ТОП-9 подій Івано-Франківська за версією журналу МІСТО

0

2018-й позаду, тож саме час підбити його підсумки. “МІСТО” зібрало найцікавіші, найскандальніші події, ми виокремили неординарні постаті та незвичні ідеї, які запам’яталися франківцям.

Подія року

МІСТО” звернулося до своїх читачів із запитанням, яку подію в Івано-Франківську вони вважають найяскравішою і найзнаковішою. Більшість голосів отримав фестиваль “PortoFranko”, який цього року набув статусу міжнародного і мав концепцію повітряного порту. Це той захід, довкола якого не вперше розгораються дискусії, обговорення, точаться суперечки. Та головне, що він не залишає байдужими. Чого лише вартий позаторічний скандал із муралами, які вперто “видерлись” на стіни будинків і розфарбували сірі стіни (чи, може, будні?) франківців яскравими барвами й абстрактними ідеями.

І цього року чого лише у “порту” не було: перформанси в Палаці Потоцьких, майстер-класи, гелікоптери, театральні постановки просто неба, аерофонія, кіно, виступи відомих виконавців. Жадан, Андрухович, Прохасько, Бумбокс, “KozakSystem” та багато інших. Найепатажнішим, без сумніву, був виступ гурту “Хамерман Знищує Віруси”, який водночас став і найскандальнішим.

Скандал року

Скромний Івано-Франківськ виявився не готовим до виступу голих хлопців у самих лише шкарпетках. “Хамерман Знищує Віруси” з китайським хором “Дін-Дон” виступали на території Палацу Потоцьких для обмеженої аудиторії, якій на той час виповнився 21 рік. Епатажними є не лише пісні гурту, а й сценічні костюми, різні для кожного виступу.

Концерт точно не залишив байдужим і вкарбувався у пам’ять франківців: одні танцювали під російськомовні, дещо вульгарні пісні, інші критикували і засуджували перформанс. А міський голова Івано-Франківська вдався до радикальних заходів і навіть закликав вигнати усю “нечисту силу” із Палацу, покропивши його свяченою водою. Один із меценатів фестивалю, нардеп Олександр Шевченко, обіцяв надалі вводити табу на деякі заходи, що не вкладаються в норми суспільної моралі. Натомість організатори події усі закиди на свою адресу назвали спробою цензури, ба більше – інквізиції.

Дехто з містян був так обурений аморальним виступом, що й заяву в правоохоронні органи написав. Кримінальне провадження правоохоронці зареєстрували за ч. 2 ст. 296 ККУ. Врешті-решт, історія мала позитивний фінал: гонорари гурту “ХЗВ” після скандалу в Івано-Франківську зросли вдвічі.

Фантазія року

Міжнародний фестиваль фентезі “Брама” відбувався в нашому місті з 1 по 7 жовтня. Майстер-класи відіменитих письменників, міжнародна конференція, гарячі дискусії, сучасне кіно, презентації, локації для дітей. Чи не найяскравішою подією фестивалю стала косплей-хода. Герої різноманітних казок, коміксів та фільмів пройшлися вулицями міста. Апогеєм дійства, як і фестивалю, стало визначення переможців фентезійного жанру, твори яких увійшли до книги з однойменною назвою. Найкращих авторів нагородили цінними подарунками на сцені Івано-Франківського драмтеатру.

Ще одним масштабним подарунком для гостей фестивалю став показ фільму “Брама”. Головну роль у ньому зіграла акторка з Івано-Франківська Ірма Вітовська, яка стала героїнею нашої наступної номінації.

Акторка року

Ірма Вітовська отримала звання найкращої акторки 2018 року за роль баби Прісі у фільмі “Брама”. У розмові з журналістом “МІСТА” ПавлоАр’є, автор твору “На початку і наприкінці часів”, на основі якого знята стрічка, відзначив самовідданість Вітовської та її неймовірну здатність до перевтілення. На його думку, роль ця надзвичайно складна, й наразі вклад акторки повною мірою не оцінений. Уперше роль баби Прісі, яка живе в Чорнобильській зоні, Вітовська зіграла у постановці режисера Стаса Жиркова “Сталкери” в Київському академічному Молодому театрі.

Вчинок року

Восьмирічна Анечка Приймичіз села Дубовиця Калуського району бореться за життя. Минулого року дівчинці діагностували злоякісне утворення –нейробластому позаочеревинного простору ІІІ стадії. Дитина проходить курс хіміотерапії, проте наразі пухлина така велика, що вирізати її не можна.

Анечка давно мріяла про зустріч із відомим виконавцем Монатиком. Дитина обожнює його пісні, наприклад, “Кружит” може слухати годинами. Журналісти “МІСТА” написали про мрію дитини на сайті. І попри щільний графік, постійні концерти, роз’їзди й записи нових пісень Монатик знайшов час зустрітися зі своєю маленькою фанаткою. На своїй сторінці в Instagram співак написав пост про дівчинку та виклав фото й відеозвернення, де висловив впевненість у перемозі дитини над страшною недугою.

Протистояння року

Улітку цього року в Івано-Франківську розгорівся конфлікт: на земельній ділянці біля школи №24 місцеві жителі мали намір облаштувати сквер, а будівельна компанія “Вертикаль” почала зводити там паркан. Люди намагалися перешкодити будівництву двох десятиповерхівок, звернулися до міського голови та правоохоронців. Як з’ясувалося, земельна ділянка, довкола якої розгорілося протистояння, перебуває у власності Управління Служби безпеки. Зрештою, протестувальники перекрили в’їзд на будівництво для того, щоб завадити роботам, зверталися до найрізноманітніших служб, проте безрезультатно. Пізніше активісти заявили про погрози, що надходять на їхню адресу, а також висловили побоювання за власне життя та за здоров’я своїх рідних.

Забаганка року

У вересні цього року міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків висловив ідею про встановлення пам’ятника жабі. Мер пояснив, що жаба буде не проста, а споконвічна, українська, колоритна, яка часто душить наших людей. Мовляв, ворога треба знати в лице. В мережі точилася жвава дискусія на цю тему.

Попри все, виконком Івано-Франківської міськради проголосував за те, що у парку культури й відпочинку жаба стане доречним доповненням довколишнього ландшафту.

Об’єкт року

У жовтні цього року “ПриватБанк” розпочав відбір компаній для продажу низки націоналізованих об’єктів, серед яких і найбільший в Україні гірськолижний комплекс “Буковель”, котрий перейшов на баланс банку під час націоналізації фінустанови. Банк анонсував продаж половини території “Буковелю”, на якій розташовані майже всі підйомники та 34 траси для спуску. Початкова ціна частини “Буковелю”, що належить банку, становить майже 2,2 млрд грн. Ще у більш як мільярд гривень обійдеться покупка фешенебельного готелю “Radisson Blu Resort”.

Сусідство року

Житлово-будівельний кооператив учасників АТО “Соціум” улітку цього року почав зведення висотного будинку на перетині вулиць Пулюя та Галицької. У місці, де жителі уже майже десять років борються проти спорудження багатоповерхівок. Пішли й до міського голови на прийом, той обіцяв підтримати людей. Натомість у Івано-Франківській міській асоціації учасників АТО пояснили, що земля – приватна, її викупили під забудову 10-поверхового будинку. Хоча через конфлікт із людьми готові піти на компроміс і кількість поверхів суттєво зменшити.

Ну і “на десерт” неможливо не згадати про масштабний грандіозний концерт з нагоди восьмої річниці будівельної компанії “M GROUP DEVELOPMENT”, що відбувся в місті Івано-Франківськ 21 жовтня.

Будівельна компанія “M Group Development“ разом з усім містом та зірковими гостями відсвяткувала свою восьму річницю. На площі біля драмтеатру зібралося понад десять тисяч людей. Святковий концерт розпочався о 18:00 і навіть похмура погода не дозволила зіпсувати таке свято.

За вісім років компанія здобула високу довіру в Івано-Франківську та за його межами. Великим результатом є позитивні відгуки наших клієнтів. Це є найбільший здобуток, який має компанія, – розповів директор з розвитку БК “M Group Development” (М Груп Девелопмент) Володимир Калин.

Компанія розпочала свою роботу в Івано-Франківську, досягла високих стандартів у якості будівництва і на нинішній час переросла у міжнародну структуру, яка будує якісне житло у Житомирі, Вінниці, а також за кордоном. На подію були запрошені зіркові гості TAYANNA, гурт “Мері”, LAMA та команда КВН “Вінницькі”.

Америка навіть трохи не дострибує до цієї будівельної компанії. Я дуже тішуся і пишаюся тим, що вони на такому порозі розвитку. І дають людям житло, в якому хочеться жити, – прокоментував ведучий заходу Костянтин Станіславський.

2018 рік був дуже насиченим для Івано-Франківська. Маємо надію, що 2019 в рази перевершить свого попередника. З Новим Роком!

Share.

Leave A Reply