Як заощаджувати гроші: ТОП-5 фінансових порад

0

“З наступної зарплати почну відкладати гроші” — говорили таке самі собі? І настав той день — прийшла зарплата, придбали “необхідні” речі, відклали гроші на проживання на місяць і все — грошей як не було. Знайомо? А давайте ми порадимо, що робити в такому випадку, адже відкладати кошти можуть не лише підприємці та бізнесмени:

1. Візьміть собі за правило заощаджувати 10% з кожної заробітної плати або з кожного виду доходу. От наприклад, заробили ви 3000 на додатковій роботі — відклали 300. І сума не значна, і за деякий час назбирається кругленька сума. До слова, так робить багато фінансових консультантів.

2. Подумайте, чого ви хочете досягти в фінансовому плані. Купити машину, придбати кухонну техніку, чи відкрити власну справу? І коли з’явиться бажання витратитись на чергову “необхідну” річ, подумайте, що ви зробили крок назад до вашої мети.

3. Ведіть фінансовий щоденник. Записуйте, на що вам потрібні терміново кошти, що може почекати, а що просто забаганка, яка не принесе жодної користі чи насолоди. Часто ми звозимо додому різне лахміття, “хлам”, який нікому не потрібний, і який буде просто припадати пилюкою. В щоденнику записуйте всі свої витрати та заощадження.

4. Подумайте про ваші витрати більш глобально. Якщо кожного дня купувати улюблений батончик за 25 грн., то за десять днів ви витратите 250 днів, а за 100 днів — 2500. Трохи забагато як для звичайного “хочу”. Або яскравіший приклад – кава. Цим зловживають практично усі.

5. Не позичайте гроші на якусь річ, чи бізнес. Старайтесь взагалі обходитись без цього “позич”, хоч і життя іноді змушує. А от “позич” на телефон, нову сумочку чи салон, це взагалі безвідповідально. І ви будете в боргах, і ваш позичальник змінить думку про вас в гіршу сторону, і ви будете в мінусі у фінансовому плані.

А на чому не можна економити, так це на справді важливих речах: здоров’я, сім’я, догляд за собою, саморозвиток чи навчання. Інвестуйте в себе і своїх рідних, не інвестуйте в лахи.

Share.

Leave A Reply