«Не сип мені сіль на рану»

0

Пам’ятаєте казку, в якій три сини визначали силу своєї любові до батька?Один з них оцінив її, як сіль, і був за це вигнаний з королівства. Лише тоді, коли не стало солі, батько змінив свою думку і помилував сина.

White bath salt on wooden spoon, shallow focus

Дійсно,сіль відома людству з давніх-давен, її використовували для покращення смаку тоді ще дуже простої їжі, для консервації м’яса, риби,овочів. Сіль вважали символом добробуту, сім’ї, звідси і пішов звичай зустрічати гостей хлібом і сіллю. Продукт цей широковживаний і заслуговує на те, щоб оцінити його з погляду сучасної науки.

Сіль корисна?

Тут думки вчених розходяться. З одного боку, сіль розглядають як джерело надходження в організм натрію. З іншого – цей мікроелемент в достатній кількості міститься і в овочах, фруктах, зернових, білому м’ясі.

Якою є добова потреба у солі?

Виявляється,дуже невеликою, в межах 1,5-2,3 г, що становить 1/5 чайної ложки.

4

Ми зазвичай використовуємо значно більше солі під час приготування їжі – в середньому до 10-12г.

Цікаво знати,що за ступенем соління готові продукти поділяють на три групи:

  • очевидно солені (різні консервації з м’яса, риби, овочів, засолена риба);
  • приховано солені (вироби з переробленого м’яса, тверді і плавлені сири, хліб);
  • мало солені (зелень, овочі, фрукти, молочні продукти, яйця).

Який вид солі найкорисніший: звичайна, морська, йодована?

2

Першість у цьому переліку має йодована сіль. Ще давніше було помічено, що в гірських районах Альп часто народжувалися розумово неповноцінні діти, яких прозвали альпійськими кретинами. Цю проблему пов’язали з нестачею йоду в їжі вагітних жінок.І вже на початку ХХ століття люди почали йодувати сіль як найуживаніший продукт.Правда, йод активний тільки при використанні солі в салатах та інших стравах,які не зазнають термічної обробки.

Морська сіль, крім натрію,містить ще й калій, який витісняє натрій в організмі. Ця сіль рекомендована людям,які хворіють на гіпертонію.

Кому варто обмежити або й відмовитись від вживання солі?

Дівчатам і жінкам перед менструацією. Оскільки натрій затримує воду, а в цей період виділяється гормон прогестерон, який, у свою чергу, затримує натрій, будуть з’являтися набряки на руках і ногах та обличчі. Від надміру води турбуватимуть головні болі.

3Під час вагітності. Знову ж таки,вироблення у цей час великої кількості прогестерону викликає затримку натрію і води в організмі, що ускладнює перебіг вагітності,негативно впливає на плід і на матір.

При наявності високого артеріального тиску. Натрій у великій кількості спричинює набухання стінки судин, звужує судинний простір,що зумовлює сповільнення току крові і утворення тромбів. Збільшений об’єм крові за рахунок затримки води ускладнює роботу серця, яке при цій хворобі так працює з навантаженням.

При захворюваннях нирок. Цей парний орган виконує роль фільтрів в організмі. Якщо сечі багато (за рахунок затримки води), то й хворому фільтру роботи додається.

Після 40 років, особливо жінкам.Сіль вимиває з організму кальцій, а це призводить до остеопорозу, тобто крихкості і ламкості кісток.

Отже, сіль корисна, але не настільки безпечна,як ми думаємо. Звично підсолюючи їжу, ми розвиваємо, особливо в дітях, сольову наркоманію,яка зараз визнана проблемою у всьому світі. Потреба в солі стає все більшою і з віком породжує чимало проблем.

Тому не кажемо солі «Ні», але пам’ятаймо: «Обережно – сіль!».

 

 

Share.

Leave A Reply