Загадки жіночої сексуальності: чому Вона не хоче?

0

Сила сексуального потягу жінки залежить від багатьох моментів, як фізичних, так і емоційних. Харчування, навколишнє середовище, гормони… Вплив зовнішніх факторів на сексуальний потяг величезний, однак корінь проблем у сексі часто криється в нас самих, у психологічній площині. Чому жінки втрачають інтерес до любовних утіх, ставляться до сексу як до обтяжуючого обов’язку, спробували розібратися з нашим експертом, психологом-сексологом, майстром жіночих практик Ольгою Боляк.

Поняття «лібідо» (від лат. «libido» – «потяг», «бажання») як визначення сексуального потягу було введене в науку Зигмундом Фрейдом. Його учень К. Г. Юнг пішов далі і, відмовившись від виключно сексуального розуміння цього терміну, визначив лібідо як життєву психічну енергію. Це бачення певною мірою перекликається з древніми східними вченнями: китайськими – про  енергію ЦИ, індійськими – про прану. Якщо розглядати лібідо як життєву енергію людини та її  інтерес до життя, то нескладно прийти до розуміння того, що, перекриваючи цей канал, відмовляючись від сексу, жінка блокує собі доступ до життєвої сили, задоволеності життям і гармонійних відносин. Чому так відбувається?

Фактор 1

Знецінення

Історично так склалося, що жіноча сексуальність ніколи не була в пошані. У патріархальному суспільстві ніхто не думав над тим, як її розкривати та розвивати, радше навпаки – використовувалися різні способи, часто насильницькі, як її проконтролювати та придушити. Пояси вірності, каменування, спалення – про свободу виявлення природніх бажань не було й мови. Так за століття сформувалося чимало міфів довкола цієї теми, на кшталт того, що у жінок в принципі не таке сильне лібідо, як у чоловіків, що жінки за своєю природою хочуть менше сексу та й взагалі щасливо можуть обходитися без нього.

Як наслідок, у західній культурі довго не було розуміння цінності жіночої сексуальності. Не так давно, у 70-х роках минулого століття, виправити положення речей взялися феміністки.  Активне вивчення та практичні наукові дослідження теми привідкрили завісу таємничості над цією інтимною сферою та розвіяли стереотипи. Втім, ще й досі багато сучасних жінок не усвідомлюють тих благ, яких можуть досягнути, відновивши контакт зі своєю сексуальністю, зі своїм «Я». Адже жінка, яка змогла це зробити, стає більш упевненою в собі, знає, чого прагне, стає більш творчою, рівень її досягнень зростає в рази, квітне її духовність. Такі жінки здобувають життєву силу, пробують себе в нових професіях, будують своє життя так, як хочуть. Чим більше глибоких і сильних сексуальних переживань, оргазмів у жінки, тим більше у неї бажання втручатися в глобальні процеси довкола: втілювати проекти, писати картини, допомагати нужденним, дбати про екологію.

Тому власна сексуальність має стати цінністю для самої жінки. Перший крок – це усвідомити, що ніхто крім неї самої не зацікавлений у тому, аби вона відкрила себе. В пізнанні себе може допомогти інтимний самомасаж, зцілюючий чуттєвий масаж йоні, тілесні практики. Познайомитися з науковими дослідженнями, краще зрозуміти природу своєї сексуальності, а значить, зрозуміти себе, надихне книга «Вагіна» американки Наомі  Вульф.

Фактор 2

Порушення психосексуального розвитку

Ще однією з  причин низького лібідо у жінок є затримка психосексуального розвитку. Психосексуальне становлення людини проходить 3 стадії –  платонічну, еротичну та сексуальну. Згодом у дорослому житті в кожних стосунках ми скорочено проходимо всі ці фази: спочатку платонічну (період залицяння, так званий «цукерково-букетний»), потім еротичну (поцілунки і обійми), а вже потім переходимо до сексуальної.

Дорослішаючи, на кожній з цих стадій дівчинка стає готовою до чогось нового і прагне випробувати це на своєму досвіді. В ідеалі кожен етап вона повинна прожити в певному віці та при певних обставинах. На практиці – досвід поповнює чимало психологічних травм. Починаючи відтоді, коли вона маленькою досліджує своє тіло, статеві органи і наштовхується на заборони – туди не можна, бо це негарно та брудно. До еротичного етапу, який припадає на період статевого дозрівання, коли виникає інтерес до інтимної сторони відносин, з’являється прагнення до ніжності і пестощів. В цей час дівчина мала б  вивчити власне тіло, його реакції, пізнати себе: як ті чи інші ділянки реагують на дотики, що приносить задоволення, а що ні. Батьківські установки і табу можуть сильно загальмувати розвиток сексуальності, що негативно позначиться на здатності дівчинки будувати повноцінні відносини в майбутньому. Подорослішавши, вона по-справжньому не знає власного тіла, не вміює розслаблятися, отримувати чуттєву насолоду.

Фактор 3

Перший досвід

Велику роль при становленні сексуального лібідо відграє перший партнер, те, наскільки він був грамотним і делікатним. Якщо перший сексуальний досвід був травматичним, насильним чи не приніс задоволення, це блокує природнє бажання подобатися, фліртувати, вибирати найкращого для себе партнера. Він залишає відбиток на все життя.

Звісно, негативний перший досвід – це не вирок. Хоча з різних причин у нас поки не прийнято шукати допомоги фахівців, його можна пропрацювати, звернувшись до кваліфікованого сексолога.

Фактор 4

Чоловік

Щоб дарувати одне одному задоволення, самих лише почуттів недостатньо. Більшість чоловіків не дуже вміють пестити жінку і не знають про її потреби в ліжку. Для того, щоб віртуозно їздити за кермом, треба знати теорію і мати практику. У сексі те саме. Спершу в чоловіка має бути інтерес та зацікавленість у тому, щоб дарувати своїй жінці насолоду. А потім вже навики та техніки.

Якщо жінка звикає до того, що під час сексу на неї нічого хорошого не чекає, бажання зникає. Вона або звикає жити без сексу, або шукає те, що недоотримує за межами сім’ї.

Зараз більшість тренінгів на тему сексуальності скеровані на те, щоб навчити жінку задовольняти чоловіка. Така модель неправильна ні для неї, ні для нього. За своєю природою чоловік направлений на те, щоб досягати, покращувати, від цього він відчуває себе сильним та впененим. А завдання жінки – розслаблятися, насолоджуватися, хотіти віддаватися. Але якщо вона постійно думає про те, як порадувати його в ліжку – вона виснажується. Чоловік натомість розбещується і не дуже цінить її старань. Тому брати занадто багато ініціативи на себе жінці все ж не варто.

Починати зміни у стосунках варто лише з себе. Іноді достатньо лише набратися сміливості і чесно поговорити з партнером про свої бажання. А раптом він не схоче  слухати? Так, зробити перший крок страшно. Але це чи не єдиний правильний спосіб налагодити або відновити гармонійні відносини, стати щасливішими тут і зараз. До того ж, якщо жінка дійсно чогось хоче, вона завжди знайде спосіб отримати бажане. Зрештою, це не страшніше, ніж сказати, як ти мрієш про нову шубу чи «айфон».

Фактор 5

Для жінки секс починається задовго для ліжка

Жіноча сексуальність глибоко психологічна. Вона фізіологічно і психологічно складніша, ніж чоловіча. Про те, що жінці важлива романтика, увага, компліменти, квіти знають всі. Водночас ставлення до цього факту доволі зневажливе, радше як до чергової жіночої примхи. Насправді ж, науково доведено, що глибокий погляд очі в очі для жінки – життєва необхідність. Лише після 10 хв погладжувань у жінки виробляється окситоцин, так званий гормон ніжності і довіри, завдяки якому виникає почуття прихильності. Він скріплює відносини, «підштовхуючи» партнерів в обійми один одного. Експериментально встановлено, через цих 10 хв ми любимо своїх чоловіків і довіряємо їм на 20% більше, ніж до того.

А тому часто жінки голодні емоційно – вони хочуть теплих розмов, ніжних погладжувань,  обіймів, поглядів. Якщо цього немає – вони не можуть збуджуватися. Водночас негативні переживання, складні життєві ситуації також відображаються на її лібідо. Природньо, що, коли чоловік не турбується про жінку, а ще гірше – зривається, кричить, не вражає – вона його не хоче.

Секс не має бути обов’язком, навіть якщо вас об’єднує штамп у паспорті. Старайтеся знаходити час для вас двох, постійно дивуйте одне одного, щоб тіло хотіло і включалося саме, а не тому, що так треба. Тоді секс стане справжньою формою  близькості, невід’ємною частиною відносин пари, важливим і приємним процесом єднання. А саме такі відносини будуть найкращою основою для щасливого сімейного життя.

Share.

Leave A Reply