Безцінні скарби Прикарпаття

0

Краєзнавчий музей у міській ратуші нині вже настільки звичний для іванофранківців, що часто вони й не здогадуються, які скарби зберігаються в його стінах. Чудові ікони, скульптури та сакральні твори, які своєю величчю не поступаються світовим зразкам. Донедавна вони перебували у забутті та могли зникнути назавжди під впливом часу та людської байдужості. Втім, завдяки зусиллям ентузіастів безцінні духовні надбання нації отримали нове життя.

1У 2009 році з благословення владик українських Церков народився проект «Врятуймо скарби разом!» За сприяння меценатів реставратори відновлюють унікальні зразки сакральної спадщини. Тепер у постійно діючій експозиції музею – понад сотня мистецьких творів старовини.

 

 

Віковий оборонець українського війська

2До п’ятої річниці проекту «Врятуймо скарби разом!» фахівці презентували унікальний твір – релікварій святого Пантелеймона, датований ХVIII ст. Обрали його невипадково. Українським бійцям, які тримають оборону на східних кордонах держави, потрібен потужний духовний захист. А з давніх-давен покровителем війська вважався святий Пантелеймон, вельми шанований серед нашого народу. Свідчення цьому – численні храми. До прикладу, у Києві на Подолі в XVII-XVIII ст. існувала Пантелеймонівська церква, яка утримувалася коштом запорізьких козаків. А в селі Шевченкове біля Галича донині збереглася  мурована церква св. Пантелеймона, датована 1194 роком.

Що ж до релікварію святого Пантелеймона, то він призначався для зберігання мощей. Це невеличка скринька, виготовлена з дерева. У давнину більшість таких творів у Греції робили зі срібла,  дерев’яні зразки були не надто поширені, в цьому й унікальність нашого твору.

Ззовні релікварій розмальований темперними фарбами. На передньому краю торця фахівці виявили давній напис. Зараз розшифровано лише його частину, зокрема «рік 1789» та слова «ІОСАФ» і «ПАТМОС». Із внутрішньої сторони на кришці релікварію ‒ іконографічне зображення святого Пантелеймона, Пресвятої Богородиці з Ісусом на руках та розп’яття. Фігури святих написані на срібному тлі та на фоні морського пейзажу з церквами.

34

Коли та за яких обставин святиня потрапила до фондів краєзнавчого музею, нині достеменно не відомо. Завідувач відділу реставрації, реставратор релікварію Валерій Твердохліб припускає, що це сталося у 80-х роках минулого століття. Тоді працівники музею відбирали експонати серед конфіскованих у церквах сакральних предметів. Однак твори описували нефахово, мало хто досліджував їхню історію. Тому не виключено, що колись скринька містила й самі реліквії, які тепер відсутні.

І хоч сакральний предмет нині ще не достатньо вивчений, свого часу відомий мистецтвознавець нашого міста, нині покійний Віктор Мельник, констатував: релікварій святого Пантелеймона є одним із найцінніших експонатів краєзнавчого музею.

Наразі триває реставрація, дослідники міркують, звідки святиня примандрувала на Прикарпаття. «На скриньці є кільце та фраґмент печатки. Отже, майстер виготовляв її для спеціальних цінних реліквій, ще й зробив дарчий напис, ‒ припускає Валерій Твердохліб. ‒ У ній міг знаходитися хрест із вкладеними частинками мощей або окремо самі мощі. Дослідження тривають. Чи міг цей унікальний витвір сакрального мистецтва бути виготовлений в Україні на замовлення або привезений з Греції – поки що не відомо».

 

Спадщина для майбутніх поколінь

5

На короткий період скриньку-мощевик представили увазі відвідувачів. А оскільки святий Пантелеймон є покровителем воїнства, виставку поєднали зі збором коштів на лікування військових української армії. Зібрані кошти передали пораненому прикарпатському бійцю Тарасові Мокляку.

Після завершення реставраційних робіт та досліджень твір стане частиною постійної експозиції в краєзнавчому музеї.

«Твори, які роками зберігаються в фондах музею, мусять повертатися до свого глядача. Багато відомих людей міста та України вже долучилися до реставрації», ‒ каже автор проекту «Врятуймо скарби разом!» Валерій Твердохліб. Він продовжує шукати нових небайдужих людей для підтримки цієї важливої справи – повернення українському народу його безцінних духовних скарбів.

 

Ольга Рега

Share.

Leave A Reply