Вагітність і застуда: як вберегтися?

0

­­Як не плануйте свою вагітність, а впродовж дев’яти місяців так чи інакше спалахнуть сезонні вірусні захворювання. Імунітет майбутньої мами дещо ослаблений, і вона перебуває в зоні ризику. Навіть найменша застуда вагітної може бути небезпечною для майбутньої дитинки, тому завдання жінки ‒ максимально захистити себе у цей період.

Пропонуємо перелік профілактичних заходів від застудних вірусів під час вагітності.

  1. Удома й на роботі стежте за вологістю повітря в приміщенні, нормою вважається від 30% до 80%. Коли повітря сухе, слизова носа пересихає і створюється сприятливе середовище для розмноження вірусів. Робіть вологе прибирання, поставте широку посудину з водою або ж скористайтеся зволожувачем повітря.
  2. Упродовж дня промивайте ніс легким соляним розчином, фізрозчином або водою з морською сіллю.
  3. Кілька разів на день провітрюйте приміщення – в будь-яку погоду.
  4. Не переохолоджуйтеся, особливо зважайте на ноги.
  5. Пийте вітамінні натуральні чаї, проте не зловживайте. Це ж стосується полівітамінних комплексів для вагітних.
  6. Якщо вам подобаються ароматичні олії, то з профілактичною метою ідеально підійдуть олійки лаванди, чайного дерева, розмарину, ялиці, мʼяти, евкаліпта та ін. Але завжди враховуйте можливі алергічні реакції.
  7. Якщо вже хтось захворів, розкладіть по всіх кімнатах розрізані часник і цибулю. Також їх корисно споживати, звісно, якщо немає протипоказань.
  8. Частіше гуляйте на свіжому повітрі.
  9. Уникайте місць із великим скупченням людей. Якщо все-таки є необхідність перебувати там, нанесіть на слизову носа оксолінову мазь. Або ж скористайтеся народним рецептом: натріть часник, додайте олії, і хай добу настоїться. Тоді процідіть і протирайте розчином ніс перед виходом із дому.
  10. Якщо поруч хтось уже хворіє, носіть медичну маску ‒ у медзакладах, громадському транспорті…

Якщо ж усе-таки не вдалося вберегтися від застуди, відразу зверніться до лікаря: самолікування не допустиме під час вагітності! По-перше, більшість звичних протизастудних препаратів протипоказані, по-друге, існує велика небезпека ускладнень для мами і дитини.

1114

Полегшити деякі симптоми застуди завжди допоможуть народні методи, але не забудьте проконсультуватися зі своїм лікарем і врахуйте, що на багато компонентів пропонованих рецептів може виникнути алергічна реакція.

Дуже ефективний від застуди хрін: натріть його корінь на дрібній тертці, змішайте з такою ж кількістю цукру, залиште в теплому місці на 12 годин, процідіть і приймайте по одній столовій ложці щогодини при гострому перебігу застуди. Цей засіб є відмінним природним імуностимулятором.

16311410_xl

Інгаляції з шавлією, ромашкою та звіробоєм допоможуть уникнути кашлю, адже помʼякшують запалення носоглотки. А вдихання випарів цибулі та часнику ефективні від нежитю. При закладеності носа добре допомагає цибуля: дві тоненькі скибки промокніть серветкою, щоб позбутися зайвого соку, і вставте у ніс. Вдихайте носом, видихайте ротом. Полегшення відчуєте вже скоро, але стежте, щоб не було опіків. Добре допомагає аромотерапія, особливо запах хвойних.

SCH580_20-IMS-ru_UA

Теплові процедури в цей період протипоказані. Парити ноги не рекомендується, але якщо ви дуже змерзли, ноги треба розігріти. Проте не можна використовувати гарячу воду! А ось руки під краном із гарячою водою майбутній матусі варто парити: це чудовий засіб від нежитю й болю в горлі! Сухе тепло теж не зашкодить. При перших симптомах застуди обмотайте шию теплим шарфом, одягніть вовняні шкарпетки, теплу піжаму й лягайте в ліжко. Також можна до стіп або гомілок прикласти зворотною стороною сухі гірчичники й одягти вовняні шкарпетки.

Не забувайте про раціон. У ньому повинні бути легкі страви з вмістом усіх необхідних речовин і мікроелементів. Виключіть на період хвороби важку мʼясну їжу, густі наваристі бульйони, гостре, копчене і кондитерські вироби.

Copyright GVMachines Inc. www.gvmachines.com

При перших проявах застуди вживайте багато рідини (теплі чаї, молоко з медом і маслом, теплу воду з медом або малиною).

Бережіть себе і будьте здоровими!

Share.

Leave A Reply