Школа здорового харчування. Святкові застілля.

0

12398803_654438881325211_850616747_oСвята на порозі. Три тижні святкового марафону вибивають зі звичної колії як щирих українок, так і щирих українців. Для жінок це кухонні клопоти і зайві сантиметри на талії, для мужчин ‒ важкі головні болі спозаранку і муки совісті, що, як завжди, перебрав зайвого.

Але оскільки традиції – це те, що вже сформовано на генетичному рівні і виправленню піддається довго й важко, поговоримо, як полегшити ситуацію, щоб дечому запобігти, а дещо виправити з найменшими втратами.

Є два варіанти святкування: коли ми приймаємо гостей і коли самі йдемо в гості. Перший випадок ускладнюється тим, що готувати доводиться самим чи самій, але позитивом є можливість сформувати меню «під себе», щоб не набрати зайвих кілограмів. Спочатку треба визначитись із кількістю продуктів. Зрозуміло, що гість не може зʼїсти пʼять видів салату, шість ‒ закуски, два ‒ гарячого, а потім закусити тортом, щедро перемащеним кремом. Тому існують певні правила розрахунку святкового столу. Вважається, що на дорослу людину потрібно 300 гр. закуски, 400 гр. гарячої страви, 500 гр. фруктів. Алкогольних напоїв достатньо 150 гр. на особу, шампанського – 1 пляшка на трьох. Прохолодних напоїв потрібно 1,5 пляшки на одного гостя. Продукти куплені. А далі – індивідуальна фантазія кожної господині.

Отже, канапки перемащуємо мʼяким сиром, перетертим із йогуртом найнижчої жирності без цукру, додаємо часник або хрін. Можна використати посолений мʼякуш авокадо, розтертий просто виделкою. Салати готуємо з овочів і фруктів, і чим більше непоєднувані смаки (гіркі, кислі, солодкі), тим краще. Заправляємо їх олією та бальзамічним оцтом. Фаршируємо білки яєць та помідори пропареними й розмоченими сухофруктами і горішками. Холодець краще замінити заливною стравою, взявши за основу телячий язик, філе курки чи індика, рибу.

Гаряча страва – одна. А на десерт – фруктовий салат, политий фруктовим йогуртом і притрушений кокосовою стружкою чи шоколадом. Звичайно, на столі буде мʼясна та сирна нарізки, свіжі овочі та рибні делікатеси. Усе залежить від того, скільки гостей і з якими смаковими вподобаннями ви приймаєте.

Починати святкування потрібно з фруктів і салатів.

12400221_654438887991877_1325906934_o

Фрукти, а особливо яблука ‒ це природний фермент, який допоможе перетравлювати їжу. Проте якщо їх зʼїсти натщесерце, вони в шлунку будуть бовтатися поверх їжі й викликати процес бродіння, який призводить до утворення газів.

Перед походом у гості вдома варто спожити тарілку банальної вівсяної каші. Вона забезпечить відчуття ситості на добрих 2 години, і ви не накинетесь на апетитну їжу, а спокійно почнете вибирати на столі те, що не перевантажить вас зайвими калоріями. І знову ж таки памʼятайте, що починати потрібно з фруктів та салатів, заправлених олією.

Окремо розмова торкнеться алкоголю. Без нього можливо, але важко. Тому наука не попереджає, а розʼяснює. Печінка здорової людини, яка важить 70 кг, може без проблем перетравити 30 гр. 40-градусного алкоголю за годину. У перші дві години склад випитого алкоголю в крові не змінюється. Потім до чотирьох годин організм справляється з його нейтралізацією, але клітини мозку відчувають цю отруйну силу набагато довше, а деякі просто гинуть. Із організму також «втікають» у великій кількості вітаміни С, В, мікроелементи, калій, магній. Тому  на ранок хочеться пити і виникає депресія.

Як запобігти отруєнню і як вийти наступного дня з цього неприємного стану?

Запамʼятайте!

Якщо пʼєте горілку, найкраща легка закуска – вінегрет, гаряча страва – варена картопля, мʼясна страва, гриби.

Для вина і коньяку найкращі закуски – мʼясні та рибні, а також сирні. Універсальна закуска – сало. Щоб швидко не спʼяніти, не треба горілку запивати водою. Намагайтеся відразу закусити, бажано стравою з картоплі: вона спрацює як адсорбент.

Перед тим, як йдете в гості чи приймаєте гостей, за 2-2,5 години випийте кілька ковтків алкоголю. За годину – зʼїжте чайну ложечку масла. Після гостювання перед сном випийте  0,5-1 л. води, 6-12  таблеток активованого вугілля і потрійну дозу (3 драже) полівітамінного препарату. Уранці вас рятуватиме салат із квашеної капусти, квасні огірки і велика порція борщу.

Веселих вам свят, щедрого столу, гарного настрою та світлої голови впродовж найкращого місяця року!

12413853_654438927991873_1396118845_o

Р.S. Після свят часто залишаються продукти з мʼясної чи сирної нарізки. Пропоную використати їх для приготування цікавих омлетів. А ось фруктовий плов допоможе поповнити в організмі утрачений калій і заспокоїти серце.

Share.

Leave A Reply