Яблучний спас: звичаї та традиції святкування

0

19 серпня християни східного обряду святкують свято Преображення Господнього (у народі – Яблучного або Другого Спаса).

1В цей день люди освячують різноманітні фрукти (яблука, груші, сливи, виноград), мед та колосся жита чи пшениці. Вважається, що Яблучний Спас символізує настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими, навіть ка­жуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про за­пас!»

Традиції свята

Обов’язковою частиною святкування Другого Спаса була традиція частування один одного яблуками. На стіл подавали страви з яблук, варили яблучне варення. Також з першого врожаю яблук пекли пироги. Вважається, що сьогодні яблука набувають якоїсь магічної сили і можуть подарувати красу і молодість тим, хто їх скуштував.

У цей день прийнято їсти яблука та інші фрукти, поливаючи їх медом. А відкушуючи перше яблучко, потрібно загадати бажання, говорячи чарівну фразу «що надумано – збудеться, що збудеться – не минеться».

2Народні прикмети:

За погодою на Яблучний Спас можна спрогнозувати погоду на зиму. У народі кажуть:

«Який яблучний Спас, такий і січень буде»,

«Яка погода на день Другого Спаса, така буде і на Покрову»,

«Якщо 19 серпня сухий день, то й осінь буде суха, якщо мокрий – осінь буде дощовою, а якщо на небі жодної хмаринки – чекай морозної зими».

Існували і певні заборони, пов’язані із сьогоднішнім святом:

  • Вважалося, що до Яблучного Спаса не можна їсти яблука і будь-які інші плоди, крім огірків та ягід. Особливо ця заборона стосувалася жінок, які втратили дітей. Вважалося, що в цей день Матір Божа роздає дітям золоті яблука. Діти ж, батьки яких порушили обітницю, стоять і плачуть – їм яблук не дістається.
  • Заборонялося в народі і виконувати будь-які роботи, крім приготування їжі і збору врожаю: не можна шити, в’язати, займатися прибиранням і будівельними роботами: «Хто на Спаса шиє – до кінця днів сльози лиє».
  • Також не варто забувати, що триває Успенський піст (до 28 серпня): не можна розважатися, їсти м’ясо, і все, що викликає залежність.
  • А ще в цей день не можна вбивати комах – вважається, якщо муха сіла на руку двічі – весь рік буде супроводжувати удача. При цьому важливо комаху не проганяти, а дочекатися, поки вона сама полетить.4

Як провести сьогоднішній день – вирішувати, однозначно, вам. Головне, не забувайте, що сьогодні свято, обов’язково скуштуйте освячених фруктів і будьте здорові!

Зі святом!

Мар’яна Пранничук

Share.

Leave A Reply