Спонтанна пристрасть: пан або пропав?

0

Один погляд і ви розумієте, що ось він — чоловік вашої мрії. Земля йде з під ніг, серце шалено калатає і вас накриває хвилею пристрасті до прекрасного незнайомця. Або раптом давно знайомий чоловік постає в зовсім новому світлі і ви відчуваєте: це любов, шалена, безтямна, ви буквально створені одне для одного! Про природу таких спонтанних пристрастей та яким буває фінал у запаморочливих романів у реальному житті, а не на сторінках книжок чи драматичних серіалів, дізнавалися в психотерапевта Анни Шийчук.

 

Заздалегідь гарантувати хепі-енд чи пророчити фіаско в стосунках, де пара переживає пік почуттів, не можна. Очевидно одне: коли почуття чи пристрасть виникають несподівано, партнери не бачать перед собою реальну особу та не оцінюють тверезо її плюси та мінуси. З погляду психології, така пристрасть виникає підсвідомо. ЇЇ несвідоме безпомилково бачить його несвідоме й цей погляд за кілька секунд запускає любовну хімію, що підігрівається цілим коктейлем гормонів у крові. Зі сторони це виглядає, як магія.

Як спалахує іскра? Часто нам подобаються чоловіки чи жінки, схожі на наших батьків або значущих для нас дорослих. Мова йде не про повну схожість — достатньо навіть дрібних рис, жестів, слів, що включають цей досвід, ретельно запакований у підсвідомість. До прикладу, якщо дідусь чи тато, який вас дуже любив та багато часу дитинства ви провели разом, був блондином, — ви будете переконані, що всі блондини — святі люди. І коли побачите схожого чоловіка, та одразу вирішите, що ось він — подарунок долі.

Також є дослідження, які доводять, що ми, як і тварини, обираємо собі сексуальних партнерів за запахом. Для доведення цієї теорії навіть було проведено спеціальний експеримент. Групу чоловіків змусили побігати на бігових доріжках, а тоді їхні спітнілі футболки дали нюхати жінкам із проханням оцінити запах одягу за шкалою від «зовсім не подобається» до «дуже подобається». Не дивуйтеся, але навіть не бачачи чоловіків, жінки змогли визначити своїх фаворитів. Учені виявили, що представницям прекрасної статті подобаються ті чоловіки, які мають відмінний від неї генотип. У такий спосіб жінка обирає «кращі» гени для свого потомства.

Якщо повернутися до психології, то часто, у партнерові приваблюють саме ті риси, які в нас проявлені менше чи в дефіциті. Тож, закохавшись, ми наче повертаємо собі цілісність. Якщо ви несмілива, вас зачаровує його мужність, скромна — весела безшабашність. Як правило, ми западаємо на одну яскраву рису: він або дуже подобається фізично, або ми схожі за цінностями чи стилем життя, або він так говорить зі мною, що я тану, або він фантастично пахне. А решту рис та якостей — наша уява домальовує сама. Чи виллється ця любовна пригода в міцні стосунки, чи все закінчиться, можна судити тоді, коли хвиля пристрасті спаде. Максимальна ідеалізація партнера не може тривати довго. Звідси — історії про те, що любов чи пристрасть живуть три роки. Насправді ж, у цей час або набагато швидше, відбувається перевірка різних рівнів сумісності: тілесної — як нам у сексі, побутової — як нам живеться разом на одній території, комунікаційної — як ми говоримо, спілкуємося, ціннісної — як ми дивимося на світ, що для тебе і для мене зло, а що добро. І тоді пан або пропав. Якщо основні критерії збігаються, на нас чекає велике щастя, якщо ж ні — гірке розчарування: «Як так?! Принц перетворився на мудака, і виявився не таким, як я уявляла». І що цікаво, насправді, це навіть не цілком його вина, він завжди таким був, просто не видно було, бо очі засліпила та одна (чи кілька) «смачних» якостей.

Тож несподівано потрапивши у вир почуттів яскравої любовної пригоди, пам’ятайте, що захоплення може минути, і приймати доленосні рішення на першому побаченні не варто. Зачекайте, поки шаленство кохання з першого погляду трохи мине і спробуйте подивитися на ваші стосунки більш приземленим поглядом. Якщо він і зберігає свої позиції подарунка долі, то тримайтеся міцно й нікому не віддавайте.

Share.

Leave A Reply