Пологи з партнером: кого обрати – чоловіка, маму чи доулу?

0

            Народження дитини – це дивовижний процес, неймовірна пригода та ні з чим не зрівняна подорож, в кінці якої нове життя. В цей особливий та важливий момент багатьом жінкам хочеться, аби поруч з ними була людина, якій вона довіряє. Як обрати собі хорошого помічника для народження крихітки – наша сьогоднішня розмова з експертом із підготовки до пологів та батьківства Катериною Лейцюсь.

Перш за все, хочеться підкреслити, що вагітність та пологи – це фізіологічний та природний процес, а не складна операція. Чим менше втручань у нього, тим меншою є ймовірність збоїв. Немає жінок, які не вміють народжувати або які народжують погано. Існують лише погано створені умови для того, аби жінка народжувала добре.

1

Під час пологів організм жінки здійснює благородну і дуже нелегку роботу, для виконання якої   необхідне дотримання певних умов. Однією з ключових потреб жінки є створення відповідної атмосфери: приглушене світло, усамітнення, почуття безпеки і допомога того, кому жінка довіряє, – партнера в пологах.

Слово «партнер» з французької перекладається, як «співучасник у справі». Тобто це не та людина, яка просто присутня на пологах та сидить на сусідньому ліжку, а власне бере у них активну участь.

Ідеально, коли з жінкою, яка народжує, є той, хто оберігає її мозок від надмірної стимуляції, щоб вона мала можливість увійти в стан зміненої свідомості, слухати підказки свого тіла. Тоді пологи пройдуть у своєму неповторному ритмі.

ЧОЛОВІК

Сьогодні найчастіше партнером для пологів обирають майбутнього татуся. Чоловік допомагає фізично та оберігає зовнішній периметр пологового простору. Він дипломатично спілкується з медперсоналом, стежить за уважним ставленням до жінки, дотриманням її прав у пологовому. Тут головне, щоб батько не “перегинав” з контролюванням усіх і всього, адже це додасть додаткового напруження всім учасникам процесу.

Думки самих чоловіків з цього приводу різняться: одні хочуть бути присутніми, інші – категорично ні. Більшість майбутніх татусів переживають хвилювання та невпевненість щодо своєї участі у майбутніх пологах. А ті, хто пройшов цей шлях, одноголосно говорять про те, що це «ні з чим незрівняний досвід», «найяскравіший момент у житті».

Крім щирого поклику бути поруч, чоловікові слід чітко розуміти, що відбувається в цей момент з його найближчим людьми (дружиною та дитиною). Чоловік, який не підготовлений та не знає, як підтримати жінку, сам страждатиме від цього.

Якщо рішення про партнерські пологи прийнято, необхідно готуватись: самостійно читати та дізнаватись необхідну інформацію, пройти спеціальні курси, а також попрактикуватися в релаксації, диханні, масажі. Крім того, слід обговорити ваші уявлення про пологи, висловити один одному свої побоювання та побажання.

Кожна сім’я обирає свій варіант участі чоловіка у пологах: одні пари проживають всю вагітність і пологи разом, інші перeживають спільно перейми, а в момент появи дитини чоловік підтримує жінку дистанційно і заходить вже після народження малюка.

Якщо ж чоловік, освоївши свою інформацію про пологи та оцінивши власні сили, відмовляється народжувати разом, краще не наполягати, а запросити іншого помічника.

2

МАМА, СЕСТРА АБО ПОДРУГА

Жінка також може обрати партнером для пологів своїх родичів (маму, сестру) або подругу. Це повинна бути людина, якій породілля довіряє, з якою почуває себе комфортно і готова пережити цей важливий та інтимний момент. Зрозуміло, як і у випадку з чоловіком, партнерка мусить бути підготовленою та знати, що від неї вимагається.

Подумайте, чи ваша мама, сестра, подруга є спокійними, врівноваженими та емоційно стійкими, чи зможуть вони тепло підтримати вас? Схвильований та напружений помічник буде лише затягувати пологовий процес. Адже паніка та хвилювання легко передаються породіллі.

Дуже важливо обрати партнером жінку, яка має позитивний досвід пологів та не боїться їх. На жаль, таких мам та подруг небагато. Зазвичай, у жіночих компаніях полюбляють розповідати моторошні історії про пологи як важкий, складний, кривавий процес. Такі “лякалки” лише сприяють тривожному настрою і різним страхам. Помічники з такою «життєвою школою» навряд чи зможуть проявити спокій, витримку, та й в цілому допомогти породіллі.

ДОУЛА – ПРОФЕСІЙНА ПОМІЧНИЦЯ В ПОЛОГАХ

            Хто така доула? Більшість із нас такого слова взагалі не чули. Доула – це кваліфікований спеціаліст, помічниця, що надає емоційну, психологічну та практичну підтримку в пологах. Це не медична професія, а тому не слід плутати доулу з акушером чи лікарем. Вона не здійснює жодних медичних маніпуляцій. В її арсеналі різні методи та техніки, які полегшують процес пологів: масажні та дихальні вправи для переживання переймів, різноманітні позиції для ефективного перебігу пологів, підбадьорювання та емоційна підтримка, допомога в розслабленні. Доула підтримує безпечний і комфортний простір, вселяє породіллі віру в себе, у свою здатність народжувати природно. Зазвичай, в обов’язки доули входить і підтримка партнера, якому теж досить нелегко пережити цей момент. Незалежно від того, як жінка народжує (природно чи кесарів розтин), доула зробить пологи кращими.

3

            Чого не робить доула?

Не ставить медичних діагнозів та не проводить маніпуляцій (прослуховування серцебиття, вимірювання тиску, температури, визначення розкриття).

Не приймає за жінку рішень і не повідомляє про них медиків.

Не гарантує, що пологи пройдуть так, а не інакше.

Не пропагує єдиний спосіб проживання вагітності та пологів.

 

Звичайно, кожна жінка почуває себе спокійніше і впевненіше, якщо під час пологів поруч з нею розуміючий та небайдужий партнер. Народжуючи з доулою, жінка безперервно перебуває у контакті з людиною, яка добре розуміється на перебігу пологів. Доула залишається з нею під час і в перші години після народження дитини, допомагаючи налагоджувати грудне вигодовування та контакт з малюком. У кожної доули свій набір навичок для забезпечення максимального комфорту, але в загальному вона завжди нагадає про правильне дихання, вибере зручну позу для полегшення болю під час переймів, зробить масаж та ін. Мета доули – допомогти жінці народити так, як хоче сама жінка.

“Досвідчені доули вважають, що ця професія потребує творчого підходу, – пояснює Катерина Лейцюсь. – Це своєрідне мистецтво відчувати стан та потреби жінки у даний момент. Коли допомогти, а коли відійти, віддалитися. Доула завжди йде за жінкою, а не веде її за собою. Центром усього процесу стає мама і малюк, а доула готова допомагати”.

4

Доула дає відчуття тепла і захищеності, якого не дадуть фахові медики, оскільки в цей час народжують інші жінки і вони фізично цього не можуть зробити. Доула завжди враховує індивідуальні особливості жінки, сприяє реалізації її побажань. Вона своєрідний “адвокат” жінки, завжди на її боці. Водночас доула не приймає рішень за жінку, але допомагає у пошуку свого рішення, об’єктивно подає інформацію, щоб жінка могла зробити власний вибір.

 

Хто в пологах більш потрібний?

Це все дуже індивідуально: одній жінці потрібна бригада з десяти людей, а інша відчуває потребу впоратися з цим етапом життя сама. Доула і чоловік не є взаємозамінними. Участь професійної помічниці додає чоловікові сили та емоційної стабільності, адже йому теж нелегко у цей момент. Доула підтримує жінку і партнера, щоб допомогти їм пройти шлях до батьківства з радістю та задоволенням.

Насправді багатьом жінкам хочеться, щоб чоловік був присутній на пологах, і в той же час у неї є потреба саме в жіночій підтримці. Тому чоловік та доула можуть стати хорошою командою, кожен зі своїми завданнями. Найкраще, коли усі, хто залучений у пологах (і лікарі, і акушери, і партнери), розуміють, що вони тут заради однієї мети – здорового малюка на руках у мами.

Здійснюючи неповторну подорож під назвою «народження дитини», пам’ятайте, що ви наділені для цього усіма ресурсами та силами. Ваше тіло знає, як народжувати, а малюк знає, як народжуватись. Він не потребує зовнішніх впливів та GPS-навігації. Готуючись до пологів та обираючи свого супутника, прислухайтесь до себе і вже за покликом серця оберіть таку людину, разом з якою пройдете цей шлях легко, впевнено та безпечно.

Наталія Кріль

Share.

Leave A Reply