День шульги або Чим «ліворучки» відрізняються від «праворучок»

0

13 серпня у світі відзначають Міжнародний день шульги. Хто такі шульги та чим вони відрізняються від інших, – читайте у нашій статті.

1

Хто такий шульга?
Шульгою чи лівшею прийнято називати людину, яка в активній діяльності використовує ліву руку. Людський мозок влаштований так, що в процесі розвитку між правою і лівою півкулями відбувається перерозподіл функцій. У підсумку, права півкуля регулює конкретно-образну діяльність: зорове, слухове сприйняття, розпізнає запах і колір, в той час як ліва відповідає за розвиток аналітичного мислення, формування мови, навичок читання і письма. У рух організм приводять обидві півкулі: ліва контролює праву руку і ногу, а права півкуля – відповідно, навпаки. Таким чином, правші мають домінуючу ліву півкулю, а за діяльність шульги відповідає права півкуля головного мозку.
Поки вченими не з’ясована точна причина ліворукості. Фахівці вважають, що, швидше за все, ліворукість людини визначається порушеннями внутрішньоутробного розвитку головного мозку. Також вельми вірогідна спадкова природа лівосторонності. Так, якщо обоє батьків правші, ймовірність появи на світ ліворукої дитини складає 2-3%, якщо один з батьків лівша – 14-18%, і якщо обоє батьків лівші – 30-40%.
Людей, які в повсякденному житті активніше використовують ліву руку, на планеті не більше 15%. Але у світі правшів вони із деякими завданнями справляються набагато успішніше.
Трохи історії
На Русі до лівшів ставилися підозріло. Їм навіть забороняли надавати свідчення в суді. Вважалося, що шульгою був сам диявол. А в радянських школах маленьких шульг переучували в обов’язковому порядку.

Існує кілька версій виникнення самого слова “лівша”. Так, в англійські словники це поняття прийшло зі спорту – термін з’явився для позначення боксерів, що частіше використовують при ударі ліву руку.

Всесвітній день ліворуких вперше відзначали 13 серпня 1992 за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного в 1990 році. Метою свята є привернення уваги громадськості до проблем лівшів у «праворукому» світі: незручності, з якими стикаються лівші при користуванні різними предметами, розрахованими на праворуких людей, забобони, які багато століть були пов’язані з лівшами в багатьох світових культурах, розширення наукових досліджень феномену ліворукості.

3

1. Від 10 до 12% населення Землі лівші.
2. Серед лівшів більше чоловіків, ніж жінок
3. Згідно кількох джерел, ліворукі живуть років на 9 менше своїх «праворуких» побратимів.
4. Кожен четвертий американський астронавт-учасник польотів на Місяць був лівшею.
5. Дослідження стверджують, що «ліворуким» легше перевчитися на правшу, ніж «праворуким» на лівшу.

Шульги серед знаменитостей:

2

  • Військові і політики: Юлій Цезар, Олександр Македонський, Цезар, Наполеон, Черчілль, Бісмарк, Фідель Кастро, Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон.
  •  Художники: Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Пабло Пікассо, Огюст Роден, Пітер Пауль Рубенс, Альбрехт Дюрер.
  • Музиканти і композитори: Ніколо Паганіні, Вольфганг Амадей Моцарт, Сергій Рахманінов, Бетховен, Пол Маккартні.
  • Письменники: Ганс Християн Андерсен, Франц Кафка, Фрідріх Ніцше, Льюїс Керролл, Марк Твен
  •  Вчені: Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон.
  • Актори: Мерилін Монро, Роберт Де Ніро.

Цікаві факти:
Численні дослідження та експерименти другої половини минулого століття виявили: у лівшів більш “живий” інтелект, яскрава уява і місткий словниковий запас. З цією особливістю пов’язаний і успіх у творчих професіях: від художників до письменників.
Дослідження, опубліковане австралійськими вченими в 2006 році, встановило, що лівші здатні приймати рішення набагато швидше, ніж правші, і можуть утримувати в голові набагато більше завдань.
Попри прагнення батьків перевчити дітей писати лівою і стати «правильними», психологи стверджують, що робити цього не потрібно, адже це викликає психологічні стреси і знижує успішність дітлахів. Також спеціалісти говорять, що всі лівші володіють сильним характером і потужним творчим потенціалом.

Давайте сьогодні спробуємо побути на день шульгою? Зможете? 🙂

А всіх «ліворучок» вітаємо зі святом! Будьте здоровими та індивідуальними!
Мар’яна Пранничук

Share.

Leave A Reply