Жіноча дружба: міф чи реальність?

0

Дружити чи не дружити? «Звичайно!» – довго не роздумуючи, вигукнуть одні, «В жодному разі!» – категорично заперечать інші у відповідь на майже гамлетівське питання про те, чи можливі близькі, довірливі стосунки між представницями прекрасної статі. Корені таких діаметрально протилежних точок зору ховаються у життєвому досвіді, а тут у кожного своя історія: від найщирішої та самовідданої допомоги у тяжку хвилину до ножа у спину в найбільш неочікуваний момент. Відібрати зерна від полови ми спробували з нашим експертом, психотерапевтом Ольгою Барабаш.

Міф 1. Жіноча дружба – це щось нереальне, дружити по-справжньому можуть тільки чоловіки.

Таке скептичне ставлення до дружби буває і в чоловіків, і в жінок, які переважно «обпечені» зрадою. Тож, зазнавши болю раз, люди намагаються «дути на воду» та захистити себе від нових негативних переживань. Насправді ж якісні, глибокі дружні стосунки залежать від самої людини, а не від статі. А від зради не застрахований ніхто.

На жаль, розчарування в людях – це те, з чим ми час від часу стикаємося в житті, будуючи стосунки з іншими. Закрившись від усього світу через те, що нікому не можна довіряти, ти крадеш у себе шанс отримати якісні стосунки та щире спілкування. При цьому від тебе залежить свідомий вибір свого оточення: які люди навколо тебе? Чому? Які риси їм властиві? Чи вміє твоя подруга любити, приймати, підтримувати, чи здатна поспівчувати? А ти? Наскільки ти вмієш будувати якісні стосунки?

Міф 2. Жінки – конкурентки, вони не вміють дружити. Уся їхня дружба – це пусті балачки про чоловіків і шопінг.

Жінки в сім разів емоційніші і більш чутливі за чоловіків, тому й сприймають цей світ відповідно. На практиці для жінок дружба – це, перш за все, емоційна підтримка. У цьому її міцність та сила.

Дівчатам важливо виговоритися, розповісти про свої почуття, про те, що вони переживають. Тому для багатьох жінок хороша подруга – та, яка знайде потрібні слова, поспівчуває, пожаліє, беззастережно стане на твій бік у критичний момент, а потім вже ви разом будете розбиратися, хто винен і що робити.

Звичайно, різні люди дружать по-різному. Хтось може дати якісну емоційну підтримку, а хтось домагає діями, фінансами. У всіх потреби різні, але вислухати, зрозуміти, підтримати – це просто неодмінні атрибути товариських стосунків між жінками.

Міф 3. Найкраща подруга може бути лише одна, з дитинства і на все життя.

Насправді така дружба – така ж велика рідкість, як польоти у космос. Якщо в дитсадку ви гралися однаковими ляльками, в школі сиділи за однією партою, в студентські роки бігали на дискотеки, це ще не означає, що у дорослому житті вам буде цікаво та добре разом. У дитинстві ми товаришуємо з тими, хто за волею долі опинився поруч – в одному дворі, в одному класі чи в одній групі. Тому, коли якийсь етап у житті закінчується, одні друзі залишаються, а інші – зникають. І це природний, здоровий процес завершення стосунків.

Впродовж життя людина росте, розвивається, змінюються її інтереси та вподобання. У дорослому житті ти шукаєш людину, яка з тобою на одній хвилі і може дати те, що тобі треба. При цьому близькість у дружбі може бути різного ступеня: не потрібно поспішати записувати усіх хороших знайомих до лав найкращих подруг і очікувати вірності навіки. Не плутай приятельок і просто знайомих з подругами, яким можна довірити найінтимніше. Ви можете товаришувати, бути колегами по роботі, спілкуватися про книги, фільми, здоров’я, дієти і не заходити глибше, не розповідати про подробиці свого життя. Здорова градація та вибір оточення допоможуть уникнути зайвих розчарувань та інших прикрощів. Яскравий приклад – товаришування за інтересами, наприклад, спільнота матусь на прогулянці (вони всі «в одній темі» – які підгузки купити, чим годувати чи до якого педіатра піти).

Міф 4. Справжня подруга пізнається в біді.

Все якраз навпаки. «У горі та радості» – це не лише одна зі шлюбних обітниць, а й справжній «краш-тест» для перевірки дружби з акцентом на другу частину. Міцність стосунків більше випробовується не так у критичних ситуаціях, як у радісних моментах. У тебе новий кавалер, авто, шуба? Зарплату підвищили вдвічі? Чи поспішиш ти похвалитися гарною новиною з подругами, чи краще промовчиш від гріха подалі? Багато подруг охоче підставлять тобі плече у життєвих негараздах, а от пережити яскраві злети без грудки в горлі та фальшивого «Клас!» можуть не всі. Тому якщо є людина, яка вміє за тебе порадіти, тобі дійсно пощастило, адже це величезний ресурс і передумова для хорошої дружби.

Міф 5. Заздрість ставить хрест на стосунках.

Як не дивно, почуття заздрості – ще не вирок для дружби. Стверджувати, що жіночі, та й будь-які стосунки абсолютно позбавлені заздрощів, – це суперечити людській природі. Часто ми хочемо мати те, чого у нас немає, але є в інших. Тут головне не вмикати весь свій акторський талант, аби приховати неприємне почуття за маскою показної радості, а чесно зізнатися, проговорити його: «І я так хочу!». Так ти отримуєш поле для розвитку, а не відчуття ущербності. Пам’ятай, у тебе є свої сильні сторони, як не в цьому, то у чомусь іншому. Якщо ж ти не можеш відкрито визнати, що тебе гризе, і починаєш свідомо чи підсвідомо колоти подругу в інших речах, корабель ваших стосунків бере чіткий курс на відчуження. Через скандал чи поступове віддалення, але рано чи пізно ви розійдетеся. Як – вже залежить від вашої прямоти.

Міф 6. Жіноча дружба існує лише доти, поки на горизонті не з’явився Він.

Насправді шанси, що дві подруги посваряться через кохання, такі ж, як у друзів-чоловіків. Дружні стосунки можуть зруйнуватися, а можуть і витримати, усе залежить лише від особливостей відносин і від характерів подруг.

Міф 7. Найкраще дружити з рідними – вони не підведуть.

Справжній подрузі можна розказати усе те, чого не скажеш найближчим людям: мамі, чоловікові. Вона не так сильно впадає в тривогу та паніку, як рідні, тож може більш тверезо оцінити події, що відбуваються у твоєму житті, підтримати та допомогти. Зрештою, як і ти їй. Тому обмежувати коло спілкування лише родичами не варто: хороша подруга вдало доповнить та займе свій пазлик у мозаїці твого життя.

Чи можна прожити без дружби? Так, прожити можна – сіро і сумно, з фоновим відчуттям небезпеки і самотності. Але можна жити і по-іншому: у взаємозв’язку з тими, хто поряд з тобою, ділячись емоціями, радощами та болями. Дружба – це колосальна наука про любов до ближнього, своєрідна форма пізнання світу, себе та інших. Тому друЖити можна і варто.

Наталія КРІЛЬ

 

Share.

Leave A Reply