Мамині помічники: підбираємо домашній персонал

0

Нагодувати, поприбирати, попрати. Кількість буденних справ, які щодня лягають на плечі сучасної жінки, не менша, ніж у зайнятого бізнесмена. Технічні новинки, звісно, спрощують, але не вирішують усіх побутових завдань та не звільняють від відповідальності. А якщо в сім’ї є один або кілька малюків, навантаження збільшується в геометричній прогресії: до обов’язків по господарству додаються турботи про дітей: прогулянки, уроки та гуртки зі школярами. До того ж, більшість жінок не хочуть обмежуватися лише домашніми справами, а прагнуть поєднувати їх із роботою, або навчанням чи власною справою. Щоб залишатися у цій круговерті спокійною і життєрадісною, мати час для себе, не варто покладатися лише на свої сили. Як шукати підмогу, знає мама двох дітей, доула, керівник Клубу щасливих батьків «Мілагро» Катерина Лейцюсь.

У наш час жінкам складно обійтися без сторонньої допомоги. Якщо раніше молоді сім’ї зазвичай жили разом зі старшим поколінням, часто з родичами, то й ведення домашнього господарства ніколи не було справою однієї жінки чи сімейної пари. Те саме стосується й виховання дітей. Ніколи мама не була замкнена в чотирьох стінах одна на цілий день із дитиною або кількома. Малюки отримували увагу ще від когось із дорослих. Усі історії про те, що наші мами та бабусі встигали все без пральних машин та памперсів, не мотивують, адже ніхто не знає, якою ціною це все досягалося. До того ж, стиль життя жінок зараз інший. Життєві пріоритети прекрасної половини людства давно вийшли за «кіндер, кірхе, кюхе». Тому перше, що варто зробити – змінити своє ставлення до допомоги по господарству, дозволити її собі, усвідомити, що це не розкіш, а необхідність. Острах осуду чи втрати власної цінності як дружини чи мами часто є більшою перешкодою, аніж фінансові причини. Ви не повинні все встигати самостійно. Залучивши помічників, ви станете домашнім менеджером, який планує та організовує роботу, делегуючи виконання її частини іншим людям. Це аж ніяк не зменшить вашої цінності як жінки.

Делегуємо повноваження

Перш ніж обирати помічника, варто задуматися, якої допомоги потребуєте саме ви. Для цього спершу пропишіть список своїх обов’язків та проаналізуйте, які з них вам би хотілося делегувати. Немає стандартних критеріїв для всіх. Для когось це прибирання вдома, для інших – догляд за подвір’ям чи приготування їжі. Можливо, є справи, які ви хронічно не встигаєте зробити, і це вводить вас у почуття вини, а тому непогано було б доручити їх комусь іншому. Думати про допомогу по дому варто ще до того, поки ви відчули повне виснаження. Тобто, не треба чекати того стану, коли розумієте, що ви на нулі. Бо на те, щоб знайти підходящого помічника та налагодити співпрацю, потрібні зусилля та час.

Визначивши, які обов’язки ви готові делегувати, охарактеризуйте особистість вашого ідеального помічника. Пропишіть 5 критеріїв людини, яку б ви хотіли бачити у себе вдома.

Які бувають помічники?

Няня – людина, яка доглядає за дитиною, може приготувати для неї їжу, подбати про її одяг, режимні моменти та дозвілля. Вона може приходити на кілька годин або на цілий день. Існують також варіанти нічних нянь або таких, що проживають разом із сім’єю. А іноді достатньо допомоги нянь, які забирають дитину зі школи, відводять на гуртки. Це, звісно, інший рівень вимог до помічника, адже на цю роботу можуть підійти, наприклад, студенти. Ідеальна няня для 2-місячного малюка зовсім не та, що чудово співпрацює з 10-річною дитиною. Якщо у вас 3-річний енерджайзер вагою 20 кг, йому навряд чи підійде жінка старшого віку, яка не вженеться за непосидою, зате чудово готує.

Прибиральниця

Помічниця може приходити до вас із різною періодичністю – раз на тиждень або щодня. До таких послуг зазвичай входить повне прибирання всіх поверхонь у домі. Додатково можливе складання одягу в шафах, зміна сезонного одягу, прасування, миття холодильника та вікон. Зазвичай ці опції можуть оплачуватися додатково.

Універсальна помічниця

Це хороший варіант, якщо мама хоче займатися дітьми, а господарство готова передати комусь іншому. Тоді помічниця може бути вдома паралельно з нею або без господині. Її обов’язки – щоденне прибирання, готування їжі, походи в магазин, прання, прасування, складання речей. Якщо ви їй довіряєте, в разі потреби цю жінку можна залишити приглянути за дітьми.

Кухар

Якщо пріоритетом сім’ї є харчування домашньою їжею, але можливості готувати немає, запрошують кухаря. Ви заздалегідь обговорюєте меню, він приходить до вас додому з певною періодичністю і готує ваші улюблені страви. Також кухар може підготувати для вас напівфабрикати та загалом полегшить організацію харчування в сім’ї.

Пошук

Як і де шукати помічника? Зручний варіант – агентство, яке б узялося за підбір кадрів, але у Івано-Франківську ця послуга поки не розвинена. Хорошим є варіант, коли, приміром, ваші друзі, у яких вже немає потреби в допомозі, передають свою няню або помічницю у вашу сім’ю. Також можна розказати знайомим, що ви шукаєте підмогу, і, можливо, виявиться, що вони знають людину, яка шукає таку роботу. Добре було б, якби до вас прийшли працювати по рекомендації, а не просто через оголошення в Інтернеті. Чудово, якщо у вас виявиться хоч один спільний знайомий.

Who is the BOSS?

Пам’ятайте, що з появою помічника Ваші обов’язки не зникають зовсім. Вам, щоправда, стане легше, але не створюйте собі ілюзію, що ось прийде людина і взагалі нічого не треба буде робити. Нагадуємо, що ви менеджер, а тому функції планування, організації, контролю і мотивації лягають на вас. Ви залишаєтеся господинею і встановлюєте правила у своєму домі. Навіть якщо людина з досвідом чи старшого віку, і вам здається, що вона все знає краще.

Плануємо та організовуємо роботу

Чітко проговоріть обов’язки та ваші очікування. Грамотно плануйте, що саме ваш помічник має робити. Розпитайте, що йому важливо та потрібно для того, аби максимально ефективно працювати. Ознайомте людину з правилами вашого дому. Одне з них – конфіденційність. Людина, яку ви впускаєте в сім’ю, не має поширювати інформацію про вашу родину, оселю, стосунки. Та в свою чергу, ви теж не обговорюєте зі сторонніми те, що дізнаєтеся про людину під час спілкування.

Контроль

Перевіряючи результати роботи, не вимагайте миттєво ідеальних  результатів. Дайте час на адаптацію вам обом. Перші дні можна побути поруч і зробити разом ті справи, які ви передоручаєте.

Мотивація

Це і гідні умови праці, і оплата, яку треба обов’язково проговорити заздалегідь, хороше ввічливе ставлення до людини. Співпраця є взаємовигідною. Зберігайте субординацію – звертайтеся один до одного на «ви». Проявляйте вдячність та акцентуйте увагу на тому, що вам подобається. Так людина відчує себе корисною і зрозуміє, що її тут цінують. Це теж дуже мотивує.

Якщо щось не подобається, теж говоріть про це прямо. Ніхто не ідеальний: якщо ви не задоволені якістю виконаного завдання, подумайте разом, як уникнути цього в майбутньому. Люди зазвичай готові підлаштуватися під вимоги. Не варто бути надто прискіпливим до деталей, головне, щоб ваші ключові очікування реалізовувалися. Ви зможете розвантажитися від рутинної роботи, а час та сили, що вивільнилися, скерувати в потрібне вам русло.

Share.

Leave A Reply