Проблеми зі щитоподібною залозою, або перші ознаки того, що пора звернутися до ендокринолога

0

 Людмила КУШНІРЕНКО,

лікар-ендокринолог МЦ «Оксфорд Медікал»

  При зверненні до лікарів-спеціалістів пацієнти часто чують запитання, що стосуються наявності порушень з боку щитоподібної залози. І, як правило, виявляється, що раніше стан щитоподібної залози не перевірявся зовсім або це була тільки пальпація років сім-десять тому. В цій статті ми хочемо приділити увагу питанням коли, для чого і чому так важливо перевіряти стан щитоподібної залози.

Чому важливо знати стан щитоподібної залози?

Це ендокринний орган, що займає центральне місце в регуляції інтенсивності обміну речовин в організмі. Тому збій у роботі щитоподібної залози може призвести до порушення діяльності практично всіх органів і систем організму. При захворюваннях щитоподібної залози в зоні шиї або горла, як правило, не виникає болю. Тому вельми часто, маючи типову сукупність проявів надлишку або нестачі гормонів та ігноруючи обстеження щитоподібної залози, люди звертаються до лікаря з будь-якою однією скаргою, не кажучи про інші, оскільки не бачать взаємозв’язку між ними. В результаті лікування не завжди допомагає. Адже лікар, не володіючи повною інформацією, може призначити лікування тільки одного з проявів хвороби, а не самої хвороби.

У яких випадках необхідно перевірити щитоподібну залозу, навіть якщо нічого не турбує?

Це обов’язково потрібно зробити при плануванні вагітності. У перших 12 тижнів вагітності щитоподібна залоза плоду ще не функціонує і тканини плоду отримують гормони від щитоподібної залози матері. У цей період відбувається закладання органів і систем малюка, тож нестача гормонів щитоподібної залози може призвести до порушення розвитку дитини.

Взагалі, рекомендовано проходити профілактичне обстеження щитоподібної залози один раз на рік всім дорослим. Особливо варто це робити, якщо ви виявили вузли у щитоподібній залозі або збільшення залози з ознаками запального процесу.

Як можна запідозрити порушення функції щитоподібної залози?

Нижче подано перелік ознак і скарг, які можуть вказувати на порушення у роботі цього органа:

  • погана переносимість спеки;
  • мерзлякуватість;
  • слабкість, зниження пам’яті, ослаблення уваги;
  • невмотивоване збільшення маси тіла за останніх півроку-рік;
  • сухість шкіри, огрубіння шкіри на долонях і стопах;
  • ламкість і розшаровування нігтів;
  • порідіння, витончення, ламкість волосся;
  • неприємні відчуття в горлі, відчуття «клубка» у горлі, що не пов’язане з нервовим перенапруженням;
  • погіршення слуху, шум у вухах;
  • поява порушень менструального циклу;
  • спадкова схильність до захворювань щитоподібної залози.

При виявленні у себе цих ознак рекомендуємо звернутися до ендокринолога і перевірити функцію щитоподібної залози. Нехай краще патології не виявиться і візит буде профілактичним, ніж захворювання залишиться недіагностованим, що в результаті спричинить ускладнення, в тому числі і онкопатологію.

Не потрібно відкладати візит до лікаря, адже в багатьох випадках хворобі легше запобігти або вжити заходів для її лікування на ранніх етапах.

Уникайте стресу, бо він має негативний вплив на Ваше здоров’я. Ставтеся до всього з легкістю та гумором, адже все буде добре!

 

Share.

Leave A Reply