Годування грудьми. У мами мало молока?

0

Звичка у всьому покладатися на точні дані породжує в молодих мам сумніви та страхи: чи достатньо молока отримує моя дитина при грудному вигодовуванні? Чи не голодна вона?

Зрозуміло, на грудях таких міток, як на пляшечках, немає, тому мама не може точно визначити, скільки їжі під час годування отримав її малюк.

Разом із Катериною Лейцюсь ми вирішили допомогти мамам розібратися в цьому питанні.

11Насамперед хочемо розвіяти стереотип про «немолочних»  мам, котрі не можуть самостійно вигодувати дитя. Зазвичай молока у жінки більш ніж достатньо, просто для налагодження грудного вигодовування  у неї бракує знань, умінь та позитивного прикладу в оточенні.

Як перевірити, чи молока достатньо?

Для цього є два надійні критерії: зважування та тест на «мокрі пеленки».

Здоровий малюк набирає мінімум 125-150 грамів на тиждень  або 500 грамів на місяць. Пам’ятайте: похибка на різних вагах може становити до 200 грамів, а порівняння з сусідськими дітьми не доречне.

Для проведення тесту на «мокрі пеленки» знімаємо на добу підгузки та рахуємо, скільки мокрих пелюшок буде в малюка за цей час. Якщо 12 і більше ‒ молока достатньо. Крім того, спостерігайте за дитиною. Якщо вона бадьора та активна, приводів для хвилювання немає.

Проаналізуймо 8 поширених ситуацій, що викликають у мам, які годують грудьми, сумніви з приводу достатньої кількості молока.

 

Ситуація 1

Дитина часто просить їсти і довго смокче

Грудне молоко швидко перетравлюється і діти в перші місяці можуть часто прикладатися. Це абсолютно нормально. Адже немає  чітких правил, як часто і як довго годувати.

 

Ситуація 2

Дитина  рідше прикладається і менше смокче

Діти стають старшими, а тому  швидше і краще смокчуть молоко. Після трьох місяців годування може перейти у так званий режим «навколо снів». Тобто малюк їсть лише перед, під час або після сну.

 

Ситуація 3

Груди м’які, не наповнені, а отже, немає молока

Це ознака встановлення зрілої лактації, тобто молока прибуває рівно стільки, скільки потрібно дитині.

 

Ситуація 4

Мама може зцідити лише кілька грамів

Зціджування чи молоковідсмоктувачі не є такими ефективними, як ваша дитина.

12

Ситуація 5

Дитина прокидається вночі

Багато  батьків,  порівнюючи  сон своїх малюків зі сном діток,  котрих годують сумішшю, переймаються через нічні прокидання дитини.  Однак це нормально. Малюк не має проспати всю ніч підряд. Саме годування з 3 до 8 год. ранку  стимулює вироблення молока на гормональному рівні.

 

Ситуація 6

Плач після годування

Малюк може плакати після годування не тому,  що він голодний, але й з інших причин також. До прикладу, через коліки, зміну погоди тощо.

 

Ситуація 7

Молоко не підтікає – його мало

Відсутність підтікань свідчить не про зменшення кількості молока, а про прилаштування організму мами: він виробляє стільки, скільки потрібно.

 

Ситуація 8

Зважування малюка до і після годування дало  незадовільний результат

Якщо за день малюк не набрав або й утратив вагу, це теж не привід для паніки.  Дитина ‒ не робот і щоразу з’їдає різну кількість молока. Може, вона просто хотіла попити, а поїсть за 30 хвилин.

Краще відмовитись від частого зважування і робити це не частіше, ніж раз на тиждень.

 

Фактори, що впливають на зменшення кількості молока

13

 1.Небажання мами годувати

Адже якщо для мами це тягар чи вона переконана, що  суміш така ж корисна, як материнське молоко, організм відреагує на силу думки, і молока з часом стане менше.  І навпаки: сильне бажання годувати подолає будь-які перешкоди та труднощі.

  1. Пізнє прикладання до грудей після народження і нечасте прикладання у перші дні

Перше прикладання повинно відбутися впродовж години після народження дитини. А в перші дні життя  малюк має їсти не рідше, ніж 1 раз на 2 години. Навчіться правильно прикладати, інакше це може спричиняти мамі біль, а малюк не наїдатиметься.

  1. Використання сосок, пляшечок, раннє підгодовування та допоювання водою

Усе це зменшує лактацію.

  1. Годування за графіком і обмеження тривалості годування

Хай дитина смокче так часто і так довго, як схоче.  Тут діє ринковий закон: попит породжує пропозицію, тобто чим частіше та ефективніше їсть малюк, тим більше молока буде в мами. Годування закінчує дитина, а не мама.

  1. Навіювання зі сторони родичів, медиків, подруг, що молока може не вистачати.

Найдіть однодумців у родині, Інтернеті, клубі  «Мілагро». Якщо у вашому оточенні є люди, котрі проти грудного вигодовування, постарайтеся звести до мінімуму спілкування з ними.

Поради щодо грудного вигодовування ви можете отримати у консультанта з лактації безкоштовно за телефоном гарячої лінії: 095 13 43 991.

  1. Неврахування кризи

Лактаційна криза, пов’язана зі стрімким ростом малюка,  інколи справді може призвести до нестачі молока. Це нормально. Оптимальним у цій ситуації буде метод так званого «гніздування». Коли мама 2-3 дні ніжиться у ліжку з малюком, забезпечуючи часте прикладання та тісний контакт з дитиною.

14

Також у віці 3 місяців може відбутися псевдовідмова від грудей. Так дитина вперше заявляє про себе й відбувається її перше маленьке відокремлення від мами. Малюк відвертається від грудей, робить вигляд, що йому це не потрібно, ніби перевіряючи маму на міцність. Залишайтеся  спокійною,  спробуйте схитрувати: запропонуйте груди за 5 хвилин або в іншому положенні.

Саме під час таких криз найбільшою спокусою є догодовувати дитину сумішшю.

Не піддавайтесь, пройде кілька днів і все налагодиться! Природа дала кожній жінці все необхідне для успішного годування  дитини!

 

Поради для успішного грудного вигодовування:

  • налаштуйтесь на годування, вірте у свої сили та освойте ГВ заздалегідь;
  • потурбуйтеся про раннє та правильне прикладання;
  • відмовтесь від сосок та пляшечок;
  • годуйте на вимогу і вдень, і вночі;
  • дбайте про себе: їжте смачно та корисно, пийте достатньо рідини, відпочивайте;
  • виключно мамине молоко до 6 місяців.

 

 

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply