Три нових правила нетворкінгу, щоб були гроші і зв’язки!

0

«Хочеш стати генералом? Тоді зроби, що 33 генерали цього також захотіли!» – завжди вчив мене мій дід. Так я змалечку засвоїла: для досягнення цілей завжди потрібна допомога людей в темі. Хочеш чогось досягнути? Потрібні корисні зв’язки! А вже дорослою дізналася, що цей процес називається модним словом «нетворкінг». 

Правило перше: розкажи генералу, хто ти

Щоб 33 генерали захотіли вам допомогти, вони, як мінімум, мають вас знати.

Як про нас дізнаються люди?

  • З соцмереж.

А що ж відбувається? У 90% людей з профілю на Facebook не можна зрозуміти, чим вони займаються. А ще там дурня у вигляді безглуздих матеріалів та плачів – «життя не склалося, клієнти не заплатили, керівник падлюка, а колеги – змії».

  • При особистому знайомстві.

На просте запитання «Чим ви займаєтеся?» люди не можуть дати чітку відповідь, бекають-мекають, відповідають одним словом, що потрібно розпитувати, а це напружує, говорять щось на кшталт «як би вам пояснити, щоб ви зрозуміли?» Після чого бажання дізнатися про цю людину більше не просто зникає – відсутні причини для його виникнення.

Що робити?

Професійно інформуйте людей про те, хто ви:

  • чи захочуть впливові, потрібні вам люди додати в друзі людину з таким профілем, як у вас?
  • чи можете ви одним реченням чітко пояснити незнайомій людині, в чому полягає ваша професійна діяльність?

Я, наприклад, відповідаю так: «Людмила Калабуха, бізнес-тренер, бізнес-консультант, допомагаю людям заробляти більше грошей. Консультую підприємців та проводжу тренінги з продажів для персоналу». І з моїх соцмереж також це легко та просто зрозуміти.

Правило друге: знайди генерала!

Проаналізуйте своє коло спілкування:

  • з ким ви спілкуєтеся щодня, щотижня, щомісяця;
  • за ким ви слідкуєте онлайн, коментуєте, лайкаєте.

 

Чи сприяють ці люди вашому виходу на новий рівень спілкування?

Чи зможуть надати потрібні вам контакти?

Чи є в них потреба купити те, що продаєте ви?

Ось що я бачу, коли до мене звертаються на консультацію з розвитку бізнесу:

  • художники спілкуються виключно з художниками;
  • мамочки в декреті – з такими самими мамочками;
  • у лікарів-власників приватних клінік, яким просто необхідні нові клієнти, в друзях на Facebook самі лікарі!

Зробіть такий самозвіт, на кого ви витрачаєте свій час та увагу.

Якщо висновки невтішні, потрібно терміново розширювати коло своїх контактів та інтересів!

Як? Онлайн:

  • додатися в друзі в соцмережах до людей, які є авторитетами та лідерами в сфері, де ви вже працюєте або хочете працювати;
  • лайкати і коментувати по суті їхні пости, звертати на себе увагу;
  • підписатися на корисні розсилки.

Офлайн:

  • відвідувати заходи, де присутні потрібні вам люди (конференції, майстер-класи, тренінги, різноманітні курси та навчання);
  • їздити в подорожі – саме в подорожах я знайшла 80% своїх друзів та бізнес-партнерів;
  • почати займатися новим видом спорту (від простих пробіжок у парку біля хати до елітних видів, які дають фантастичні можливості для нетворкінгу).

Добре, з колом спілкування, яке треба розширювати, зрозуміло, скажете ви. А для чого розширювати коло своїх інтересів?

Відповідь проста!

По-перше, коли ви почнете цікавитися тим, чим до сих пір не цікавилися, у вашому оточенні з’являться люди, з якими ви би ніколи в житті не познайомилися! І їхнє абсолютно нове коло спілкування стане вашим фантастичним ресурсом для залучення у ваш бізнес та ваше життя нових людей.

По-друге, ви дізнаєтеся про те, чого не знають інші, станете цікавими в будь-якому товаристві, набудете репутації експерта в питаннях, про які не знає ніхто. У людей з’являться причини з вами дружити, до вас звертатися і вас запрошувати до себе. Моєю мовою бізнес-тренера, ви неймовірно зростете в ціні!

Особисто я з великим інтересом відвідую презентації і лекції, на які запрошують мене мої клієнти та друзі. І мені кожного разу відкривається новий світ цікавих речей, про які я раніше не здогадувалася. Та нових людей, які дізнаються про мене і мою діяльність.

Правило третє: в кожному бачити генерала!

Найбільша помилка, яку я спостерігаю впродовж 23 років своєї підприємницької діяльності, – це зневажливе або неуважне ставлення до людей навколо. Чомусь деякі люди впевнені, що володіють екстрасенсорними здібностями, щоб визначати, цікава людина як потенційний партнер, клієнт, корисний контакт, чи ні. А насправді ми ніколи не знаємо, які можливості нам може дати те чи інше знайомство.

Золоте правило далекоглядних продажників: ні зовнішній вигляд, ні манера спілкування, ні гаджети, ні авто на 100% не можуть свідчити про платоспроможність клієнта!

Треба вірити в кожну, КОЖНУ людину, яка опиняється поряд, і «відпрацьовувати» її!

Нетворкінг відбувається кожної хвилини, а не тільки на пафосних презентаціях і дорогих курортах!

З нами поряд постійно велика кількість людей, кожен з яких може стати нашим клієнтом чи нашим пропуском у товариство, про яке ми мріємо!

Ось приклад. Історія про прибиральницю і 15 тисяч євро.

Менеджер з продажу стоматологічного обладнання, випускник моїх тренінгових програм, ніяк не міг пробитися до особи, яка приймає рішення про співпрацю, власниці стоматологічної клініки.

Його не з’єднували по телефону та блокували всі можливості для спілкування, коли він кілька разів приходив особисто. Та менеджер не здавався, взяв і зателефонував у клініку після закінчення робочого дня.

Трубку підняла прибиральниця.

І він їй, як мамі рідній, розказав про свої марні намагання хоча б просто поговорити з власницею та (увага!) спитав поради, як йому краще вчинити.

Прибиральниця була просто вражена! Вперше за багато років у неї спитали поради як в особи, яка має вагу і авторитет! Їй зробили неймовірний комплімент та підняли до небес самооцінку!

Власниця клініки була взята в облогу. Кожного дня прибиральниця їй розказувала про чудового хлопчика-менеджера і його хорошу, просто необхідну їм техніку.

Результат – 15 тисяч євро, саме на таку суму відбувся продаж у винахідливого менеджера. А чому? Він подружився з прибиральницею, був милим та люб’язним. Він чудово використав цю можливість для нетворкінгу!

Щоб завʼязувати корисні звязки, будувати мережу потрібних контактів,  залучати людей на свою орбіту, бути професійним нетворкером, завжди треба вірити в те, що кожна людина важлива і зможе стати вашим золотим ключиком від потрібних дверей. І навіть у прибиральниці бачити генерала!

Ці прості три правила професійного нетворкінгу працюють залізно! Просто треба взяти і втілити їх у життя. І буде вам щастя, гроші і звязки!

Людмила КАЛАБУХА,

бізнес-тренер, експерт з переговорів ураїнських ЗМІ, Львів

 

Share.

Leave A Reply