Час сильних та стильних

0

Цього разу поговоримо про чоловічий наручний годинник. Я довго вагалася, чи варто торкатися теми, яка має суто чоловічий характер. Але провівши певне дослідження, зрозуміла, що не просто варто, але й необхідно. Як зауважив один мій знайомий, якісний чоловічий годинник виказує певний рівень свободи, і чим він дорожчий, тим незалежнішим є його власник. Що треба знати про годинники? Який обрати: кварцовий чи механічний? Чому деякі годинники коштують дорожче від квартири? Чому їх варто носити на лівій руці? І для чого взагалі сучасному чоловікові годинник, якщо точний час показує чи не кожен гаджет? «Like» дає відповіді.

  1. Чому деякі годинники такі дорогі і що складає їхню вартість?

По-перше, це праця майстра, яка високо оплачується. Слід зауважити, що найкращі виробники збирають механізм годинника двічі. Спочатку для того, щоб впевнитися, чи всі деталі робочі. А потім механізм розбирають, деталі полірують, декорують і вже після цього збирають знову. Найскладніші механізми деяких моделей потребують до 1500 людино-годин тільки для збірки. Ще кілька сотень людино-годин іде на ручне оздоблення механізму та корпусу.

По-друге, ціну годинника визначають і дорогі матеріали. Зазвичай для виготовлення деталей таких годинників використовують рідкісні металічні сплави, а циферблат, інкрустований дорогоцінним камінням, стає справжнім витвором мистецтва.

  1. Чи варто інвестувати у годинники?

Так, за умови, якщо ви розумієтеся на годинниковому мистецтві і знаєте всі тренди на рівні експерта. Але і тут не обійтися без везіння та інтуїції. Довіру викликають годинники, будинки яких ведуть грамотну аукціонну політику, а це Patek Philippe, Vacheron Constantin, Rolex та A. Lange & Sohne. Розробники не стоять на місці та щодня вдосконалюють механізми і вигляд наручних годинників, тому важливо аналізувати та добре подумати, кому надати перевагу.

  1. На якій руці носити годинник?

Годинники без автопідзаводу люблять спокій – так вони точніше ідуть і довше живуть. Тому краще носити їх на менш активній руці: якщо ви правша, то на лівій, і навпаки. До слова, є годинники і для лівшів. У таких заводна головка та кнопки хронографа розміщені не з правого, а з лівого боку корпусу.

  1. Які годинники кращі – кварцові (електронні) чи механічні?

«Краще» у цьому випадку – поняття суб’єктивне, обирати вам. Наведемо лише плюси та мінуси обох варіантів.

  • Кварц
    Плюси: низька ціна, невелика вага, висока стійкість до ударів, не потребує щоденного заведення, вища точність при нормальному температурному режимі, простота, невисока вартість ремонту.

Мінуси: показують час, але не статус, залежні від батарейки, втрачають точність при температурі нижче 6°С і вище 40°С.

  • Механіка
    Плюси: повна автономність, є найкращими показниками статусу, менш залежні від перепадів температури, надійні.
    Мінуси: порівняно висока ціна, необхідність регулярного заведення, вузол «баланс-спіраль» крихкий і часто ламається, висока вартість ремонту і регулярної (раз на 3-5 років) чистки та змазки.
  1. Який годинник має носити чоловік: круглий чи квадратний?

Форма годинника ніколи не була питанням моди і не мала великого значення для годинникарів. Кожен обирає до смаку. Одноманітні форми з часом набридають. Можливо, саме тому великий успіх мають такі моделі, як Santos de Cartier і Audemars Piguet Royal Oak. Але особлива увага зосереджується на питанні, чи мають механізм і корпус однакову форму. Повинні мати. Відомі виробники навіть закривають механізм задньою кришкою, якщо він не має відповідної форми.

  1. Ремінь чи браслет?

Металеві браслети, безперечно, більш довговічні. До того ж у них можна спокійно плавати. Але декому вони здаються занадто важкими, а також виконують роль депіляторів без анестезії. Стосовно ременів, особливо з дорогої шкіри алігатора, вони, звісно, розкішні, але щоб зіпсувати їх, інколи достатньо просто спітніти. Тому популярними стали селективні ремені – ззовні зі шкіряним покриттям, а з внутрішнього боку – міцний водостійкий композитний матеріал. Якщо ви вибрали ремінь, то врахуйте такий момент: останнім часом виробники роблять все можливе, щоб ремені на заміну ви могли купити тільки у них. Різниця вартості фірмового та звичайного ременя може складати кілька сотень євро. При заміні ременя враховуйте його ширину. Якщо точного розміру не знайшлося, погоджуйтеся тільки на той, який ширший на 1 мм. Майстер обов’язково втисне його в кріплення, інакше годинник буде телімбатися.

  1. Що таке «мануфактурний» механізм і чого він вартий?

«Мануфактурний» означає виготовлений на власному підприємстві виробника годинника. Зараз відомі солідні компанії побудували свої мануфактури і пишаються цим. А ще кілька років тому у 90% швейцарських годинників встановлювали один із трьох універсальних механізмів: ЕТА 2824-А2, ЕТА 2892 та хронограф ЕТА/Valjoux 7750. Саме вони принесли таку славу годинниковому виробництву і посприяли появі відомої приказки, ніби щось там «працює, як швейцарський годинник». Відремонтувати та обслужити годинник з таким механізмом можна у будь-якій точці світу. Всі вони були розроблені у 50-х роках минулого сторіччя і відзначаються величезною надійністю, яку підтверджують мільйонні тиражі. Сказати так про новонароджені «мануфактурні» механізми ще рано. Але відремонтувати такі годинники можна лише на тій самій мануфактурі, яка їх виготовила, адже більшість деталей унікальні. Вибір за вами.

Поради:

  1. Головне правило підбору годинника до одягу: чим яскравіший і масивніший годинник, тим він менш формальний. Строгу класику зі сталі та золота одягають з класичним костюмом, спортивні моделі яскравих кольорів сміливо можна поєднувати з одягом у стилі casual.
  2. Щоб шкіряний ремінь вашого годинника не втрачав блиску, час від часу протирайте його ватним диском, змоченим кількома краплями гліцерину чи касторового масла.

 

Особисте спостереження: чоловік, який носить годинник, цінує свій час.

Альона KOLIBRI

Share.

Leave A Reply