Знайди мене під маскою

0

Що може створити новорічний настрій більше, ніж келих шампанського, бій курантів та запах мандаринок? А що символізує початок нового розділу нашого життя більше, ніж неперевершена зелена красуня, традиційне «Олів’є» та бал-маскарад? Але і тут наш ланцюжок не обривається, бо жоден бал-маскарад не обходиться без карнавальної маски. Костюмовані наряди, незвичайні образи, креативні маски, втілення найсміливіших ідей та найбожевільніших вчинків – без цього неможливо уявити справжнє новорічне свято.

Карнавали, бали і маскаради людство вигадало для того, щоб мати можливість опинитись на одну ніч у казці, адже вони – справжнє втілення веселощів і достатку. Маска не тільки приховує вашу зовнішність, але й дозволяє зробити її інтригуючою, таємничою, загадковою. Та як виникла тенденція на бали-маскаради і карнавальні маски? Звідки походить такий епатажний аксесуар, і чи поширений він у нашій країні, зокрема в Івано-Франківську? В останній місяць цього року ми з читачами журналу «Like» у передчутті новорічного свята ненадовго поринемо в історію головного атрибуту будь-якого карнавалу.

Сьогодні маска – це символ розкоші, блиску, глянцю й неймовірного свята. Та все ж, мало хто знає, що з’явилися маски у ХІІ столітті в Італії, у столиці романтики Венеції. Тоді вони створювалися для того, щоб приховати зовнішність людини. А на той час це означало звільнення від цензури та обов’язків. Люди з вищого суспільства завжди мали певні обмеження й були зобов’язані поводитися відповідно до свого соціального положення. Якщо представник такого статусу дозволяв собі неналежну поведінку, це могло призвести до скандалу та врешті-решт навіть загрожувало вигнанням із «клубу обраних». Саме тому приховування своєї зовнішності було необхідним вирішенням проблеми і таким собі квитком в неідеальний світ, світ, де можна порушувати правила. Маски дозволяли людям переходити певні межі, ламати стереотипи, порушувати норми цивілізованої поведінки без ризику бути викритими.

І хоча законодавство боролося з цією проблемою – відвідування будинків азартних ігор, борделів та бійцівських клубів з улюбленими масками продовжувалось. Із часом маски почали активно використовувати для постановок у театрах, і не тільки в Італії, але й у інших частинах світу. Сьогодні ж їх можна побачити на спеціальних маскарадних балах, що влаштовуються здебільшого за кордоном, на щорічному венеціанському двотижневому фестивалі, а також у передноворічну ніч. В Україні поки ця тенденція не дуже прижилась, але маємо надію, що в нашій країні, зокрема в Івано-Франківську, можна буде насолодитися справжнім балом, де головним атрибутом буде саме карнавальна маска, як це останнім часом прослідковується з елегантними жіночими капелюшками. А поки ми будемо на це чекати, пропонуємо пройти цікавий психологічний тест і дізнатися, що ви приховуєте під своєю власною маскою. Просто оберіть один із запропонованих варіантів і шукайте відповідь про себе.

  1. Така маска символізує приховану натуру. Людина, що обрала цей варіант – ініціативна та креативна. Вона приховує всі свої плани та ідеї професійного й особистого характеру, поки не втілить їх у життя.

 

  1. Особа під другою маскою виділяється серед інших своєю добротою й теплом. Однак свою добру натуру ця людина буде ховати за маскою байдужості, пихатості й гордовитості, оскільки вважає, що доброта – це найбільша її слабкість.

 

  1. Це людина з добре розвинутою інтуїцією. Вона дуже спостережлива, може розкусити співрозмовника за лічені хвилини. Але цю особливість вона ховає під своєю маскою, оскільки в цьому її сила. Вона не ділиться своїми думками й підозрами, просто мовчки робить висновки.

 

 

  1. Це неймовірно пристрасна людина. Вона до всього підходить з азартом, із гарячим бажанням досягти своєї мети. Однак свою дещо нездорову зацікавленість певними речами така людина ретельно приховує, думаючи, що її можуть неправильно зрозуміти.

 

  1. Людина, яка обрала п’ятий варіант, приховує біль і власні провали за посмішкою та щастям. В душі їй може бути нестерпно боляче, але вона ніколи цього не покаже іншим – буде посміхатися і проходити з високо піднятою головою.

 

  1. Під шостою маскою ховається той, хто ховає свої почуття за сімома замками. Особливо це стосується кохання. Такій особі дуже важко зізнатися в своїх почуттях до конкретної людини, тому вона часто закривається від оточення.
Share.

Leave A Reply