Пологи: як обрати місце, де народжувати?

0

Чим ближче підходить час пологів, тим гостріше перед жінкою постає питання: як і де народжувати? Хто буде супроводжувати її у цьому процесі? Найчастіше вибір зводиться до того, з яким лікарем домовитися, адже кожен із медиків «прив’язаний» до свого місця роботи й обрати одночасно і фахівця, і клініку просто не вдасться. І хоча нині більшість жінок народжують у пологовому будинку, певний відсоток пар зважується на домашні пологи або поїздку за кордон у спеціальні пологові центри, які підтримують природні пологи під наглядом досвідчених акушерів. Що вагітній потрібно знати про кожний із цих варіантів, «Like» дізнавався у доули, керівника клубу щасливих батьків «Мілагро» Катерини Лейцюсь.

Навіщо взагалі задумуватися над вибором місця народження? Інколи можна почути думку, що це абсолютно зайве, мовляв, «якось воно буде», «всього кілька годин, і відстріляємося». Дослідження ж говорять, що свої пологи жінка пам’ятає усе своє життя. Задоволеність пологами впливає як на психологічне, так і фізичне здоров’я мами та її дитини.

Від чого ж залежить задоволеність пологами? Є фактори, які впливають на це більше, ніж рівень медичного втручання, рівень болю, пережитого в пологах. Дослідження показують, що вирішальними є, здавалось би, неочевидні речі: чи відповідав процес пологів тому, чого очікувала жінка, чи отримувала вона безперервну підтримку у пологах, якість стосунків з медперсоналом, а також наскільки жінка могла брати участь у прийнятті рішення під час пологів.

Є випадки, коли збоку здається, що все було ідеально, а жінка – незадоволена. І навпаки, доволі важкі пологи можуть принести жінці задоволеність собою, тим, як усе пройшло. Усі жінки різні, і у кожної свої уявлення про те, як би вона хотіла народжувати: під наглядом десяти професорів у надсучасній клініці з новою апаратурою чи максимально природно, без зайвого медичного втручання, в комфортних домашніх умовах. «Мої пологи – моє тіло – моя дитина» – кожна жінка вибирає, що для неї головне. Тож відповідальність, де і як народиться малюк, завжди лежить на батьках.

Як у світі?

Якщо вивчити світову практику країн, які мають позитивну статистику у цій сфері, побачимо, що там використовується триступінчаста система надання допомоги в пологах і у жінки більший вибір місця, де народжувати.

Перший варіант – народжувати вдома, в рідних стінах. Позиція Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ): «У жінки з групи низького ризику при гарантованій можливості отримати відповідну допомогу і підтримку є право народжувати в домашніх умовах».

За кордоном жінки, які входять до низької групи ризику, за бажанням можуть отримати акушерську допомогу безпосередньо в себе вдома. Тут твоя територія, твої правила, але в принципі і відповідальність самої сім’ї більша. Якщо ж говорити про Україну, то у нас медична допомога жінці, яка народжує вдома, не є легальною, і тому вся відповідальність лягає виключно на батьків. Тим не менше, існує певний відсоток пар, які вирішують народжувати вдома.

Другий варіант і, відповідно, рівень допомоги – це пологові центри, які є проміжною ланкою між в лікарнею та домом. Такі заклади поширені в багатьох країнах, зокрема в Швейцарії, Великобританії, Голландії, Австрії, Німеччині, Новій Зеландії, Індонезії, Латвії і є популярними серед тих батьків, які цінують природність у пологах. Тут мама не отримує надмірних медичних втручань, народжує під супроводом фахової акушерки, і разом з тим умови максимально наближені до домашніх, кімнати для породіль більше нагадують готельні номери, ніж лікарняні палати. Оскільки у Україні таких закладів не існує, деякі жінки їдуть народжувати в пологові центри за кордон.

Один із популярних світових трендів серед прихильників природних пологів – народжувати на Балі. Там багато років працює відома клініка природних пологів «Бумі Сехат». Її засновницю, акушерку Робін Лім, було визнано CNN Людиною року.

Серед українок більш популярні ближчі напрямки, зокрема латвійський центр «Гармонія», який поєднує природність та якісну медичну допомогу. Заклад розташований за містом, в лісі, за бажанням тут можна народжувати у воді.

Деякі жінки надають перевагу народжувати у високорозвинених країнах, зокрема у США, для того, щоб дитина могла отримати громадянство.

Третій варіант – народжувати у пологовому будинку або відділенні лікарні. Навіть коли жінка планує цей класичний варіант, їй теж треба добре підготуватися: знати свої права і бути готовою висловлювати свою думку. Часто, потрапляючи в пологовий, жінка почуває себе розгублено. Не значи своїх прав, вона не може ними користуватися. На щастя, на сьогодні діють прогресивні протоколи МОЗ України. Можна на них опиратися і відстоювати свої права.

Заплануйте та домовтеся про екскурсію в пологовий. Знаючи наперед умови в пологових залах та післяпологових палатах, ви зможете бути спокійнішими та мати чіткіше уявлення щодо того, як будуть проходити пологи.

Дипломатично спілкуйтеся з лікарями, не бійтеся бути незручними, ставити запитання. Лікар і медперсонал зобов’язані інформувати про стан здоров’я жінки і дитини та про маніпуляції, які вони планують робити. Не миріться, коли на вас кричать, використовують психологічний тиск. Ви повинні знати, що маєте право на створення для вас  сприятливої атмосфери і комфортне перебування, а також на підтримку партнерів.

Пам’ятайте, що у центрі всього процесу – ви та ваш малюк.

Вибір лікаря – це також право жінки. Ви можете без жодних домовленостей покладатися на чергову бригаду або ж обрати лікаря заздалегідь. Наша порада: проговоріть з лікарем, а ще краще з кількома, ваше бачення пологів. Спеціаліста для пологів варто вибирати не тільки за професійними, але й за людським якостями. Якщо ви вирішили обрати фахівця, то це має бути така людина, в якої ви можете запитати про все, що вас цікавить.

Про що варто запитати у лікаря заздалегідь? Дізнайтеся, хто буде присутній на пологах у разі його відсутності, наскільки можливий вибір позиції та вільне переміщення в переймах, чи можливе відтерміноване перетискання пуповини, які медичні процедури йому найчастіше доводиться проводити, щоб допомогти народити, як часто лікар використовує ті, чи інші втручання (кесарів розтин, стимуляції, епізіотомії, медикаментозне знеболення). Чим вищий цей показник у вашого лікаря, тим вищий у вас ризик мати ті самі втручання.

Навіщо розпитувати про все це у фахівця, якому ви довіряєте? Тому що кожен спеціаліст, як правило, має свою відпрацьовану схему ведення пологів, і якщо не проговорити завчасно свої побажання, лікар йтиме за звичним сценарієм. Щоб співпраця з лікарем була якісною, він мусить про них знати.

Збираючи рекомендації у родичів, знайомих щодо лікарів, уточніть, чим саме він є хорошим для них, і подумайте, чи ваші цінності збігаються.

Таким чином, перш ніж обрати місце для пологів, варто визначитися зі своїм баченням процесу народження, що для вас є принциповим, а що ні. Адже всі ми різні і у кожного свої пріоритети. Вивчайте, аналізуйте і вибирайте. Відчуйте, що потрібно саме вам. І пам’ятайте, яке б місце ви не обрали для пологів, у вас є все необхідне для того, отримати цей надихаючий досвід та здорово народити свою дитину.

Share.

Leave A Reply