Пологи без партнера: опора на себе

0

Пологи та народження дитини — це новий та емоційно насичений досвід для кожної жінки. Це сімейна подія неймовірного значення, та водночас — саме мама є тією людиною, яка піддається основному навантаженню. З практики та наукових досліджень відомо, що партнерська підтримка має позитивний вплив і на породіллю, і на хід пологів. Тому зараз підготовці чоловіка приділяють значну увагу й на курсах, і в статтях, і на вебінарах. Проте такий підхід має і зворотну сторону, коли жінка покладає занадто багато надії на підтримку інших людей: лікарів, чоловіка, подругу. Іноді ж трапляється взагалі парадоксальний випадок, коли в сім’ї підготовка до пологів зводиться до вибору лікаря та до освоєння чоловіком навичок знеболювального масажу.


Народжувати з партнером виходить не завжди. Причини можуть бути різними — його відсутність чи неможливість брати участь у пологах. Останнім часом жінки у всьому світі, хочуть вони того чи ні, народжують без підтримки через карантин. Тому поговоримо про те, на що звернути увагу під час підготовки до пологів без партнера та як навчитися допомагати самій собі.

Кожна жінка унікальна і приходить у пологи зі своєю життєвою історією. Тож і методи, які спрацюють для однієї, можуть бути менш ефективними для іншої. Однак є загальні рекомендації, які допоможуть перетворити пологи на місце сили, а не травми.


1. Перше, що необхідне перед пологами, — це знати свої права та бути проінформованими щодо того, як усе проходить. Відомо, що багато напруги та страху виникає перед невідомим. Маючи потрібну інформацію, ви будете спокійнішими.

2. Будьте гнучкими та готовими приймати різні варіанти розвитку подій. З пункту «А» в пункт «Б» можна добратися різними шляхами.

3. Практикуйте до пологів усе те, що додає позитивного настрою, спокою, наприклад, релаксації, дихальні вправи, масажі, спілкування з дитиною.

4. Дочекайтеся, щоби пологи почалися самостійно, уникайте стимуляції. Коли процес пішов, скажіть «ні» метушні, поспіху й надмірному контролю. Якщо на те немає медичних показань, не кваптеся їхати до лікарні. У домашній атмосфері легше проживати перейми та налаштуватися на потрібний лад, тому дочекайтеся активної фази пологів.

5. Вдома створіть більш інтимну атмосферу, увімкніть ліхтарики, свічки, музику, відпочивайте в теплому душі або ванні, під улюбленою ковдрою, потіште себе смачною їжею та питтям, спілкуванням із близькими. Головне — наповнитися особливим домашнім затишком та безпекою.

6. Рухайтеся, підбирайте зручне положення, будьте в довільних позиціях, і під час потуг у тому числі. Пам’ятайте, що це ваші пологи та ваше тіло, тож жодна людина не знає, як краще вам. Ви й дитина — головні в цьому процесі. Тому усвідомте, що пріоритетним є саме ваш комфорт, а не зручність медперсоналу.

7. Крім стандартного списку, у який входять документи, одяг, варто взяти із собою бездротові навушники та підзарядку до них. За допомогою них спілкуйтеся з людиною, яка додає впевненості, прослуховуйте музику. Можна завчасно підібрати собі плей-листи з треками, які бадьорять та навпаки — розслабляють. Також класно працює аудіозапис афірмацій, які ви завчасно запишете своїм голосом. Нехай це буде текст, який вас надихає і підтримує.

8. Візьміть зручну пляшку із соломинкою, з якої зручно було б пити. А також воду та термос із гарячим смачним напоєм, наприклад, узваром або трав’яним чаєм.

9. Прихопіть щось, що нагадує про домашній затишок — плед, іграшку, халатик, подушку. Легкий спосіб додати святкової атмосфери — узяти із собою LED-гірлянду, яка працює від USB.

10. Слухайте та говоріть — прислухайтеся до свого тіла та своєї дитини, відчувайте свої потреби та говоріть про них, озвучуйте свої побажання тим, хто поруч.

Пам’ятайте, ви — мама, доросла розумна жінка, яка має певний життєвий досвід і знає, що після дощу завжди приходить сонце, будь-який біль минає й настає полегшення. Усвідомте, що ніхто за вас не пройде цей шлях. У цей день народжується не лише дитина, а й ви — як мама цього малюка. У пологах ви ніколи не будете сама. Адже ви рухаєтеся з дитям на зустріч одне одному. І дитина — ваш найближчий партнер у цій подорожі. Повірте, усе необхідне для цього у вас обох є вже зараз.

Share.

Leave A Reply