Літні дари природи

0

Єдиним різновидом натуральних продуктів, які люблять і діти, і дорослі, є фрукти. Цим смачним словом ми об’єднуємо велику армію чарівних дарів природи, які мають, як правило, вишукану форму, тонкий аромат і неперевершений смак. Згадаймо, чим спокусила Єва Адама? Звісно ж, фруктом.

То ж що ж це за «фрукт» цей фрукт? З чого він складається, на що впливає, кому шкодить, скільки його їсти, у вигляді чого, чи корисні для нас заморські фрукти, і, нарешті, як їх зберегти, щоб мати змогу насолоджуватися ними весь рік?

Фрукт – це скарбниця мінералів та вітамінів. Найбільше у них вітаміну С і калію. Вітамін С стимулює апетит, і саме тому діти в літній період краще їдять, а не у зв’язку з тим, що у бабусь, до яких вони приїжджають на вакації, смачніші борщі. У старших людей від цього вітаміну розгладжуються зморшки, бо він формує колагеновий каркас шкіри. Вітамін також відновлює ослаблений імунітет, що дозволяє нам практично не хворіти на вірусні інфекції в літньо-осінній період.

Калій забезпечує кращу роботу серцевого м’яза, міцність оболонки, в якій проходять нервові гілки, ритмічну роботу нирок і сечового міхура, які з великою кількістю сечі виводять з організму солі та пісок.

 А ще, і це найважливіше, фрукти містять надзвичайно ніжні харчові волокна – пектини, які очищають наші судини від холестерину і різних токсичних речовин.

На питання, скільки ж їсти фруктів, однозначно відповісти важко. Більш важливо знати не скільки, а як часто. Залежно від віку, статі, ваги тіла, кількість цього продукту на день може коливатися від 100 до 400 г. Запастися вітамінами і мінералами на зиму та весну, на жаль, не можна. Фрукти вимагають щоденного їх вживання. Їсти більшість плодів бажано зі шкірочкою, оскільки найбільше цінних речовин міститься саме в ній. Якщо шкірка вважається неїстівною (наприклад, у цитрусових), її не слід викидати, а треба перемолоти чи потерти на терці і додавати в салати, різноманітні м’ясні, рибні, овочеві страви, привчаючи себе до дещо незвичного запаху і смаку задля здоров’я. Пам’ятаймо, що в здоровій рослинній їжі відходів практично не повинно бути. Фрукти у вигляді соків менш корисні, оскільки більшою чи меншою мірою втрачають пектин. До того ж, сік завжди подразнює слизову оболонку шлунка, і якщо з ним є проблема, то цей напій навіть шкідливий.

Кому ще шкодять фрукти? Людям, які мають алергію на них. У такому разі потрібно уникати фруктів, які погіршують самопочуття. Обмежити вживання фруктів змушені хворі на діабет і всі, у кого зайва вага. Фруктовий цукор нічим не кращий від бурякового і потребує уважного до себе ставлення.

 Треба сказати, що у тій географічній широті, в якій ми живемо, свіжими фрукти бувають тільки влітку та восени. Як же зробити так, щоб насолоджуватися ними цілий рік? Зберігати в охолодженому приміщенні можна яблука і груші. Є також старий спосіб – сушіння – для більшості фруктів, який перетворює їх на смачні солодощі з високим вмістом калію. Морозильні камери дозволяють зберегти всі корисні властивості ягід. А от повидло, джем, варення, компот – це зайва трата часу, грошей і праці. Ми отримуємо продукти, які практично не мають харчової цінності і є навіть шкідливими через великий вміст цукру.

І насамкінець, чи варто вживати привозні фрукти, чи слід обмежитися тільки тими, що вирощені в регіоні проживання? Поширеним є міф, що заморські фрукти шкідливі, хоча він не має під собою наукового підґрунтя. Адже як повинні харчуватися люди, які живуть на крайній півночі? Нам же не шкодить морська риба, хоча наші предки не їли її, бо не жили біля моря. Не будьмо заручниками невігластва і суворими прибічниками традиційного харчування. Фрукти «свої» і «чужі» потрібно їсти весь рік, але в розумній кількості, бо що забагато, то нездорово.

Share.

Leave A Reply