Жіночий день: таємниці свята

0

«Мовчи, жінко, твій день – 8 березня», – типова фраза неуважних чоловіків, яку так не люблять чути жінки. Адже, приємно, коли тобі приділяють увагу щодня, а не в якийсь там один день у році.

2

Історія свята жінок доволі довга. Почалося все з того, що робітниці швейних та взуттєвих фабрик у США 8 березня 1857 р. вийшли на маніфестацію за розширення своїх прав, в результаті якої виникла перша жіноча профспілкова організація.

У 1910 році на Міжнародній конференції жінок-соціалісток в Копенгагені, Клара Цеткін виступила з пропозицією про святкування Міжнародного жіночого дня, що прозвучало, як заклик до всіх жінок світу включитися в боротьбу за рівноправ’я. І з 1911 року цей день почали відзначати щороку.

Згодом пропозиція була підтримана у багатьох країнах, в тому числі і в СРСР.

Із розпадом Радянського Союзу 8 березня продовжують святкувати у країнах пострадянського простору, а також в Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго, Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді.

Є і країни, де 8 березня – зовсім не жіночий день. Так, у Сирії 8 березня відзначають День Революції, а в Ліберії – День пам’яті полеглих.

В Україні ж останнім часом все більше дискутують про те, чи варто святкувати день, який часто називають радянським пережитком.  Але ж українці люблять святкувати, а ще це свято вже давно стало однією із наших традицій.

Тож святкувати чи ні – особиста справа кожного.

8-marta

А ми вітаємо усіх жінок зі святом! Зичимо щастя, добра, кохання та позитиву! Бажаємо, щоб ваші мужчини пам’ятали, кохали та дарували приємні сюрпризи не тільки 8 березня, а щодня дозволяли вам відчувати себе найкращими!

 

Share.

Leave A Reply