Діловий – не означає нудний: правила та особливості офісного стилю жінки

0

Сучасний бізнес-світ потребує не тільки особливої хватки й цілеспрямованості, але й правильної презентації своєї діяльності, зокрема — себе як ділової особистості. Діловий стиль одягу апріорі має приносити успіх, оскільки притаманний сильним жінкам.

Спочатку він просто копіював чоловіче ділове вбрання. Успішні жінки одягали сорочки з краватками й жилетами на кшталт чоловічих комплектів, носили мішкуваті жакети і брюки. Заглянемо в історію.

Історія виникнення ділового стилю

Причиною зародження жіночого одягу в діловому стилі стали воєнні роки, коли відчувалася гостра нестача кадрів. Жінки були змушені зайняти низку «чоловічих» постів, зайнятися бізнесом, а в цій сфері їх довго не сприймали серйозно, тим паче в спідниці, прозорій блузці і з копицею світлих локонів. В одному фільмі Різ Візерспун доводила наявність мізків у своїй білявій голові у костюмі Барбі. У реальному житті за такий вигляд її звільнили б із будь-якої юридичної фірми.

Після Першої світової війни Габріель Шанель створила жіночий костюм із джерсі, до якого входила пряма спідниця і жакет. Творцем жіночого брючного костюму є неповторний Ів Сен Лоран. Костюм, який він створив, складався з жакету в чоловічому стилі й широких брюк, щільно прилеглих до стегон.

У 80-х піджак став двобортним, більш об’ємним, з великими плечиками, спідниця — коротшою, а брюки — вільнішими в стегнах і завуженими до низу.

«Дев’яності» рясніли оголеним тілом, приталеними силуетами і яскравими квітами. Брюки «опустилися» з талії на стегна, проте загалом діловий стиль не змінювався вже протягом століття, лише трохи зазнавав коректур під впливом моди.

У сучасному світі діловий одяг для жінок відійшов від строгих канонів класичного, злегка консервативного, стилю й перестав бути нудним, озброївшись модними новинками, які щороку дизайнери пропонують у своїх колекціях.

Кожна жінка хоче виглядати приголомшливо, незалежно від того, де вона перебуває. Офісний же стиль для жінок безпосередньо залежить від дрес-коду, який прописаний у вашій компанії. Якщо у вас з’явилася цікава робота, і ви з нуля розпочинаєте створення власного стилю, діловий одяг стане вам у нагоді. Але пам’ятайте, головне — не модні віяння, а ваше вміння зі смаком підійти до вибору власного гардеробу.

Сьогодні є досить багато організацій, де дрес-код лояльний, завдяки чому жінки можуть обирати модний офісний стиль з усіма його привілеями.

Стилісти говорять про те, що теперішній бізненс-стиль не обов’язково має бути шалено дорогим. Набагато важливіше, як ви зможете поєднати речі між собою, створити власну неповторність.

Нехай ваш діловий одяг не буде дорогим, але й бюджетні варіанти купувати не варто. Звертайте увагу на якість, обирайте універсальні фасони, надавайте перевагу речам і кольорам, які завжди в моді. Дизайнери рекомендують формувати діловий стиль із речей-трансформерів, які здебільшого чудово підходять для створення модних комплектів.

Але передусім варто ознайомитися з правилами такого дрес-коду.

Жінка, яка працює в компанії, де є строгий дрес-код, є партнером, працівником, співробітником, колегою, але в жодному разі не сексуальним об’єктом. Її зовнішній вигляд не має відволікати колег від роботи, виконання спільної справи, а асоціюватися виключно з надійністю, працездатністю й серйозним ставленням до своїх обов’язків.

Розберемо кожен елемент ділового стилю окремо.

Піджак

Діловий жіночий стиль обов’язково має містити піджак і кардиган. Перший із них — це такий елемент, який можна комбінувати з брюками різної довжини і форми, модними спідницями й сукнями, створюючи лаконічний і стриманий образ водночас. Офісний стиль передбачає приталені, однобортні, двобортні піджаки й жакети, класичної довжини або нижче стегон. Щодо краю, тут акцент на простоті, однотонності й ненав’язливих принтах.

Спідниця

Найбільш прийнятним фасоном спідниці для створення лаконічних образів є спідниця-олівець завдовжки до колін або міді.

Брюки

Без кількох пар брюк різних фасонів теж важко собі уявити діловий образ. Найчастіше для довершеного образу обирають прямі чи злегка завужені брюки в однотонному варіанті. Їх можна поєднувати з різним верхом, зокрема жіночною блузою, лаконічною сорочкою, легким гольфом і стильним жакетом. У багатьох компаніях дрес-код допускає джинси, що досить зручно і практично. Але вони мають бути простого крою, бажано темні й без потертостей, нашивок чи дірок.

Сукня

Ще один розкішний елемент ділового стилю, який робить представниць прекрасної статі особливо жіночними. Ідеальним була і є сукня-футляр, яка правильно підкреслить фігуру, простого крою, без глибоких вирізів і з завдовжки до колін чи міді. Варіанти для офісу найчастіше представлені в однотонному принті.

Взуття

Взуття ділової жінки має бути красивим, але без зайвих екстравагантних декоративних елементів. Тут доречними будуть класичні човники. Звісно, не обійтися без туфель на високих підборах, які чудово поєднуються з діловими костюмами, спідницями і брюками. Але без фанатизму, оскільки каблук має бути зручним.

Аксесуари

Доповніть свій діловий образ правильними аксесуарами. Офісний одяг може бути строгим і стриманим, а ось декілька оригінальних аксесуарів освіжать модний лук і додадуть йому жіночності. Трендова лаконічна сумка, стильний годинник, мінімалістичні прикраси, красиві окуляри чи шкіряний пояс, що підкреслює силует. Аксесуари мають не привертати увагу, а підкреслювати ваш задум та оригінальність.

Колір

Переважно палітра ділового стилю — це стримані відтінки з невеликим вкрапленням яскравих акцентів. Тут усе знову ж таки залежить від дрес-коду. Стандартними кольорами є чорний, білий, сірий, синій, бежевий і коричневий. Проте, як не дивно, чорний колір костюма за європейськими канонами є недоречним у діловому стилі, оскільки вважається урочистим або траурним.

Проте, сучасні тенденції дозволяють використовувати також жовтий, зелений, ніжно-рожевий, пудровий, марсала, смарагдовий та інші відтінки, що додають особливості і креативності. Якщо у вас на роботі не дуже строгий діловий дрес-код і дозволений «смарт-кежуал», можна розбавити кольорову гаму більш яскравими відтінками, але уникати кислотних і неонових.

Щодо принтів, офісний стиль, крім однотонних речей, може доповнюватися одягом із дрібним, ненав’язливим малюнком, котрий зробить образ виразнішим. Також завжди актуальними є клітинка, смужка, дрібне геометричне зображення.

Згідно з корпоративною етикою великих корпорацій, зовнішній вигляд співробітниці не обмежується лише одягом і аксесуарами. Тут діють такі правила зовнішнього вигляду:

Манікюр — акуратні, доглянуті нігті, нюд або френч. Надто довгі не допускаються, тим більше покриті лаками яскравих кольорів.

Макіяж — природний, не емоційний (ніяких яскравих помад, smoky eyes тощо), доглянута здорова шкіра.

Зачіска — волосся чисте, гладке, пряме, ідеальна укладка. Неприпустиме відросле коріння й неякісне фарбування. Волосся має бути акуратно зібраним у пучок, з непомітними шпильками.

Парфуми — не важкі й не дуже солодкі. Ніжний, свіжий аромат, який не буде дратувати оточення.

Зовнішній вигляд — це головна частина ділового іміджу. Будьте елегантні і впевнені в собі, це прикрасить кожну.

 

Альона Kolibri

Share.

Leave A Reply