День народження Єлизавети II: що відомо про британську королеву

0

Сьогодні, 21 квітня, королева Великої Британії Єлизавета II святкує свій день народження. Її Величності виповнюється 94 роки. Через пандемію коронавірусу монархиня вперше за багато років відмовилася від традиційного збройового салюту і торжества загалом. Пропонуємо згадати, що ми знаємо про Її Величність, розповідає Сьогодні.Lifestyle.

Два дні народження

Згідно з давньою королівською традицією, день народження Єлизавета II святкує двічі на рік: один у колі сім’ї, а другий – в один з вихідних днів червня. Влітку королеву вітають всією державою, влаштовуючи паради і відкриті прийоми.

Єлизавета II офіційно займає трон 67 років. Її правління почалося 1952 року, коли королеві було 25 років. Таким чином, Єлизавета II є найстаршим монархом в історії Великої Британії і рекордсменом з перебування на престолі.

Народження королеви

Королева Єлизавета в молодості

Принцеса Єлизавета Олександра Марія народилася 21 квітня 1926 року в Лондоні. Її батьками були герцог і герцогиня Йорські, які дуже любили свою спадкоємицю.

Хрещення майбутньої королеви відбулося в Музичній кімнаті Букінгемського палацу. Її хрещеними батьками стали Георг V і королева Мері.

На момент свого народження Її Королівська Високість принцеса Елізабет Йоркська вже посідала третє місце в порядку престолонаслідування, проте тоді ніхто не думав про те, що вона стане правителькою країни.

Юна Єлизавета вивчала мови, історію і релігію. Після Другої світової війни вона пройшла підготовку як механік-водій санітарного автомобіля, а також отримала звання лейтенанта. Майбутня королева стала першою в історії спадкоємицею престолу, яка служила у військовому підрозділі.

У дитинстві вона цікавилася кіньми, а верховою їздою займається навіть в наші дні. Єлизавета також захоплювалася фотографією, садівництвом і дуже любила подорожі.

Коронація і правління Єлизавети II

6 лютого 1952 року помер батько Єлизавети – Король Георг VI. Їй довелося зайняти його місце на троні, а церемонія коронації, яку транслювали по телебаченню, відбулася у Вестмінстерському абатстві 2 червня 1953 року.

Коронація королеви Єлизавети

Після цього королева відразу ж вирушила в шестимісячну поїздку країнами Співдружності, британськими колоніями та іншими країнами світу. З офіційним візитом вона відвідала Австралію і Нову Зеландію. За роки свого правління Єлизавета ll побувала в багатьох країнах, включаючи Індію, Туреччину і Пакистан.

Єлизавета II: сім’я і діти

У 13 років Єлизавета познайомилася з Філіпом Маунтбаттеном і відразу ж закохалася в нього. Вони одружилися 20 листопада 1947 року після того, як Філіп отримав титул герцога Единбурзького.

14 листопада 1948 року Її Величність народила свою першу дитину – принца Чарльза. Через два роки у них з Філіпом з’явилася принцеса Анна. 19 лютого 1960 року народилася третя дитина королеви – принц Ендрю, а 10 березня 1964 року стало відомо про появу на світ принца Едварда.

Королівська сім’я

Напередодні 31-річна внучка королеви Єлизавети ІІ ухвалила важливе рішення щодо свого весілля. Через COVID-19 Беатріс та її наречений, 37-річний італійський бізнесмен Едоардо Моцці, скасували весільну церемонію, раніше заплановану на травень.

 

Share.

Leave A Reply