Сало – національний продукт

0

Без нього чи страв із ним не обходилися жодна вечеря чи обід, а тим більше святковий стіл. Козаки брали його з собою в похід, селяни – в поле. Залежно від корму, яким вигодовують свиней, сало різне за своєю щільністю, запахом, смаком. Великими його любителями сьогодні є люди старшого віку, полюбляє його і молодь, особливо вихідці з села. Тож що таке сало, як його готувати, настільки воно корисне, коли краще його вживати і яка щоденна норма не завдасть шкоди?

1 Салом ще в XVII столітті називали осіле сало. Згодом те, що відклалось на м’ясі, також почали називати цим словом. Продукт цей – чистий жир. Вживати його можна як у свіжому сирому вигляді, так і після обробки: запікання в духовці разом зі шкіркою, проварювання з лушпинням цибулі і сіллю у співвідношенні 100 г солі на 1 л води, копчення. Часник і перець – найкращі друзі сала. Ними натирають його у будь-якому вигляді, незалежно від способу приготування. Сало можна топити, використовуючи після цього як рідкий варіант – смалець, так і твердий – шкварки. Однозначно визначити користь сала важко. Якщо споживати його у помірній кількості, це здоровий енергетичний продукт, який необхідний при важкій фізичній праці, в холодну пору року, для покращення роботи жовчного міхура, як будівельний матеріал для імунної системи. На смальці можна смажити їжу, оскільки при підігріванні до високої температури він, на відміну від олії, не утворює канцерогенних сполук.

2 Негатив сала криється в його походженні. Оскільки це тваринний жир, він містить холестерин. Сказати, що холестерин шкідливий для нашого організму, не можна, бо без його участі не відбувається багато важливих процесів. Без нього ми стали би безстатевими істотами, бо припинився б синтез чоловічих і жіночих гормонів, не ділилися б постійно клітини, не синтезувався б вітамін Д, який бере участь у формуванні скелета і зміцнює наш імунітет.

І все ж… Статистика стверджує, що більше 90% випадків інфарктів та інсультів виникли при суттєво вищому рівні холестерину в крові, ніж у здорових людей. Власне холестерин став причиною хвороби. Тому дуже багато холестерину – це погано. Вживати сало можна упродовж усього дня, але найбільш доцільно робити це вранці, коли переповнений за ніч жовчний міхур скорочується і виділяє жовч. Сало допомагає йому зробити це ефективніше. І ця дія запобігає утворенню камінців із застояної жовчі. А щоб не заподіяти собі шкоди зайвим холестерином, варто поєднати сало з часником чи цибулею, зеленню петрушки або кропу, білокачанною капустою чи капустою броколі, болгарським перцем чи морквою. Ці продукти допоможуть окислити та вивести надлишок холестерину і встановити баланс доброго і поганого холестерину в організмі.

3Кількість сала для щоденного прийому коливається від 50 г до 80 г, залежно від ваги тіла, статі і характеру роботи. Поживна цінність його не залежить від способу приготування, хоча копчене і засолене сало шкідливі уже як продукти з канцерогеном копчення та надлишком натрію. Ну, а найдешевшими, доступними, швидкодіючими та безпечними природніми ліками від холестерину є будь-яка страва з бобових: квасоля всіх видів, горох, соя, чечевиця. Склянка вареної квасолі на день знижує вміст холестерину в середньому на 20%. А ще – їжте овес. Тарілка вівсяної каші забирає 16% поганого холестерину.

Share.

Leave A Reply