Модні поради та хитрощі для стильного вигляду

0

 

Який ґудзик защіпати на піджаку? Чи кожен чоловік це знає? Зазвичай, відповідаючи на це питання, сучасні джентльмени знизують плечима або сором’язливо посміхаються. Базові знання, які необхідні кожному представнику сильної половини людства, досвідченим модникам здаються очевидними, проте далеко не завжди відомі пересічному чоловіку.

giovane-gentile_362216

Навіть якщо Ви не надто женетеся за модними тенденціями, у Вашій шафі завжди знайдеться кілька моделей піджаків із ґудзиками. Ось основні правила, які допоможуть завжди виглядати стильно. Усе легко й просто.

Правильно (ідеально) носити піджак так:

  • Двобортний повинен застібатися завжди, байдуже, яка температура навколо. Занадто широкі поли цього піджака, коли він розстібнутий, виглядають неестетично.
  • Однобортний піджак із двома ґудзиками ‒ нижній не защіпаємо.
  • Однобортний із трьома ґудзиками має альтернативу – защіпаємо два верхні або лише середній.
  • Однобортний піджак із чотирма ґудзиками – ситуація аналогічна. Нижній розстібнутий, а верхній за бажанням (на розсуд) чоловіка.
  • Якщо піджак на одному ґудзику, то цей єдиний ґудзик, що одночасно є і верхнім, і нижнім, потрібно застібати.

Отже, аби довго не ламати голову, Вам потрібно запам’ятати одне просте правило: однобортний піджак із одним вертикальним рядом ґудзиків ‒ нижній не защіпати!

Ось і все.

Етикет зобов’язує

Піджак повинен бути застібнутий під час офіційних заходів, коли Ви заходите в кімнату і когось вітаєте.

Розстібнути піджак можна у невимушеній ситуації під час бесіди з діловими партнерами і практично завжди під час їди. Якщо потрібно встати, до прикладу, потиснути руку ‒ спершу застібаємо піджак, а потім піднімаємось.

Чому саме так?

Правило про розстібнутий нижній ґудзик існує віддавна і не втрачає актуальності.

Очевидно, воно отримало статус непорушної норми чоловічого етикету.

А норми не пояснюють, їх дотримуються, і крапка. Проте для цікавих ‒ невеличкий екскурс в історію.

Перше пояснення цієї традиції переносить нас на Дикий Захід. Там вартість життя приблизно дорівнювала вартості кулі. Тому перевага в кілька секунд, яку давав розстібнутий нижній ґудзик піджака, в світі жорсткої конкуренції була не менш важливою, ніж влучність і якість пороху.

kovboy

Втім, кінематограф цю версію зовсім не підтримує. Герої вестернів більше роблять акценти на жилетах і капелюхах, а не на ґудзиках.

Друга історія більш правдоподібна: про англійська короля, який був занадто товстий, аби защіпати нижній ґудзик. Легенда приписує введення цього тренду в моду британському монархові Едуарду VII, котрий правив Британією з 1901 року. Саме він після пишного обіду мав звичку залишати нижній ґудзик свого піджака незастібнутим. Найближче оточення короля тактовно повторювало недбалий жест монарха. Згодом те саме почали робити його піддані. Елегантна традиція поступово поширилася світом і стала інтернаціональною.

Сподіваємось, Ви отримали відповідь на питання «Як застібати піджак?» і поповнили Вашу скарбничку знань про чоловічий стиль. Тепер, незважаючи на кількість ґудзиків на Вашому одязі ‒ один, два, три… ‒ ви озброєні правилами, які допоможуть виглядати на всі сто в будь-якій ситуації!

 

 

 

Share.

Leave A Reply