

  1. Харчуйтеся різноманітно

В осінній період ваш раціон повинен бути найбільш різноманітний. М’ясо, риба, молочні продукти і якомога більше овочів і фруктів. Якщо є необхідність, пропийте вітаміни і мінерали. Тоді ні депресія, ні простудні захворювання вам будуть не страшні.

  1. Займайтеся фізкультурою

Ніщо так добре не відволікає від негативних думок, як фізичні вправи. Сходіть в спортзал, в басейн, займайтеся фізкультурою будинку або просто почніть бігати. Ви підтримаєте себе в хорошій формі і на нудьгу часу не залишиться.

  1. Знайдіть собі заняття

Депресія найчастіше атакує тих, кому не чим себе зайняти. Знайдіть для себе корисне і цікаве заняття, щоб вечорами у вас не залишилося часу для негативних емоцій. Малюйте, в’яжіть, пишіть вірші, співайте, танцюйте – загалом, використовуйте весь свій арсенал захоплень.

  1. Частіше розслабляйтеся

Хорошим способом для повної релаксації є тепла ванна з ароматичними маслами. Запах ароматичних масел проникає саме в той відділ головного мозку, який відповідає за наші емоції. Побалуйте себе і своє тіло і налаштуйтеся на позитивний лад.

  1. Спілкуйтеся з друзями

Ні в якому разі не замикайтеся в собі. Ходіть на вечірки, спілкуйтеся зі знайомими і друзями, влаштовуйте свята, навіть якщо для них немає приводу. Радуйте себе і оточуючих! Тоді осіння депресія обов’язково відступить!

  1. Змініть своє ставлення до осені

Не ставтеся до осені тільки негативно. Адже в цьому пори року дуже багато своїх принад. Тільки восени ми можемо побачити таку велику кількість фарб на ще не опалому листі. Сходіть в парк, купіть фотоапарат, якщо ще у вас його немає і влаштуйте фотосесію, зберіть гербарій. Умійте радіти життю і навіть в найнегативнішому шукати красиві риси!

 

Share.

Leave A Reply