Правила етикету на морському узбережжі

0

Навіть у відпустці нам не обійтись без правил етикету, особливо, якщо ми хочемо відпочити без проблем та отримати масу позитивних вражень. Відпочиваючи на пляжі, у стані повного розслаблення, не забувайте, що слід поводити себе культурно і виховано. Особливо, якщо ви відпочиваєте за кордоном – у такому разі ваша поведінка, дії та манера спілкування повинні бути бездоганними, а ви – гідним представником своєї країни.

Перш ніж вирушити до моря, пропоную ознайомитись з основними правилами пляжного етикету. Слід знати, що пляжі бувають різні: загальні, або сімейні; пляжі-топлес (де жінки можуть засмагати без верхньої частини купальника); нудистські; роздільні (окремі для чоловіків та жінок, такі часто трапляються у мусульманських країнах). Згідно з нормами етикету, на кожному з перерахованих пляжів необхідно дотримуватись встановлених правил поведінки: не ходити на сімейному пляжі у надто відвертих купальниках, не роздягатися догола на пляжах «топлес» та не ходити в одязі на пляжах для нудистів.

Стосовно пляжного одягу, за етикетом, жінкам категорично заборонено одягати білизну замість купальника, а купальник слід підбирати відповідно до фігури. Повненьким жінкам слід надати перевагу закритим купальникам, а жінкам у віці, навіть якщо їх комплекція бездоганна, не варто одягати міні-бікіні, цей варіант підходить тільки для юних струнких дівчат.

Втім, все залежить від країни, яку ви обрали для відпочинку. Скажімо, на пляжах Ріо-де-Жанейро прийнято носити виключно бікіні як молоденьким дівчатам, так і 70-річним пані. Натомість у Румунії носіння відкритих купальників літнім жінкам заборонене під загрозою штрафу. Штрафами погрожують і на пляжах Франції дівчатам, які одягають купальні костюми з трусиками танга або стрінги. Щодо чоловіків, на курортах США і на деяких європейських курортах чоловіка у плавках можуть розцінити як гомосексуаліста, оскільки на місцевих пляжах прийнято купатися в шортах. Але ні в якому разі не можна ходити в купальних шортах на прогулянку чи у кафе.

Жінкам, збираючись на пляж, слід залишити ювелірні вироби вдома. Носити дорогоцінні прикраси на пляжі – моветон. Те саме стосується і парфумів – на пляжі їм не місце. Макіяж повинен бути дуже легким та непомітним. Взуття на високих підборах відкладіть подалі.

Прийшовши на пляж та зайнявши своє місце на шезлонзі, привітайтеся з тими, хто відпочиває поруч, і можете навіть перекинутись кількома стандартними фразами, але не слід нав’язуватись з довгими розмовами. Тим більше не варто дратувати сусідів проханнями обмінятися газетами чи спробувати ваш крем для засмаги.

Якщо на пляжі ви відпочиваєте з дітьми, ви зобов’язані слідкувати за їх поведінкою. Також неприпустимо турбувати інших, займаючись дистанційним вихованням дітей. Якщо ви хочете сказати щось своїй дитині, не кличте її, сидячи у шезлонзі, – встаньте та підійдіть до неї.

Те саме стосується і розмов з дорослими: не можна перегукуватись через голови тих, кому «пощастило» опинитись між вами, або кликати друга, якого ви помітили на березі. Також не слід голосно розповідати анекдоти, сміятись або кричати. На пляжі прийнято вимикати гучність дзвінків мобільних телефонів та вести телефонні розмови тільки тихим голосом.

Якщо ви збираєтесь піти у кафе чи крамничку, що розташовані на території пляжу, обов’язково накиньте на себе щось із одягу. Жінки можуть обмежитись парео. Слід пам’ятати, що переодягатися на пляжі прийнято в спеціальних кабінках. Непристойно загортатися у рушник та міняти одяг під ним на очах у всіх.

На пляжі також не слід влаштовувати пікнік, дозволений тільки легкий перекус. Якщо ж ви зголодніли, можна пообідати у ресторані. Також категорично заборонено роздивлятися чи фотографувати присутніх на пляжі без їх згоди. Крім того, просто неприпустимо обговорювати їх зовнішній вигляд.

Якщо у вас виникає бажання послухати музику на пляжі, необхідно скористатися навушниками, щоб не заважати іншим відпочивальникам. Адже багато людей люблять почитати книгу, послухати, як шумлять хвилі та кричать чайки.

Відповідно до правил пляжного етикету, купатися слід тільки у спеціально відведених для цього місцях. Плаваючи десь інде, ви ризикуєте не тільки своїм здоров’ям, але і життям.

Також, перебуваючи на пляжі, не слід захоплюватись алкогольними напоями, оскільки у спеку їх дія посилюється. Максимум, що ви можете собі дозволити на пляжі, це прохолоджувальні слабоалкогольні коктейлі. Курити на пляжі заборонено, відпочивальники прийшли, щоб подихати корисним морським повітрям, а не запахом цигаркового диму.

 

Якщо на пляж дозволено брати собаку, прослідкуйте за тим, щоб він не купався в тих місцях, де купаються люди. Всі продукти життєдіяльності, які залишить ваша тварина на пляжі, ви повинні зібрати у пакет та викинути у смітник.

Якщо ви прихильник пляжного волейболу, грайте тільки на спеціально відведених для цього майданчиках або ж на великій відстані від інших людей, щоб нікого не зачепити м’ячем. Те ж саме стосується й ігор на воді.

Ідучи з пляжу, необхідно прибрати за собою сміття у смітник – усе, до найменшого папірця.

Так, для вдалого пляжного відпочинку існує багато тонкощів і правил, але головне з них – не заважати відпочивати іншим та почувати себе комфортно. Пам’ятайте, літо – це маленьке життя, проживіть його красиво!

Ваш знавець бездоганних манер

Тамара МАРЗАГАНОВА

Share.

Leave A Reply