Школа здорового харчування

0

img_0760Урок №1

Оскільки найчастіше потреба в консультації дієтолога зумовлена надмірною вагою, то й розмову про правильне харч­ування почнемо з цієї проблеми.

Надмірна вага, ожиріння І, ІІ, ІІІ, ІV ступенів зараз визначається встановленням маси тіла. Вага у кілограмах, поділена на квадрат росту в метрах, дає нам такий показник.

Наприклад, ріст 162 і вага 68 кг при визначенні індексу маси тіла:

Нормальним вважається індекс у межах 18,5-25. Менший, ніж 18,5 ‒ відживлення понижене.

Понад 25 і до 30 вважається надмірною вагою. Після 30 це різні ступені ожиріння.

Зазвичай проблема ожиріння, крім зловживання їжею, часто зумовлена й іншими причинами. Це й генетична схильність,і ендокринна патологія, пов’язана з поганою роботою щитовидної залози та гіпоталамусу, і прихована депресія.

Щоб ефективно собідопомогти, потрібно звернутися до лікаря, провести повний курс обстеження і тоді знижувати вагу грамотно, усуваючи її першопричину.

Але є чітко визначені загальні правила,якими має керуватись кожен, хто хоче схуднути.

  1. Їсти потрібно часто і маленькими порціями. Оскільки шлунок ‒орган мʼязевий, від великої кількості їжі він поступово розтягується, що спричинює вироблення більшої кількості травних соків, які підсилюють апетит.
  2. Їжу потрібно готувати без сковорідки. При смаженні важко проконтролювати кількість жиру, який потрапив у організм. Саме надмір жиру найчастіше призводить до ожиріння.
  3. Суворо контролювати вживання продуктів, які мають високу калорійність, як-от: ковбасні вироби, тверді та плавлені сири, кондитерські вироби, цукор, майонез, картопля.

Необхідно знати той добовий калораж, який допоможе Вашому організму почуватися комфортноі не поправлятися.

Визначити його краще у лікаря-дієтолога, оскільки він залежить від багатьох факторів: віку, росту, типу праці, темпераменту, а в цілому ‒ від того обміну речовин, який властивий кожному індивідуально.

  1. Незадовго до їди рекомендується повільними ковтками випити склянку води. Це знижує нервове збудження шлунку.
  2. Треба пам’ятати, що сіль, часник, гірчиця, кетчуп, алкоголь стимулюють апетит.
  3. Їжу варто вживати недосоленою, оскільки сіль стимулює вироблення соляної кислоти в шлунку, а відповідно й збільшує апетит.
  4. Для меншого вживання їжі потрібно досягнути емоційного благополуччя, оскільки стреси завжди підвищують відчуття голоду.

Рецепти осінніх низькокалорійних страв від дієтолога для тих, хто хоче стати стрункішим.

Усі складники взято на 1 порцію.

Салат із селери з зернами граната

100 г кореня селери

50 г яблук

сік 1/2 лимона

1 чайна ложка родзинок

1 чайна ложка подрібнених грецьких горіхів

1 столова ложка зерен граната

1 столова ложка олії

сіль ‒ до смаку

Вихід‒ 160 г.

Енергетична цінність ‒ 122 ккал.

Яблука та селеру помити, очистити від шкірки та серцевини. Порізати соломкою, полити лимонним соком, перемішати.

Родзинки промити, запарити, просушити. Горіхи просмажити на сухій сковороді 1 хв. З’єднативсі інгредієнти, заправити олією. Прикрасити зернами граната.

Замість граната можна взяти виноград.

Гостра морквочка

50 г кореня селери

50 г моркви

1 чайна ложка олії

1/3 склянки лимонного соку

1/3 склянки яблучного оцту

1 чайна ложка меду

сіль ‒до смаку

Вихід ‒ 100 г.

Енергетична цінність ‒ 87 ккал.

Моркву і селеру помити, почистити. Моркву нарізати скошеними кружечками, селеру ‒ кубиками. Олію, лимонний сік, оцет, сіль перемішати, довести до кипіння. Додати в цю суміш моркву та селеру, ще раз довести до кипіння й охолодити.

Після цього перекласти у салатницю й додати меду. Якщо потримати моркву та селеру у підливі декілька годин, смак стане більш насичений.

Суфле з гарбуза

Гарбуз 272

1/4 яйця

10   манної крупи

20  молока

сметана 15 (або йогурт  1%, без цукру)

Вихід ‒ 175-15.

Енергетична цінність ‒ 130 ккал зі сметаною, 100 ‒ із йогуртом.

Очищений гарбуз нарізати скибочками і тушкувати з молоком до готовності. Поступово досипати крупу манну і, помішуючи, варити до готовності. В отриману масу додати при помішуванні яєчні жовтки, потім збити яєчні білки і викласти у форму або лист, змастивши маслом вершковим. Варити на парі або запікати. Подаючи, полити сметаною або йогуртом.

Капуста тушкована голодна

Капуста білокачанна ‒ 250

Морква ‒ 20

Цибуля ріпчаста ‒ 18

Олія ‒ 12

Томатна паста ‒ 8

Оцет (3%) ‒  6

Борошно ‒ 4

Цукор ‒ 5

Перець чорний – 0, 04

Лавровий лист – 0, 02

Вихід ‒ 200

Енергетична цінність – 143 ккал

Нарізану соломкою свіжу капусту кладуть у казан шаром до 30 см. Додають воду – 5- 10% від маси сирої капусти, трохи олії, оцет, пасеровану томатну пасту і тушкують до напівготовності при періодичному помішуванні. Потім додають порізані соломкою, пасеровані моркву і цибулю, лавровий лист, перець і тушкують до готовності. За 5 хвилин до кінця тушкування капусту заправляють пасерованим борошном, цукром, сіллю і знову доводять до кипіння. При подачі посипають зеленню.

Share.

Leave A Reply