Битва за Гоґвортс: 2 травня відзначається Всесвітній день Гаррі Поттера

0

Казка, яка дає надію, казка, яка змушує вірити в дива, історія, яка об’єднала всю планету і діти й дорослі з усього світу знову почали читати. Про пригоди хлопчика-чарівника Гаррі Поттера, мабуть, знають всі. Не існує людини, яка бодай раз в своєму житті не чула про Хлопчика, Що Вижив. Це книги та фільми не тільки для дітей, але й для дорослих. Вони повчають Добру, Любові, Дружби, Хоробрості, Сміливості, Розуму, Кмітливості, Вірності і всіх найкращих людських якостей, яких тільки можна набути.

Все почалося з матері-одиначки Джоан Кетлін Роулінг, яка сьогодні вважається однією з найбагатших людей світу. В безнадійному становищі з дитиною на руках якось Джоан їхала потягом з Манчестера до Лондона. Раптом потяг зупинився між двома містами і у вікні майбутня письменниця побачила худенького чорнявого хлопчика в окулярах з круглою оправою. Тоді жінці і спала на думку історія про сироту, який був могутнім чарівником, але не знав цього, про два світи – світ маглів та магів. Зовнішність головного  героя книги Джоан Кетлін Роулінг взяла з хлопчика, що бачила у вікні. Ім’я герой отримав від хлопчика Гаррі Поттера, з яким було пов’язано дитинство Кетлін. Знала б тоді Джоан, що її роман стане одним з найвідоміших світу, а його екранізація – одним із найбільш рейтингових фільмів…

І як же зараз мають кусати собі лікті директори близько 12 видавництв, які відмовилися друкувати історію про ще незнаменитого на той час Гаррі Поттера. Одразу після виходу в світ книга набула шаленої популярності і Джоан Роулінг прийняла рішення писати продовження. Потім пішла екранізація з неймовірними акторами, потім всесвітня слава й визнання – про всесвіт поттеріани на сьогодні знає кожен житель нашої планети. З героями книги та фільмів дорослішали, їм співпереживали, їх любили, їх наслідували. Сьогодні в мережі можна знайти незліченну кількість постів, статей, дописів, фанфіків про Гаррі Поттера, по всьому світі виготовляються атрибути та аксесуари, відкриваються музеї та пам’ятники і ще багато-багато іншого. І ось сьогодні, 2 травня відзначається Всесвітній день Гаррі Поттера або річниця Битви за Хогвартс.

Після довготривалої війни з темним чаклуном 2 травня 1998 року відбувся фінальний поєдинок між легендарним Гаррі Поттером та не менш легендарним темним чаклуном Лордом Волан-де-Мортом. І саме тоді Хлопчик, Що Вижив отримав остаточну перемогу над Тим-Кого-Не-Можна-Називати. Про цю подію заговорив увесь світ – саме з цієї причини 2 травня відзначається річниця битви за Хогвартс і Всесвітній День Гаррі Поттера. Рівно 21 рік тому відбулася велика перемога Добра над Злом.

Для тих, хто все-таки не читав і не бачив “Гаррі Поттера” пропонуємо ТОП-8 описів кожної із книг геніальної епопеї.

Гаррі Поттер і Філософський камінь

Гаррі Поттер на одинадцятому році життя дізнається, що він – син двох могутніх чаклунів, і сам володіє магічною силою. В Школі Магії і Чарів Хогвартс Гаррі потрапляє в коловорот неймовірних пригод. Він починає займатися квідічем – спортом найвищого пілотажу, грає в захопливу гру живими шаховими фігурами, зустрічається з Темним Чарівником, котрий хоче його знищити. Якщо ви готові до пригод, то мерщій, зустрінемося на платформі 9 і 3/4!

Рубеус Хагрід: Це були темні часи, Гаррі. Волан-де-Морт шукав собі сторонників. Переманював їх на сторону темних сил. Хто чинив опір, той зрештою гинув. Твої батьки боролись з ним. Нікому не вдавалося вижити, якщо він вирішував його вбити. Нікому… Ніколи… Окрім тебе… У тебе на чолі незвичний шрам. Такий знак зявляється, якщо на тебе накладає прокляття дуже злий чарівник. Ось чому ти знаменитий… Ось чому всі знають твоє імя… Ти Хлопчик, Який Вижив.

Гаррі Поттер і Таємна кімната

Гаррі Поттер переходить на другий курс Школи Магії і Чарів Хогвартс. Ельф Доббі попереджає Гаррі про небезпеку, яка чекає його там, і просить більше не повертатися в школу. Гаррі не слідує пораді ельфа і стає свідком страшних подій, що розгортаються в Хогвартсі. Один за іншим її мешканці виявляються під впливом злих чарів, що перетворюють їх у закляклі статуї. А Гаррі весь цей час чує зловісний голос, який, здавалося б, йде з нізвідки. Незабаром учні довідаються про існування страшної Таємної кімнати, відкрити яку в змозі тільки єдиний спадкоємець Салазара Слизерина. Усі думають, що Таємну кімнату відкрив саме Гаррі і звільнив ув’язнений у ній Жах, адже справа в тому, що Поттер уміє розуміти змій і говорити на їхній мові. Гаррі Поттер – зміїуст! А саме цим і був знаменитий Слизерин.

Гаррі Поттер: “Альбус Дамблдор – найбільш величний чаклун в світі. Він ніколи не піде, доки залишаються ті, хто вірний йому.”

Гаррі Поттер і В’язень Азкабану

Гаррі Поттер, Рон і Герміона продовжують своє навчання в Школі Магії і Чарів Хогвартс. Новий семестр обіцяє багато пригод і задоволень. Гаррі освоює нові премудрості чарівництва, приручає гіпогріфа Бакбика, б’ється з богартом, а також потайки проникаючи в село Хоґсмід. Але новий навчальний рік, на жаль, обіцяє також і безліч небезпек. У Хогвартс пробрався вбивця, на рахунку якого безліч життів і людей, і чарівників. Для охорони школи запрошені лиховісні варти в’язниці Азкабан – дементори. Гаррі та його друзі дуже скоро з’ясовують, чому всі чарівники бояться дементорів. Поттер вирішує знайти вбивцю. З Гаррі висмоктують душу дементори, а маг Сіріус Блек, втікши з Азкабану, відкриє сезон полювання на нашого юного героя! Тепер Гаррі в небезпеці навіть за стінами своєї чарівної школи, навіть в оточенні друзів! Гаррі, Рон і Герміона пускаються в нові авантюри: друзям доведеться подолати часові межі, відкрити таємницю минулого Гаррі і викрити зрадника.

Сіріус Блек: Я провів так багато часу з Джеймсом і Лілі, а ти так мало… Але знаєш… Ті, кого ми любимо, завжди поруч… Ти можеш їх знайти… Отут.” (показує на серце).

Гаррі Поттер і Келих Вогню

Гаррі Поттер, Рон и Герміона повертаються на четвертий курс до Школи Магії і Чарів Хогвартс. При таємничих обставинах Гаррі відібрано до числа учасників небезпечного змагання – Турніру Трьох Чарівників, однак проблема в тому, що всі його суперники – набагато старші і сильніші. До того ж, знаки вказують на повернення Лорда Волан-де-Морта. Дуже скоро Гаррі належить поборотися не лише за перемогу в змаганні, але й, перед усім, за власне життя.

Альбус Дамблдор: Сьогодні ми понесли жахливу втрату. Седрик Дігорі був, як ви всі знаєте, неймовірно трудолюбивий… Він був совісний і чесний… І що головне, він… Він був вірним, вірним другом… Тому я вважаю, що ви маєте право знати, як він загинув. Друзі, Седрик Дігорі був убитий Лордом Волан-де-Мортом. Міністерство Магії не хотіло, щоб я вам це казав. Але не розповісти про це було б образою його пам’яті… Біль, яку ми всі відчуваємо від цієї жахливої утрати нагадує мені… Нагадує нам, що хоча всі ми з різних країн і розмовляємо різними мовами, наші серця б’ються як одне серце. В зв’язку з останніми подіями, вузли дружби, які зав’язались між нами в цьому році, важливі як ніколи. Якщо ми це будемо пам’ятати, значить Седрик Дігорі загинув не драма. Якщо ми не забудемо про це, значить назавжди збережемо в наших серцях юнака, який був добрим, чесним, сміливим і вірним до самого кінця.”

Гаррі Поттер і Орден Фенікса

Гаррі проводить свій п’ятий рік навчання в школі Хогвартс і виявляє, що багато хто з членів товариства магів заперечує сам факт нещодавнього протиборства юного чарівника з втіленням всесвітнього зла Лордом Волан-де-Мортом, і роблять вигляд, що не мають уявлення про те, що злодій повернувся. Побоюючись, що шановний голова Хогвартса Альбус Дамблдор розповсюджує брехливі чутки про повернення Волдеморта, прагнучи підірвати авторитет Міністра Магії Корнеліуса Фаджа і в подальшому зайняти його місце, Корнеліус призначає нового професора захисту від темних мистецтв, котрий повинен буде пильно слідкувати за Дамблдором і учнями Хогвартса. Але схвалений міністерством курс лекцій по захисній магії професора Долорес Амбридж виявляється на практиці абсолютно марним — юні чарівники просто нездатні протистояти дії темних сил, які загрожують їм і всьому чарівному товариству. І тоді за наполяганням своїх друзів Герміони та Рона, Гаррі бере ініціативу до своїх рук.

Гаррі Поттер: “Все це звучить чудово, коли ви про це говорите. Але насправді мені завжди щастило. Я майже не розумів, що роблю і мені завжди допомагали. Зіштовхнутись з цим в реальному житті зовсім не те, що в школі. В школі, якщо ти помилився, можна повторити знову… А там… Коли ти в кількох секундах від вірної смерті… Або твій друг помирає в тебе на очах… Ви не знаєте, що це…

Гаррі Поттер і Напівкровний принц

Хлопчик, Що Вижив продовжує своє навчання в школі Хогвартс, він вже на шостому курсі. За свої шістнадцять років герой втратив багатьох близьких людей і серед них – хресний батько, якого герой щойно знайшов. І як же швидко плине час! Із кожною новою книжкою про Гаррі Поттера сотні мільйонів читачів у світі дорослішають разом з головним героєм. Наш Гаррі, здається, закохався… І неочікувано для себе стає одним з кращих учнів школи, бо до рук йому потрапляє незвичайна книжка незвичайного учня, колишнього випускника школи чарів та чаклунства. Тим учнем є таємничий Напівкровний принц. А тим часом темні сили на чолі з Лордом Волан-де-Мортом отримують могутню підмогу…

Гаррі Поттер: Хочете знати, чому я вижив, коли отримав цей шрам? Все завдяки їй. Тому що вона пожертвувала собою, тому що відмовилась відступити, тому що її любов була сильнішою Волан-де-Морта. Я не боюся його імені, професоре. Я вам відкрию один секрет. Це правда, я Обраний. Тільки я можу вбити його. Але для цього мені потрібно знати, що попросив у вас Волан-де-Морт в ту ніч. Будьте же хоробрим, професоре. Таким хоробрим, як була моя матір. Інакше, ви образите її память, інакше вона загинула дарма, інакше акваріум залишиться порожнім назавжди.

Гаррі Поттер і Смертельні реліквії

Гаррі Поттера чекає найстрашніше випробування в житті – смертельна сутичка з Волан-де-Мортом. Чекати допомоги немає від кого – Гаррі самотній, як ніколи… Друзі та вороги Гаррі постають в абсолютно несподіваному світлі. Межа між Добром і Злом стає все примарнішою… Як закінчиться фінальна частина неймовірної історії? В останній книзі та кіносазі Джоан Кетлін Роулінг відкриває всі магічні таємниці. В цій же книзі і відбудеться легендарна Битва за Хогвартс, день який відзначається сьогодні.

Альбус Дамблдор: В ніч, коли Лорд Волан-де-Морт пішов в Годрикову Долину, щоб вбити Гаррі, Лілі стала між ними і закляття зрекошетило. Коли це сталося, частинка душі Волан-де-Морта проникнула в єдину живу істоту, яку тільки змогла знайти – в самого Гаррі. Ось чому Гаррі вміє говорите зі зміями. Ось чому він може проникати в свідомість Волан-де-Морта. Частина Темного Лорда живе всередині нього.

Северус Снейп: Значить, коли прийде час, хлопчик має померти?

Альбус Дамблдор: Так, він має померти.

Северус Снейп: Ви зберігали йому життя, щоб він міг загинути в потрібний момент. Ви ростили його як свиню на забій.

Альбус Дамблдор: Тільки не кажіть, що ви привязались до хлопчика.

Северус Снейп: Експекто Патронум! (зрозуміють тільки поттеромани).

Альбус Дамблдор: Лілі… Через стільки років?

Северус Снейп: Завжди.

А для тих, хто все-таки ще не читав або не бачив “Гаррі Поттера” цитата Темного Лорда:Гаррі Поттер, Хлопчик, Який Вижив, прийшов щоб померти…

Як закінчилась битва за Хогвартс і фінальна сутичка між Гаррі Поттером та Самі-Знаєте-З-Ким, шукайте в серії книг або фільмів про неймовірні пригоди хлопчика-чарівника.

Share.

Leave A Reply