Панічні атаки: виявити, вистояти й перемогти!

0

Пропозиція нової роботи була занадто спокусливою, щоби відмовитись. Та після неї життя перевернулося з ніг на голову. Новий проєкт, організація одразу на багатьох рівнях, управління колективом тощо. А ще дедлайн… Часу на себе не вистачає, день змінює ніч, і вже не помічаєте днів календаря, постійно комусь щось від вас потрібно, стрес стає хронічним, життя «на автоматі»… Зрада партнера була останньою краплею чи механізмом, який запустив реакцію на все, що відбувалося насправді, проте не усвідомлювалося до кінця.
І в цей день відбувся перший напад різкого неконтрольованого страху, який буквально пронизував зсередини. Відчуття, що задихаєшся й помираєш… Німіє ліва рука, м’язи слабнуть, підвищене серцебиття, паморочиться в голові, усе довкола стає якимось нереальним, і вже не розумієш, де ти, що відбувається…

Знайома ситуація?
Якщо так, тоді найімовірніше — це панічна атака!
Такий напад може тривати годину й більше, а може — кілька секунд, якщо навчитися ним керувати.
Та, на жаль, не всі, хто їх має, розуміє, що це таке. Тому тривалий час нічого з цим не роблять.

Як розпізнати?

Зовні це часто схоже на серцевий напад. Панічні атаки (ПА) зазвичай починаються раптово, без попередження. Вони можуть трапитися в будь-який час — за кермом автомобіля, на діловій зустрічі, у супермаркеті чи навіть під час сну.
Симптоми:

— страх втратити контроль;
— пришвидшене серцебиття;
— відчуття браку повітря;
— тремор;
— задишка і комок у горлі;
— надмірне потовиділення;
— лихоманка;
— нудота;
— спазми в животі;
— головний біль;
— запаморочення, слабкість;
— дезорієнтація чи навіть деперсоналізація (відчуття, що людина ніби існує поза своїм тілом);
— втрата контролю над собою;
— відчуття оніміння в кінцівках або поколювання;
— страх смерті, що наближається;
— почуття нереальності або відчуженості;
— страх «незручності» перед іншими людьми.
А ще — страх, що панічна атака повториться, що навіть спричинює фобії.

Перша допомога самому собі


Дихання — глибокий вдих, затримка, видих з однаковим рахунком, наприклад, до 10. Також корисна практика «Тут і зараз»:

— подивитись на 5 випадкових об’єктів та подумати про кожен окремо;
— порахувати від 100 до 0 або додавати/віднімати великі числа;
— торкнутись трьох предметів, відчути їхню форму, текстуру й температуру;
— випити води;
— спробувати щось на смак;
— зателефонувати близьким, попросити побути поруч;
— вийти на вулицю, подихати свіжим повітрям.

Усвідомлення. Важливо розуміти те, що це панічні атаки. Адже здебільшого мої клієнти живуть із цим тривалий час і не звертаються за допомогою до спеціаліста, соромляться розповісти про це на роботі, друзям, близьким. До того ж, вони навіть бояться зізнатися в цьому самому собі, ігнорують цю ситуацію. У такому випадку все тільки погіршується!

Отже, для початку потрібно визнати, що у вашому житті відбуваються панічні атаки.
Попросити близьких про підтримку, якщо є можливість — не жити самому або змінити місце проживання на деякий час. Поїхати у відпустку або хоча б на вікенд у гори. Звернутися до спеціаліста за психологічною допомогою. Узяти «паузу» в житті, виставити пріоритет у сторону здоров’я й самоцінності. Дозволили собі нічого не робити певний час.

Завжди є причина, важливо її знайти!

Якщо ви дуже спокійна або чутлива людина, то панічна атака може трапитися під час перегляду поганих новин на телебаченні або, якщо хтось підвищить на вас голос. Та це рідко. Переважно причини глибші.
Іноді панічні атаки виникають після пережитих важких ситуацій: раптове безробіття, розлука з коханою людиною, смерть когось із рідних тощо. Часто ПА може спричинити ситуація, у якій людина відчуває безвихідь.

Основна причина — втеча від себе, коли щось давно не влаштовує й особа це помічає «краєм ока», та ігнорує, ніби цього немає, з головою занурюється у якусь зі сфер життя. Також це страх «зупинитися» й переглянути своє життя. Страх визнати, що проблема є. Страх запитати себе: «Які мої справжні цінності?» Страх отримати відповіді, бо тоді треба щось змінювати.

Наприклад, схожі ситуації в жінок із панічними атаками, коли ті були в стосунках із чоловіками, які робили спроби суїциду. Маніпулятор грає на почутті страху і провини. Жінка живе в удаваному «все добре» тривалий час, не дозволяючи собі проявити емоції, і це проявляється в ПА.

ПА — це сильний страх смерті, та якщо подивитися глибше, то це сильне бажання до життя, проте іншого, кращого. ПА — це вже «крайній і дуже гучний» вияв підсвідомості, яка вже довго подавала «знаки», однак людина не реагувала. Буває, що ПА має якусь вторинну вигоду для особи.


Наприклад, у клієнтки, яка скаржиться, що чоловік багато часу проводить на роботі, трапляються панічні атаки, коли вона залишається наодинці. Вона телефонує чоловікові, і він одразу приїжджає, а після цього ще кілька днів приділяє їй більше часу. У цій ситуації, звісно, є вторинна вигода — увага чоловіка, а ПА як один зі способів досягти бажаного.

Також пригадую клієнтку, у якої панічні атаки найчастіше з‘являлися вночі. Пов’язані вони були з тим, що вітчим розбещував її в дитинстві. Ще в одного клієнта з’являлися ПА перед публічними виступами, що пояснювала одна неприємна ситуація в школі. Насправді причин є дуже багато, описати всі в рамках однієї статті неможливо.

Позбутися панічних атак — робота над собою

 

Багато клієнтів, які звертаються до мене, жили з панічними атаками тривалий час, оскільки, з їхніх слів, в інтернеті є багато інформації, як справлятися з цією проблемою. Так, інформація є, та чомусь симптоми не припиняються після її прочитання. Адже це «поверхнева» допомога. Тільки після глибокої роботи з психологом, психотерапевтом чи психіатром можна справитися з неприємною ситуацією остаточно. Займаючись самолікуванням, людина втрачає час і життя, яке вона може проживати щасливо!

Насамперед напишіть собі на клаптику паперу речення: «Від панічної атаки не помирають!» Тобто якщо ви зробите медичні обстеження, то виявиться, що зі здоров’ям усе у вас гаразд.

Отже, панічні атаки є одним із різновидів психосоматичних захворювань. Тому зі спеціалістом ви можете знайти справжню причину ПА й позбутися цього раз і назавжди.

Також допоможуть регулярні фізичні вправи, релаксація, достатній сон, здорове і збалансоване харчування.
Варто говорити з близькими про свої страхи та ті ситуації, які найчастіше непокоять. Менше спілкуйтеся з людьми, які негативно на вас впливають. Не дивіться поганих новин, які транслюють на телебаченні.
Варто перемістити увагу на щось позитивне. Для кожного це щось своє: нове хобі, цікаві знайомства, фільми, читання, онлайн-навчання чи спорт. Щоби відволіктися, корисно також фізично працювати — зайнятися прибиранням оселі, вирощуванням рослин, йогою, медитацією. Особливо допоможе гіпноз. Основне — це ВАШЕ бажання жити без ПА! Пам’ятайте, щойно ви цього по-справжньому захочете й будете робити все необхідне, життя стане щасливішим!

Share.

Leave A Reply