Жовтий «бумер» – сонячний раритет “BMW”

0

Якщо вам скажуть, що любов до автомобілів – справа чоловіча – не вірте! У сімействі Феценців технікою захоплюються всі: і голова родини Сергій, і його дружина Людмила, і  навіть їхня маленька донечка Евеліна. Ця сім’я – справжні фанати «BMW». Завдяки їм ми сьогодні познайомимось із цікавим сонячним раритетом – «BMW» п’ятої серії («Е12») 1976 року випуску. 42-річний баварець – єдиний на Прикарпатті та один із небагатьох представників старої гвардії «BMW» в Україні. Але соромитися свого віку йому нічого –зараз він у чудовій формі. Авто повністю розібрали та зібрали, зберігаючи автентичність до найменшого гвинтика. За натхненням навіть їздили до Німеччини, до музею «BMW» в Мюнхені, щоб подивитися, як машина виглядає в оригіналі.

Два роки пішло на те, щоб поставити цей «бумер» на колеса, завести й поїхати. Його технічний стан під час купівлі, як і в більшості стареньких авто, був катастрофічний. Але крок за кроком, деталька за деталькою, машину відновили. Багато робіт Сергій зі своїм батьком та кумом робили власноруч, деякі, зокрема, фарбування та пошив салону – довірив професіоналам. Найбільше клопотів було з пошуком запчастин – їх доводилося замовляти з Європи й Америки, іноді чекаючи по кілька місяців. Зате в процесі реставрації власник познайомився з багатьма автолюбителями за кордоном, з якими спілкується досі. Це коло однодумців, які теж фанатіють від ретромашин, готові допомагати порадою та запчастинами. Найсуворішим і найприскіпливішим критиком для Сергія під час відновлення машини була дружина, такий же затятий «БМВіст», як і він. Не часто зустрінеш жінку, яка думає, чого б новенького купити в машину, а не для свого гардеробу. Та Людмила з таких! Ба більше, вона обожнює дрифт та екстремальні «покатушки». Так-так, уявіть собі, на цьому поважному німцеві можна «крутити фінти». Щоб навчитися цьому, Сергій із Людмилою навіть їздили до Львова, в школу екстремальної їзди. А от взяти участь у масштабній автовиставці ретрокарів у Львові не вийшло. «Жовток», як ніжно називають «BMW» його власники, підступно поламався за день до заходу. Тому вихід в люди відкладено на наступний рік. Можливо, ще поїдуть показати себе до столиці. А поки в колекції – дві бронзові нагороди з виставок в Івано-Франківську, поїздки на Закарпаття до озера Синевір.

На брак уваги з боку франківців власники раритету не скаржаться. Часто біля жовтого «BMW» стають, щоб сфотографуватися. Автомобілісти на дорозі сигналять, обганяють та пригальмовують, щоб роздивитися. Це й не дивно – авто дуже оригінальне, зі своїм шармом. У родини в гаражі є ще одне, нове «BMW», і коли його треба відвезти на сервіс, старший брат цілком здатен стати гідною заміною. Щоби зберігати 40-річне авто в такому стані, за ним треба пильнувати, зберігати в теплі й добрі, своєчасно робити технічний огляд, а це не тільки питання часу, а й грошей.

Ретро вимагає турботи і ретельного догляду не менше, ніж маленька дитина. Але Феценців це не лякає. Тим більше, маленька Евелінка певна, що це її авто, тож батьки планують берегти його для дівчинки принаймні до її 18-ліття.

Share.

Leave A Reply