Якщо чоловік не хоче сексу

0

Чоловіки хочуть сексу завжди, у них не буває головних болів, «критичних днів», тож у будь-яку хвилину дня чи ночі вони готові перейти до активних дій у ліжку. Цей шкідливий стереотип міцно вкоренився в нашій свідомості та б’є передусім по сильній половині людства. Найменше відхилення від такого завищеного псевдостандарту здатне підірвати впевненість чоловіка у власних силах та викликати розчарування в очах партнерки. Чому не варто сприймати за щиру правду образ чоловіків, як безвідмовних секс-машин, розбиралися з нашим експертом, психологом, практикуючим психотерапевтом Анною Шийчук.

Міф про абсолютну та перманентну готовність чоловіків до сексу має своє фізіологічне підґрунтя. Процес збудження у них справді відбувається набагато швидше, ніж у нас, жінок. Від стимулу до реакції їм потрібно значно менше часу. З точки зору психології, для того, щоб у жінки склалися всі пазли в ліжку, їй необхідно розслабитися. Вона має впустити його в себе, а для цього потрібно почуватися безпечно та комфортно. У чоловіків інша картинка — він повинен відчувати свою силу, щоб бути міцним, твердим та надійним, тож природа подбала про те, щоб чоловіки реагували відповідно.

«Психологічний, емоційний та сексуальний розвиток у чоловіків та жінок відбувається по-різному. У жінки ще в підлітковому віці розвивається потреба близькості та розуміння емоційних складових партнерства. Натомість розвиток лібідо та справжнє задоволення від сексу з’являється ближче до 30-ти. Але очевидно, що початок статевого життя відбувається точно не в цьому віці. У чоловіків все навпаки: сексуальний розвиток стартує раніше, юнаки добре знають власні вподобання та потреби, а до розуміння, що таке любов, прив’язаність і стосунки, приходять до 25-30-ти років. У цьому віці вони починають хотіти особливу жінку. Звісно, йдеться не про якийсь стандарт для всіх, а, ймовірніше, про середні узагальнення, які бачу в практиці», — пояснює експерт. Таким чином, чоловік і жінка заходять в стосунки, немов з різних дверей: він — із сексуального інтересу та привабливості партнерки, дивиться, чи це жінка його життя, яку він любитиме всім серцем. А вона навпаки: «О, який прекрасний чоловік, я б хотіла з ним сім’ю. Та ще й секс із ним хороший». І чоловіку, і жінці необхідні якісний секс та здорова близькість в парі. Вони можуть говорити про це різними словами, але потреби залишаються спільними.

Лібідо, ау!

Сила статевого потягу як у чоловіків, так і в жінок залежить від багатьох факторів. Лібідо може зменшуватися через банальну втому, хронічний недосип, гормональні збої, прийом медикаментів. А також психологічні проблеми: завищені очікування, свої чи партнерки, стрес, невирішені конфлікти, які стають невидимим бар’єром для задоволення. Секс — це індикатор справ у стосунках в парі. Якщо є недоговорені питання, образи, претензії, вони можуть зменшувати лібідо як в жінки, так і в чоловіка. Тому якість ваших стосунків — це те, на що важливо звернути увагу. Фактором ризику сексуальної гармонії в парі можуть стати вагітність та народження малюка. З одного боку чоловік може придушувати свої бажання, бо поруч тепер діти, з іншого — жінка, поринувши з головою в материнство, залишає без уваги коханого. Щоб він не шукав ніжності в когось іншого, ставте свої стосунки з ним на перше місце і разом займайтеся вихованням спільних дітей. Така позиція буде доброю основою для взаєморозуміння.

Підйоми та спади статевого потягу є природними на різних етапах розвитку сім’ї, стосунків. Так у людей, які тривалий час живуть разом, рівень збудження знижується, і це нормально. Організм звикає, він не може переживати весь час високий рівень збудження, як в медовий місяць. Тому сила бажання з часом стає слабшою. До цього варто ставитися спокійно.

Злі жарти та критичні словечка згубно впливають на чоловічий потяг. Якщо ви постійно невдоволені його діями та не пропускаєте нагоди, щоб поглузувати з його зовнішності чи чогось іншого, не дивуйтеся, чому одного чудового дня йому не захочеться йти з вами в спальню. Як для жінки, так і для чоловіка важливо отримувати чіткий меседж: «Я подобаюся партнерові». Для цього необхідно словами висловлювати захоплення чоловіком і робити це щиро — справді помітити щось хороше та про це сказати. Штучні компліменти (коли ви говорите щось по тексту приємне, але не відчуваєте цього насправді) приносять адресату лише відчуття насмішки чи брехні. Тому достатньо просто бути уважнішою до сильних сторін чоловіка.

Похолодання на любовному фронті

Помітивши у партнера зниження інтересу до сексу, не поспішайте з висновками на кшталт: «Він мене розлюбив», «У нього хтось є», «Я його більше не приваблюю» або ще гірше, що він імпотент. Перш ніж самій вигадувати причину змін, було б добре, якби ви могли з ним відкрито поговорити про свої переживання, щоб дізнатися його точку зору. Однак часто чоловіки не надто охочі до таких інтимних розмов, навіть з близькою людиною. Їм важливо самим впоратися зі своїми проблеми. До того ж те, що стосується його потенції — дуже ранима тема. Обговорення її може бути складним через почуття сорому. Тому це саме той момент, коли жінці варто проявити всю мудрість та такт. Будьте уважні, поспостерігайте, що у чоловіка відбувається в житті, на роботі, що його «гризе». Якщо хочете відвертої розмови, підберіть слушний момент, тон.

Дійте з любов’ю та ніжністю. Поставивши запитання, вислухайте. Інколи жінки грішать надмірним контролем, допитуючи чоловіка як вчителька на екзамені, або мама, яка взяла до рук щоденник сина. Важливо розуміти, що чоловік дуже вразливий у цей момент, і він також, найімовірніше, переживає. Вже сам факт необхідності винести проблему назовні вимагає від нього неабиякої сміливості, а від вас — максимальної бережності та розуміння.

Універсальних рішень тут, звісно, немає. Якщо проблема криється в завантаженості на роботі, то й спад інтересу є ситуативним. Коли все налагодиться, сексуальне життя повернеться до норми. Якщо ж проблема пов’язана зі здоров’ям, партнер скаржиться на болі, то необхідно звернуся до лікаря, перевірити, чи нема захворювань, інфекцій, у разі необхідності — пройти лікування. Якщо зі здоров’ям все гаразд, то варто розібратися в стосунках, подивитися, що в них не влаштовує, без дорікань та звинувачень. Якщо для вас цінний чоловік, котрий поряд, необхідно пам’ятати про величезну делікатність у цій темі.

Share.

Leave A Reply