Осіннє рівнодення-2020: о котрій відбудеться і яке має значення

0

Сьогодні, 22 вересня – День осіннього рівнодення-2020. О котрій воно відбудеться, що означає рівнодення, які у нього цікаві особливості, чим відрізняється поведінка Сонця в цей час від інших днів, дізнайтеся в статті Cьогодні.Lifestyle.

Осіннє рівнодення-2020: точна дата і час

Щорічно день осіннього рівнодення може відрізнятися на добу і припадати на 22 або 23 число вересня.

У 2020 році осіннє рівнодення відбудеться 22 вересня о 14 годині 31 хвилині за київським часом.

Що значить осіннє рівнодення: цікаві факти

  • Говорячи науковою мовою, рівнодення – це момент, коли центр Сонця в своєму видимому для Землі русі по екліптиці перетинає небесний екватор і переходить із північної півкулі у південну.
    У день осіннього рівнодення в Північну півкулю приходить астрономічна осінь. А ось у південній частині Землі, навпаки, від цього дня починається астрономічна весна.
  • Після найтривалішого дня літнього сонцестояння, який припадає на 21 червня, день поступово зменшується. Північна півкуля Землі прогрівається все слабше, світлий час доби поступово коротшає, а тривалість ночі збільшується. І так відбувається до середини грудня, тобто до самого дня зимового сонцестояння.
    За своєю тривалістю день дорівнює ночі і становить 12 годин, тобто півдоби. Це твердження вірне, виходячи з назви рівнодення, а також за математичними підрахунками.
  • А ось виходячи із законів фізики, через явище рефракції і особливостей заломлення світлових променів в атмосфері, фактично денний час на рівнодення виходить трохи довше за ніч.
    Ще один цікавий факт: у день осіннього рівнодення Сонце вранці піднімається строго на сході, а ввечері сідає строго на заході.
Share.

Leave A Reply