“Віддана” по-чесному: Смачно, але бракує солі

0

З 16 січня на широкі екрани вийшов фільм «Віддана», знятий за мотивом роману «Фелікс Австрія» Софії  Андрухович. Творці називають стрічку фентезійною драмою про «калейдоскоп любові та ревнощів». На думку видання МІСТО, воно то так, але не зовсім. Чому –  далі…

Фільм «Віддана»– повнометражний дебют для режисерки Христини Сиволап за 60 млн гривень. Виробником кінострічки стала студія FILM.UA. Зірковий склад продовжує Євген Філатов, що став композитором. Тіна Король та Юлія Саніна виконали саундтрек «Вільна». До речі, слова написала реперка alyonaalyona. Враховуючи перелічених знавців своєї справи й те, що до сценарію доклалася сама авторка книги, кінцевий результат просто не міг бути поганим.

Події фільму відбуваються у Станіславові ІІ пол. ХІХ – поч. ХХ ст., що не може не тішити франківського глядача. Усе розпочинається з 1868 року, коли сталася Мармулядова пожежа. Ми бачимо історію очима Стефи – служниці Аделі. Їхні долі переплелися від тої злощасної пожежі. Доктор Ангер пожалів і взяв Стефу – доньку служниці – до себе.

Самого ж Станіславова тут мало – місто є фактично у панорамних кадрах. Герої живуть у бутафорному Станіславові. Це лише його макет. До слова, зйомок у Франківську не відбувалося. Натомість під Києвом на 4 га побудували ціле містечко. Галичини творці стрічки у Франківську не знайшли.

Ми дуже сумлінно шукали локації у Франківську. Але, на жаль, не знайшли жодної, яка б нам ідеально підходила. Безліч атрибутів сучасного міста ми не можемо стерти. Складно було б тут знімати історичне кіно”, – розповіла режисера Христина Сиволап на допрем’єрному показі у Франківську.

Власне, назвою стрічки змістили акценти, які були розставлені у книзі. Роман Софії Андрухович називається “Фелікс Австрія” – там багато австрійського Станіславова, і там “багато” історії про того ж хлопчика Фелікса, який утік з мандрівного цирку. “Віддана” ж – це перш за все історія двох взаємозалежних жінок. Хоча, на нашу думку, драматургія його слабкий бік. Ви не побачити тут сильних емоцій, не буде таких моментів, від яких плакатимете. Той основний конфлікт – внутрішній – тут теж не показаний вичерпно. Ви любите психологізм? Нам його тут було мало.

Тепер про сюжет. Оскільки глядачі в спогадах Стефи, тут будуть ретроспективи – ключові епізоди з дитинства, юності, що вплинули на героїню. Творцям таки вдалося розплутати клубок подій, щоправда, показали лише ключові моменти історії, яка є у книзі. Чи інтригує сюжет? На жаль, недостатньо. Все-таки хочеться кульмінації, може, сильного потрясіння наприкінці, однак цього нема.

Чого ж тут доволі? Візуалу. І він  тут довершений. Ми смакуємо стравами, які готує та подає Стефа (до речі, не всі вони були справжніми), придивляємося до риби, яка балакає, а потім плаває Станіславовим, розглядаємо костюми, дрібні елементи інтер’єру. Ходимо вуличками, купуємо лини.

Щоби показати, що Стефа живе у своєму вигаданому світі, ми оживили цей світ. Тому портрети в ньому розмовляють і сперечаються із героїнею, риба вміє говорити, а смажені коропи — літати. Ці маленькі штрихи додають фільму магічного реалізму, видовищності й наближають нас до атмосфери роману”, – говорить про фільм Аліна Семерякова, сценаристка.

За словами Христини Сиволап, у стрічці ми бачимо суб’єктивний погляд Стефи на світ. «Це погляд одинокої дівчини. Говорити про своє їй часто нема з ким. Тому в уяві вона вигадує собі друзів. Ними стають риби, портрети, дідусь з бабусею, яких вона ніколи не бачила», – розповіла режисерка.

«Віддана» в цих аспектах «смачний» фільм. Приправлений трохи магією, трохи еротикою. У зйомках навіть брав участь ілюзіоніст. Сцену в театрі, до речі, знімали в Чернівцях. Також рекомендуємо роздивлятися костюми. До них підійшли дуже скрупульозно. Враховані найменші дрібниці – вишивка на панчохах, заколки, мереживні парасольки, які робили на замовлення.

Особливе місце і в книжці, і у фільмі займають страви. Їх приготування – то теж мистецтво. Головна героїня готує з великою любов’ю. Це традиційні галицькі смаколики. Тому не дивіться кіно голодними :).

Що ж до акторів, то франківському глядачеві можуть не сподобатися образи священника та його дружини з Косівщини. Ну не схожі вони на косівський типаж.

Маріанна Янушевич та Роман Луцький (Стефа і Петро Сколик, чоловік Аделі) в роль влилися, цього, на жаль, не скажеш про Алесю Романову в ролі Аделі. Виглядало, що вона випадала з цього тріо, не дотягувала емоційно.

У фільмі також епізодичні ролі отримали Ада Роговцева, балерина Катерина Кухар, франківка Ірма Вітовська і навіть батько авторки книги – письменник Юрій Андрухович. Усі вони з’являються у сцені бенкету в парку Шевченка.

За тиждень «Віддану» подивилися 30 тисяч глядачів, у прокаті стрічка зібрала майже 3 млн. гривень. На допрем’єрному показі у Франківську був повний зал кінотеатру «Космос». Якщо ви ще вагаєтеся… Не вагайтеся, ідіть у кіно.

Share.

Leave A Reply