На відстані поцілунку: носимо дитину в слінгу

0

Після народження малюка батьки хочуть і надалі вести активний спосіб життя. Відомо, що однією з головних причин післяпологової депресії є обмеження мами в спілкуванні та самореалізації.

Більше встигати батькам допоможе слінг ‒ хороший мамин помічник і ще одна пара рук. Про його різновиди та переваги наша сьогоднішня розмова з Катериною Лейцюсь ‒ експертом із підготовки до пологів та батьківства клубу «Мілагро».

Погляд у минуле

1

Слінг (у перекладі з англійської означає «перев’язь») ‒ одне з найдавніших пристосувань для носіння маленької дитини. Немає жодного народу в світі, який би не носив своїх дітей на руках. Тому що з давніх-давен нашим предкам потрібно було вести господарство та водночас ростити дітей. Для цього наші праматері використовували перев’язь, у якій носили своїх діток. Спочатку її робили зі шкіри тварин, а потім із тканини. Найдревніше зображення перев’язі для носіння дитини ‒ з ІІ тисячоліття до нашої ери.

Переваги слінгу

Зручність та мобільність

Мама відкриває світ дитині, а не дитина закриває мамі собою світ, як дехто думає. Мама може розвиватися та спілкуватися з оточуючими разом із дитиною в слінгу. У ньому можна заспокоювати і колисати малюка, ходити за покупками і прибирати, прогулюватися і робити походи в ліс чи гори. Усе це за будь-якої погоди: дощу, снігу або ж морозу. Слінго-мами взагалі досить мобільні.

2

Слінг дуже зручний при грудному вигодовуванні і сприяє йому, адже жінка може нагодувати дитину будь-де. Не треба шукати лавочку в дворі: дитина у слінгу поїсть так, що ніхто й не помітить.

Дітям на штучному вигодовуванні також набагато комфортніше їсти «на мамі», а їй у свою чергу легше приготувати суміш, коли вільні руки.

Природно та здорово

Носіння малюка у слінгу добре впливає як на фізичне здоров’я, так і на психологічний стан матері й дитини. Мами можуть не переживати, що це шкідливо для спини. Адже вага розподіляється рівномірно на обидва плеча, на спину і на поперек. Якщо слінг носити правильно, центр ваги не зміщується і мамі не треба відхилятися назад чи горбити спину, щоб легше носити дитину.

І що не менш важливо ‒ така жінка швидше повертається у форму після вагітності, адже фізично активніша.

3

Крім того, носити дитя в слінгу приємно. Що може бути краще, ніж пахка голівка дитини, яку мама завжди може поцілувати? До речі, це одне з правил носіння в слінгу: малюк у вертикальному положенні завжди перебуває на відстані маминого поцілунку.

Жінка, котра носить дитину в слінгу, переходить на новий рівень спілкування з нею. Вона тонше відчуває потреби малюка ще до того, як він повідомить про них голосним плачем.

Що стосується малюка, то перебування в слінгу позитивно впливає на його психічне здоров’я та розвиток. Адже так дитина бачить усе, що й мама, має широке поле огляду. Натомість із візочка видно тільки коліна дорослих або верхівки дерев, які мерехтять, клаптик неба…

Факт. Дослідження показали, що діти, яких носять на руках, кричать на 43% менше вдень і на 54 % ‒ у вечірні години.

У слінгу малюк розміщується у такій самій фізіологічній позі, як і в мами на руках. Крім того, носіння в слінгу є профілактикою дисплазії тазово-стегнових суглобів.

Німецький професор Бушельберг провів дослідження, які доводять, що власне М-позиція – найбільш природне положення людського немовляти.

Стильно і красиво

Звичайно, слінг ‒ це насамперед зручно і функціонально, але кожна жінка прагне бути красивою та стильною. Тож виробники слінгів враховують це. Оригінальний слінг із красивої тканини стане ефектним доповненням загального ансамблю, до нього ще підбирають слінгобуси, якими буде бавитись дитина. Існують слінгокуртки і накидки, які можна носити навіть узимку. Малюка не треба вдягати в незручні комбінезони, ідучи в гості чи поліклініку. Досить дитину вдягнути в легкий одяг,  посадити у слінг, одягнути слінгокуртку і  вуаля ‒ ви готові до прогулянки.

Вибір слінгу

Видів слінгу є надзвичайно багато, але ми розглянемо четвірку найбільш популярних та зручних.

  • Слінг із кільцями

4

Дитину в ньому можна носити вертикально і горизонтально, як у колисці, ‒ на животі, стегні, на спині. Користуємося ним від народження. Зручність цього слінгу полягає в тому, що на ходу можна відрегулювати положення дитини, швидко перекласти з живота на стегно, не будячи, перенести в ліжко. Однак навантаження у такому слінгу розподілено нерівномірно ‒  на одне плече. Тому варто пам’ятати про чергування положень дитини.

  • Слінг-шарф – це найбільш універсальний вид слінгу, який використовують від народження до закінчення періоду слінгоносіння. Його носять зазвичай на обох плечах, забезпечуючи рівномірне навантаження на спину та поперек. Є безліч способів намотування, кожна мама може підібрати собі найзручніший.
  • Май-слінг – прямокутна спинка і чотири вшиті лямки. Фактично це спрощений варіант слінгошарфа, його легше намотувати. У ньому також можливі положення на животі, на стегні і поза спиною. Недоліком є те, що не всі моделі можна носити від народження. Зазвичай май-слінг використовують із чотирьох місяців малюка.

Підвидом май-слінгу є фастслінг – це фактично його аналог, проте він швидше вдягається, адже лямки защіпаються на фастикс, як на рюкзаку.

Слінг-рюкзак або ергорюкзак зовнішньо може нагадувати кенгуру, проте в такому слінгу дитина знаходиться в фізіологічній позиції. Ергорюкзак найменше підлаштовується під вигини тіла малюка, тому в ньому рекомендують носити з 4-6 місяців. Через простоту використання слінг-рюкзак найбільше люблять використовувати тати.

7

Чим слінг кращий, ніж «кенгуру»?

Слінг-кенгуру (інша назва ‒ «baby bjorn») ‒ це конструкція, схожа на труси, в ній дитина всією вагою впирається в промежину і висить із прямими ніжками, що абсолютно неприродно. Крім того, слінг-кенгуру має тверду спинку, тож навантаження йде на нижню частину хребта дитини, що дуже шкідливо для  здоров’я малюка.

Крім того, постійним супутником батьків, які використовують слінг-кенгуру, є біль у спині через зазвичай тонкі лямки та зміщений центр ваги.

Плюс важливий нюанс ‒ у «кенгуру» дитину розміщують обличчям до світу. Це призводить до перенасичення враженнями і неспокійного сну, інколи навіть відмови від грудного годування, оскільки малюк не може будь-коли подивитися на маму, її реакцію, не вміє фільтрувати інформацію, яку отримує.

Тому перш ніж вибрати слінг, поставте собі питання, у чому вам на місці вашої дитини буде зручніше: у прототипі гамака – перев’язі, чи в обладунках парашутиста зі звисаючими вниз ногами – «кенгуру». Звичайно, всі виберуть полежати у гамаку.

Період слінгоносіння індивідуальний і залежить не тільки від віку дитини, а й від її ваги та темпераменту. Зазвичай слінги носять від народження малюка до 2-3 років.

Зручною переноскою для дітей, які вже ходять, є хіп-сіт (із анл. «hip» ‒ стегно, «sit» ‒ сидіти) ‒ пояс із сидінням для дитини, який зменшує навантаження на спину.

8

Дитячий візок

Материнство сьогодні не можна уявити без візочка. Цей засіб перевезення дітей винайшли 3 століття тому, а неодмінним атрибутом материнства він став значно пізніше. Справжню моду на візочки започаткувала у 1840 році англійська королева Вікторія, любляча мама девʼятьох дітей. Вона хотіла прогулюватися в парку зі всіма дітьми одночасно. І звичайно, герцогині та знатні дами, намагаючись бути схожими на королеву, почали замовляти собі такі засоби.

Проте сьогодні багатовікові традиції носіння дітей у слінгах повертаються у наше життя все активніше.

Звичайно, слінг не вирішить усі проблеми, однак, безперечно, полегшить життя мамі. Впустіть слінг у своє життя, подаруйте малюку затишок, тепло, ніжність та красу. А з часом діти, виношені в слінгу і вигодувані материнським молоком, зроблять наш світ добрішим.

 

 

 

Share.

Leave A Reply