П`ятниця 13-го: міф чи реальність?

0

П’ятниця 13-го вважається у багатьох народів нещасливим днем і є одним з найпоширеніших забобонів. Наукова назва фобії щодо цього забобону носить назву грецького походження – «параскаведекатріафобія».

images

І хоча «п’ятниця 13-го» в Україні не має жодного культурного підгрунтя, поширення цього забобону через літературу та кіно інших народів призводить до настороженого ставлення до нього і серед деяких українців.

Історія забобону

Існує кілька версій із цього приводу. Серед найпоширеніших – п’ятниця 13 жовтня 1307 року, коли за наказом французького короля Філіпа IV були заарештовані та піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів. Ця версія була поширена здебільшого завдяки міфологізації та відображеня її у літературі і популярних фільмах, таких як «Код да Вінчі». Наукових чи історичних підтверджень походження забобону саме від цієї дати не знайдено.

Згідно із популярним скандинавським міфом, укріпилося передчуття невдачі, пов’язане із числом 13. Інша версія походження забобону вказує на зв’язок між п’ятницею 13-го з місячним календарем, відповідно до якого у тринадцятий день починається повна фаза місяця. Стосовно повня, у свою чергу, існують інші забобони, які, зокрема, не рекомендують починати у такий час важливі справи, робити хірургічні операції, зачинати дітей.

Найімовірнішим походженням нещасного дня у п’ятницю 13-го є загальні поєднання забобонів у багатьох культурах щодо числа 13, або «чортової дюжини» та п’ятниці.

Сьогодення

13-go

П’ятниця 13-го, як і інші забобони, укорінилася у культурі народів, серед яких вона поширена і як правило поєднує раціональні дані з фобіями та міфічними уявленнями. До прикладу, у США, за даними статистики, більш як 21 мільйон людей потерпають від саме цього виду фобії: люди відмовляються виходити на роботу, подорожувати літаками і навіть бояться виходити на вулицю.

У Великобританії кількість дорожньо-транспортних пригод та аварій саме у п’ятницю 13-го зростає на 52%. Раціональніше пояснення таких статистичних даних вказує на те, що причиною сплеску нещасних випадків частіше є нервовість та негативна налаштованість людей напередодні «чорної п’ятниці». Поєднання власної невпевненості та забобонів стосовно п’ятниці 13-го призводить до нервового напруження, стресу а від цього і до значної кількості нещасних випадків.

Поширення параскаведекатріафобії пов’язують також з масовою культурою та впливом телебачення, кіно, літератури, які популяризують цей забобон.

Налаштуйте себе на позитив і ніяка п’ятниця 13-го не завадить вам добре провести день!

 

Share.

Leave A Reply